OnePlus je polako, ali sigurno ušao u ciklus koji se zove ”dva puta godišnje”. To znači da možemo očekivati kako će dva puta u godini dana na tržište izaći novi OnePlus 6 pametni telefon. To je svakako dobra vijest, jer ako je nešto kvalitetno i ako saznate da će se  to nešto pojavljivati češće na tržištu, nema razloga zašto ne biti optimističan.

Došlo je proljeće, godina je 2018., što znači da nam se polako, ali sigurno približava vrijeme izlaska novog OnePlus pametnog telefona. S obzirom da je datum izlaska novog uređaja sve bliže vrijeme je da na jednome mjestu skupimo sve što smo dosad saznali, čuli i naučili o novom pametnom telefonu, odnosno o novom OnePlus 6 modelu! O tome nešto više u nastavku članka.

 

OnePlus 6

Dizajn uređaja


OnePlus 5T je bio prvi pokušaj da tvrtka pokuša nešto učiniti u vezi povećavanja dimenzija zaslona i izgleda da će se i nastaviti u tom smjeru OnePlus 6 modelom. To znači da bi ”šestica” trebala zadržati poznati OnePlusov ”rašireni” dizajn uz neke preinake zbog kojih bi uređaj mogao više podsjećati na neke pametne telefone koje već imamo prilike vidjeti na tržištu. Osim poboljšanja u vezi prikaza i rezolucije OnePlus 6 bi trebao i prijeći na staklenu pozadinu uređaja. Nadamo se da će i sa staklenim stražnjim dijelom uređaja na rad doći i Qi bežičan način punjenja.

OnePlus 6 CIJENA

Prema onome što se zasad moglo saznati čini se kako će čitač otisaka prstiju biti smješten na stražnjoj strani uređaja. To je u suprotnosti s glasinama koje smo ranije čuli koje su sugerirale kako bi čitač otisaka prstiju šestici trebao biti smješten na prednjoj strani. Dvostruke kamere će i dalje biti tu, s time da bi se ovoga puta trebale nalaziti na sredini uređaja umjesto da budu smještene u gornjem, lijevom kutu kao što je to bio slučaj dosad.

Naravno, ovo su još uvijek pretpostavke i najave, što ne znači nužno da bi sve tako trebalo biti i u konačnom proizvodu, odnosno kada se uređaj pojavi na tržištu. Hoće li ovo zaista biti tako ili ne saznati ćemo nakon službene najave. Ipak, ako ništa drugo, ovo barem zvuči kao dobra ideja. Još jedna informacija koja se pojavila iz neslužbenih izvora bliskih proizvođaču uređaja govori u prilog tomu da bi OnePlus 6 trebao sadržavati i utor od 3.5 milimetara za slušalice.

 

Što će se (ili što bi se trebalo) nalaziti ”ispod haube”?

Naravno, kada govorimo o uređajima, bilo oni pametni telefoni, tableti, stolna ili prijenosna računala, ne možemo govoriti samo o vanjskom izgledu i dizajnu. Ono što je itekako važno za reći jest ono što se nalazi ili ono što bi se trebalo nalaziti ”ispod haube”. A i ovo je nešto gdje bi se OnePlus 6 trebao iskazati, barem ako je suditi prema dosadašnjim vijestima i najavama. Naime, vijesti koje smo dosad mogli saznati, a koje se odnose na specifikacije OnePlus 6 govore o tome da bi uređaj trebao u sebi imati Qualcommov Snapdragon 845.

To znači da bi OnePlus 6 u sebi trebao imati isti onakav procesor, to jest SoC kakav će se naći i kakav se već nalazi u svakom flagshipu drugih proizvođača pametnih uređaja. Znači li to da OnePlus cilja toliko visoko da možda želi, ako ne skinuti onda barem ”naškoditi” velikim dečkima kao što su HTC, LG, Samsung ili iPhone (koji istina nema Snapdragon 845, ali se njegov A11 Bionic itekako može mjeriti s njime)?

Pogledajmo u tablici ono što bi nas u pogledu specifikacija trebalo čekati u novom OnePlus 6 uređaju:

Operacijski sustavAndroid 8.1 Oreo i Oxygen OS
Prikaz6.2-inčni Super AMOLED rezolucije 1080p s omjerom slike 18:9
SoCQualcomm Snapdragon 845
Kamere12-megapixelna i 20-megapixelna (obje prednje)
Radna memorija8 GB
Unutarnja memorija za pohranuDo 256 GB
Baterija3300 mAh
Dvostruke kamereDa
Otpornosti na vodu i prašinuNe

 

Softver

Nažalost dosad nismo vidjeli nikakve detaljnije informacije vezane uz softvere koje bismo trebali vidjeti na OnePlus 6-ici. Ono što se zasad pretpostavlja jest to da bismo trebali vidjeti najnoviju verziju Androida (to jest Oreo 8.1 inačicu) i Oxygen OS- isto tako najnoviju verziju pod-operativnog sustava.

OnePlus 6 zaslon 

 

Cijena i dostupnost

S obzirom da se radi o najavama i da se veliki broj najava zasniva na pretpostavkama koje su opet zasnovane na mnogim drugim čimbenicima, cijena je isto tako nešto u vezi čega će se više znati nakon službene najave uređaja. Neki najavljuju i procjenjuju da nema razloga da novi OnePlus nema istu početnu cijenu kao i njegov prethodnik.

Recimo OnePlus 5 je imao početnu cijenu od oko 480 USD, dok je poboljšana inačica- OnePlus 5T na početku prodaje koštao solidnih 500-injak američkih dolara. Hoće li šestica koštati isto oko petsto dolara ili bi se njegova cijena mogla malo i povećati (pogotovo ako uzmemo u obzir to da će OnePlus 6 u sebi imati Snapdragon 845)? Nije nemoguće.

Neka opet predviđanja idu ukorak s ovim informacijama. Tako neki govore kako bi OnePlus 6 trebao koštati i oko 750 USD (govorimo o početnoj cijeni u vremenu izlaska uređaja na tržište). 750 američkih dolara je oko 4350 kuna. Kada na prvu pogledate, to nije malo. Ali ako pogledamo malo bolje i ako vidimo cijene ostalih flagshipova, kao što su recimo Samsung Galaxy S9 ili pogotovo iPhone X vrlo ćemo brzo zaključiti kako je i tih 4350 kuna puno manje od cijene po kojoj su se prodavali (i po kojoj se još uvijek prodaju) velika većina flagshipova najvećih konkurenata.

Kada bismo trebali vidjeti novi OnePlus na tržištu? OnePlus 3 se pojavio u lipnju 2016., dok se OnePlus 5 pojavio u lipnju 2017. (četvrta iteracija nije izašla, zašto, tko zna). Sudeći prema ovome OnePlus 6 bismo na tržištu trebali vidjeti isto tako u lipnju, odnosno najkasnije do početka srpnja ove godine.

Piše: I.H.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here