Punjač za pametne telefone koji je trenutno najbrži na tržištu punjač je tvrtke Oppo. Radi se o punjaču od 65 W pod nazivom SUPERVOOC 2.0. Ovim punjačem korisnici mogu napuniti bateriju od 4.000 mAh svog pametnog telefona za samo tridesetak minuta.

No tu stvari ne završavaju.

Oppo se ne zadovoljava 65-wattnim punjačem. Štoviše, tvrtka je najavila kako ubrzo (točnije sutra) na tržište planira staviti svoj još bolji punjač za pametne telefone. Radit će se o punjaču od nevjerojatnih 125 Watta. Oppo je nedavno na svom Twitter korisničkom računu objavio ”teaser” u kojem je najavio svoj novi punjač.

Oppo-125W-charging

Znači li to da će Oppo 15. srpnja najaviti i svoj novi pametni telefon?

Malo vjerojatno, točnije najvjerojatnije da neće. 15. srpnja bit će datum kada će tvrtka tržištu predstaviti samo svoj novi punjač. No, nije isključeno da bismo sutra (ili koji dan nakon toga) mogli dobiti neke informacije o tome kada bismo na tržištu mogli vidjeti i novi Oppo pametni telefon koji dolazi s podrškom za 125-wattno punjenje.

Ono što je dosad poznato jest to da sestrinska tvrtka tvrtke Oppo, Vivo također najavljuje svoje vlastite brze punjače. Ti punjači bit će od 120 W i bit će kompatibilni s novim Iqoo pametnim telefonima. Prema izvorima informacija koje smo mogli saznati od tvrtke Vivo, tvrtka planira uskoro na tržište izbaciti svoj novi Iqoo pametni telefon, koji će podržavati novu tehnologiju punjenja. Iz Vivo-a govore kako njihova tehnologija omogućuje punjenje od 0 do 50% za pet, dok bi za 100% trebalo pričekati 15 minuta. Vrlo je vjerojatno da će isto vrijediti i za nove Oppo-ove punjače od 125 W, iako bi oni, zbog toga što su za 5W bolji, trebali puniti malo brže.

 

Koliko brzo je prebrzo?

Premda brzina punjenja od 100 W i više zvuči sjajno, činjenica jest da bi svi ti punjači mogli imati jako puno nedostataka. Ranije ove godine, Xiaomi je u svom članku napisao nekoliko tehničkih problema koji nastaju ako se pametni telefon puni punjačem od 100 i više Watta. Jedan od glavnih problema je degradacija baterije. Naime, ukoliko se baterija pametnog telefona neprekidno puni takvim punjačem, to bi navodno moglo dovesti do puno brže degradacije baterije i smanjivanja njezinog vijeka trajanja nego što bi bio slučaj ako bi se baterija punila punjačima slabije snage.

U stvari, Oppo je nedavno testirao bateriju od 4.000 mAh na Reno Ace 2 uređaju uz punjenje punjačem od 65 W. Ono što su iz Oppo-a otkrili jest to da je kapacitet baterije pao sa 100 na 91% nakon osamsto ciklusa punjenja uređaja. Iako to nije toliko loše (jer osamsto ciklusa je ipak puno), povećavanje sa 65 na 100 i više Watta nesumnjivo će dodatno doprinijeti smanjenju vijeka trajanja baterije.

Ono što se svi mi nadamo jest to da će mnogi drugi proizvođači, ne samo Oppo i Vivo, u svojim rješenjima još bržeg, brzog punjenja, pronaći rješenja za eventualne i tekuće probleme s kojima se trenutno susreću. Bilo kako bilo, tehnologija brzog punjenja od 65W više neće biti najbrža na tržištu.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here