Moderni pametni telefoni danas imaju vrlo dobre kamere, od širokokutnih kamera, telefoto kamera, dubinskih kamera, makro kamera, a sada nam dolazi i mikroskopska kamera?

Novi Oppo Find X3 Pro ima “senzor mikroleća sa zumom do 60x” koji može snimiti neke zanimljive super krupne kadrove.

find-x3-pro

Oppova mikro kamera zvuči kao sljedeća generacija makro kamera. Nećemo vjerovati proizvođačevim profesionalno snimljenim uzorcima slika, ali nekoliko primjera fotografija od trećih strana poput portala Android Police napravilo je nekoliko uistinu impresivnih slika, koje prije nisu bile moguće sa pametnog telefona.

Većina ljudi snima fotografije iz ruke, a za dobivanje makro fotografija pomoć u obliku stativa vjerojatno bi puno pomogla. U ovom slučaju “Mikro” senzor kamere ima samo 3 MP, ali za razliku od nekih beskorisnih “ukrasnih” kamera od 2 MP koje vidimo na jeftinijim telefonima, čini se da je ovo i više nego dovoljno za fotografiranje izbliza.

mikro kamera
S lijeve strane je snimka stijene; zdesna je snimka mikro-kamere izbliza te iste stijene.

Za ostale specifikacije vidimo prilično standardni flahship model iz 2021. godine: 6,7-inčni, 120 Hz, 3216 × 1440 OLED zaslon; Snapdragon 888 SoC; 12 GB RAM-a; 256 GB prostora za pohranu; i baterija od 4500 mAh. Tu je žično punjenje od 65 W, bežično punjenje od 30 W, čitač otiska prsta na zaslonu, NFC i USB-C priključak. Za softver postoji Android 11 s Oppoovim “Color OS” Androidom.

Oppo-Find-X3-Pro

Drugi zanimljiv element dizajna telefona je Oppova kamera. Umjesto da bude klasično smještena u velikom pravokutniku sa stranama od 90 stupnjeva koje sačinjavaju modul kamere, Oppo se poigrao dizajnom i ponudio nam svojevrsno riješenje, gdje su kamere  dosta izbočene ali unutar jednog glatkog, kontinuiranog oblika. Čak je izbočina kamere i dalje isti komad stakla, s pojedinačnim izrezima za svaku pojedinu leću. Oppo kaže da je za izradu staklene ploče potrebno oko 40 sati.

Telefon se planira pojaviti u Europi 30. ožujka, po cijeni od visokih 1.149 eura.

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here