Xiaomi se u prošloj godini vrati na vrh ljestvica najpopularnijih proizvođača pametnih telefona na tržištu. Zanimljivo, podaci us pokazali kako su veliki brendovi poput Applea i Samsunga bilježili pad rasta prodaje pametnih telefona, dok je upravo Xiaomi doživio veliki porast. Kompanija koje je proživjela jednu veliku krizu, sada grabi velikim koracima naprijed i priprema nam nove pametne telefone. Prema informacijama koje su stigle u javnost, novi će telefoni biti upogonjeni sjajnih procesorima i imati će sjajne performanse.

U svojoj radionici Xiaomi priprema dva pametna uređaja čija su kodna imena: Comet i Sirius. Za sada nije poznato o kojim se točno uređajima radi i koja će biti njihova stvarna imena, ali mnogi su uvjereni kako se radi o nasljednicima uređaja Mi Note 3 i phableta Mi Max. Poznato je kako Xiaomi koristi sličnu taktiku kao i Apple kada je predstavljanje uređaja u pitanju i sve informacije kriju se do posljednjeg trena. Ipak, u javnost su dospjele informacije u procesoru kojeg bi trebala koristiti ova dva uređaja.

Radi se o procesoru nove generacije, koji se po svojoj strukturi razlikuje od do sada korištenih procesora. Ako je vjerovati informacijama, novi uređaji biti će utemeljeni na Qualcommovom Snapdragon 670 čipu čija je građa pomalo nestandardna u svijetu procesora. Do sada je bila praksa da čipovi od osam jezgri imaju četiri jake jezgre i četiri slabije te na taj način vrše podjelu posla ali i potrošnju energije.

Snapdragon 670 specifikacija


 

No, ovog puta novi Snapdragon 670 čip donosi procesor od 8 jezgri koji ima 2 jake jezgre, dok je čak 6 slabijih jezgri. No, korisnike to previše ne mora brinuti jer radi se samo o principu djelovanja jezgri. Naime, ove dvije jake zadužene su za obavljanje težiš zadataka te troše malo više energije, dok su slabije jezgre namijenjene lakšim procesima, ali su zato znatno energetski učinkovitije.

Novi uređaji tako bi mogli u konačnici biti još štedljiviji, što bi značilo kako će trajanje baterije biti produženo. Upravo je izdržljivost telefona boljka s kojom se proizvođači bore već godinama, ali još uvijek nisu pronašli kvalitetno rješenje. Možda se preraspodjela jezgri pokaže kvalitetnim potezom.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here