Nove vijesti stižu nam iz smjera Applea, točnije u vezi novog iPhone SE 2 uređaja! Naime, iako još uvijek nije jesen i premda smo daleko od rujna, uskoro nam se sprema novi iPhone! Tako barem kaže Evan Blass, u svojoj objavi na Twitteru. O čemu se točnije radi, pročitajte u nastavku!

 

Prvi iPhone SE izašao na tržište 2016.

Sjećate li se prvog iPhonea ”Second Edition”? Prvi iPhone SE izašao je na tržište 2016. godine. Za taj pametni telefon mnogi su govorili da je kombinacija iPhonea 5 i 6S. Po mnogočemu je to i bio: imao je maleni dizajn iPhonea 5, ali se po specifikacijama trudio biti što je moguće bliže iPhoneu 6S.

Apple je za taj pametni telefon tada na sav glas govorio da se radi o ”najboljem pametnom telefonu sa zaslonom od 4 inča” (no ono što je Apple ignorirao je to što je i tada malo tko uopće izrađivao pametne telefone sa zaslonima od 4 inča). Bilo kako bilo, iPhone SE polučio je uspjeh. Ljudima se svidjela ”kompaktnija” (ali i po specifikacijama slabija) inačica iPhonea 6S i iPhone SE se sasvim lijepo prodavao. Nakon toga, samo godinu dana kasnije, internetom su počele kružiti prve glasine o iPhoneu SE 2.

iPhone 9

iPhone SE 2 kao iPhone 8, ali malo bolji

I nakon mnogih glasina, najava i šuškanja konačno smo dočekali i nešto konkretnije. Zahvaljujući gospodinu Blassu i njegovim ”curenjima” navodno povjerljivih informacija, mogli smo saznati još neke stvari vezane uz SE 2 (osim datuma izlaska na tržište). Datum kada bi se uređaj trebao pojaviti u trgovinama je 15. ožujka (dan-dva ranije ili poslije toga).

Druga vijest je da se iPhone SE 2 možda uopće neće zvati iPhone SE 2, nego iPhone 9. Nadalje, uređaj bi prema dizajnu trebao biti jako sličan iPhoneu 8 (što se tiče izgleda kućišta i zaslona), što bi značilo da će uređaj najvjerojatnije na sebi imati zaslon od 4.7 inča. Ako  se sjećamo iPhonea 8, sjećamo se da je njegov IPS LCD ili Retina zaslon davao jako dobru kvalitetu slike. Ako to Apple uspije ponoviti kod iPhonea SE 2 (ili iPhonea 9) bit će dobro.

Zanimaju li vas specifikacije uređaja? U vezi ovoga se jako malo toga može reći. Osim IPS LCD Retina zaslona od 4.7 inča, ono što se nagađa jest to da će SE 2 na sebi imati Touch ID način zaključavanja uređaja (bez Face ID, čime Apple želi uštedjeti).

Osim toga, ovaj iPhone u sebi bi trebao imati isti onaj A13 Bionic čip koji na sebi imaju najnoviji iPhone 11 pametni telefoni. Ako se ovo obistini to će biti izvrsna vijest, budući da znamo koliko je A13 Bionic kvalitetan i brz mobilni procesor. Daljnja nagađanja govore u prilog tomu da bi ovaj novi iPhone trebao imati 3 Gigabajta radne memorije uz 64 GB unutarnje memorije za pohranu.

Uređaj bi trebao imati jednu stražnju kameru i jednu selfie kameru, kao i najnoviju verziju iOS-a. Cijena bi isto tako trebala biti pristupačnija. Naime, za ovaj iPhone trebat ćete izdvojiti samo 400 USD (ili oko 2.500 kuna). Je li to previše ili taman za iPhone SE 2? Vidjet ćemo idućeg mjeseca kada (i ako) nam se uređaj pojavi na tržištu.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here