Pisali smo prošlih mjeseci o tome kako je dio velikih proizvođača na tržištu pametnih telefona najavio dolazak prvih savitljivih telefona. Telefoni savitljivih zaslona trebali su biti novi veliki trend koji bi započeo ove godine, a prikupio mnoštvo simpatija u godinama koje su pred nama. No, nakon velikih najava, među kojima je bio i Samsung, čini se da ove godine još uvijek nećemo vidjeti telefone sa savitljivim zaslonom na tržištu.

Dio kompanija napravio je veliki iskorak i trenutno rade na svojim prototipima takvih telefona. Ipak, ovo je jedan veliki ‘zalogaj’ i treba dobro osmisliti na koji točno način iskoristiti savitljive zaslone i kako ih predstaviti tržištu da oni ne postanu loše odrađen proizvod. Zbog toga, ove je godine još prerano za puštanje na tržište takvih pametnih uređaja, ali oni će se svakako pojaviti jednoga dana.

O ovim je tendencijama progovorio i direktor proizvoda i tehnologije zaslona u tvrtki Qualcomm. Ova je tvrtka jako popularna u svijetu jer proizvodi čipove za veliki broj pametnih telefona, i povezana je s mnogim proizvođačima. Prema riječima direktora, Salmana Saeeda, na putu plasiranja na tržište pametnih telefona sa savitljivim zaslonom stoji nekoliko prepreka.

Prije svega, razvoj materijala još uvijek ne može pratiti želje proizvođača pa elektrode koje omogućavaju prikaz piksela na zaslonu još uvijek nisu dovoljno fleksibilne i savitljive. Drugi veliki problem leži u činjenici da je potrebno osmisliti kvalitetno korisničko iskustvo korištenja takvih savitljivih uređaja.


Naime, ovi će uređaji vrlo vjerojatno koristiti i više zaslona za rad pa se postavlja pitanja kako to najbolje iskoristiti? Treći problem je izdržljivost uređaja, odnosno kako s trenutnim kapacitetima baterija zadovoljiti napajanje više zaslona. Ovo su ključni problemi za koje je potrebno pronaći rješenje prije nego ovakvi uređaji uđu na police trgovina.

Saeed je napomenuo kako budućnost nije upitna i kako će se pametni telefoni sa savitljivim zaslonom zasigurno pojaviti na tržištu u narednim godinama. Činjenica je da mnogi rade na razvoju takvih telefona, ali će im trebati još koja godina da usavrše tehnologiju koja bi mogla biti nova velika prekretnica na tržištu pametnih telefona.

Piše: M.Ž.

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here