Apple razvija sustav prepoznavanja lica koji bi omogućio da novi iPhone otključate samo gledanjem u njega, izvijestio je Bloomberg u ponedjeljak. O čemu je točno riječ?

Već neko vrijeme se priča o tome kako novi dizajn ekrana iPhone-a 8 nema fizičku ‘home’ tipku koju je imao svaki iPhone do sada. Ta priča je dobila nastavak i izgleda da će umjesto Touch ID-ja pomoću kojeg ste do sada mogli otključati svoj iPhone, on dobiti novo otključavanje putem prepoznavanja lica.

Ukoliko je to istina, biti će to velika promjena za iPhone koji je počeo koristiti Touch ID 2013. godine.  Iako zvuči futuristički, otključavanje prepoznavanjem lica, ipak nije neka novost jer ga koriste Samsung Galaxy S8 i Galaxy S8 Plus.

No, Samsungova tehnologija prepoznavanja lica je podbacila i ne radi uvijek baš onako kako se o njoj pričalo. Naime, Samsungovo prepoznavanje lica može se prevariti 2D slikom, što znači da mobitel možete otključati koristeći fotografiju.  


Razlika koju uvodi Apple je ta što će kamera novog iPhone-a 8 imati 3D skener koji će joj dati mogućnost da ‘osjeti’ dubinu, koja bi barem u teoriji trebala otključavanje telefona prepoznavanjem lica učiniti sigurnijim.

Novi 3D senzor za prepoznavanje lica trebao bi biti brži od otključavanja pomoću Touch ID-ja jer će mu za otključavanje biti potrebno svega nekoliko stotina milisekundi. Takvo otključavanje će raditi dobro čak i kada je telefon polegnut na stol. Za usporedbu, Galaxy S8 morate držati nekoliko centimetara ispred lica kako bi uspješno otključali svoj telefon.

Iz Applea nisu još dali službeno priopćenje oko ovih glasina. Ali, neki njihovi potezi mogli biti naznaka kako su ove glasine istinite. Naime, Apple je u veljači kupio izraelski startup RealFace, a kasnije se pročulo i to da radi sa LG Innotekom, produžnicom LG-a koja radi elektroničke komponente za prepoznavanje lica.

Ukoliko su ove glasine točne, Izgleda da bi ubrzo mogli brzo i sigurno otključavati mobitel i plaćati stvari samo miganjem. 😉

Piše: K.I.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here