HMD Global, tvrtka koja je preuzela Nokia brand i koja se bavi osmišljavanjem novih Nokia pametnih telefona, nedavno je u javnost pustila vijest o izlasku novog pametnog telefona. Naime, Nokia 5G ili Nokijin prvi pametni telefon sa 5G mogućnostima, na tržištu bi se trebao pojaviti ovog mjeseca, točnije 19. ožujka.

Izlazak novog Nokia pametnog telefona na tržište neko se vrijeme povezivao sa izlaskom novog filma Jamesa Bonda: riječ je o nastavku ”Za smrt nema vremena” (ili u originalu, James Bond: No Time to Die”), budući da navodno glumci u tom filmu koriste baš novi Nokia pametni telefon (da stvar bude još bolja, u filmu bi se navodno trebali koristiti još neki Nokia uređaji, kao što su Nokia 7.2 i Nokia 3310). Izlazak filma u kina se, zbog coronavirusa, pomaknuo, no ne i izlazak nove Nokije. O čemu se točnije radi, pročitajte u nastavku.

 

Što smo dosad saznali u vezi novog Nokia 5G pametnog telefona?

Trenutno ne postoji puno informacija koje se odnose na novi Nokijin pametni uređaj. Da budemo točniji, te informacije su poprilično šture (više se zasnivaju na glasinama i na onome što bi korisnici željeli vidjeti kod novog uređaja nego što su plod pravih, autentičnih informacija). Sve informacije koje su se mogle saznati, mogle su se saznati iz novog ”teasera” filma.

U njemu se jasno vidi kako agent Nomi koristi neidentificirani Nokia pametni telefon, koji pokazuje 5G signal. Ono što se isto tako vidi iz ”teasera” jes to da novi Nokia uređaj ima selfie kameru smještenu na sredili zaslona. Prostora oko te sa strane uređaja je puno manje nego što je to dosad bio slučaj, što bi moglo značiti da Nokia 5G, kako je uređaj zasad poznat, počinje pratiti najmodernije trendove.

Ono što se također dalo vidjeti iz uvodnog dijela filma jest to da bi uređaj trebao imati poveću izbočinu stražnjih kamera (njih bi sada trebalo biti četiri, što znači da HMD odustaje od koncepta pet stražnjih kamera, kojeg su primijenili na Nokia 9 PureView). Nadalje, tipka za uključivanje i isključivanje trebala bi, zajedno s tipkama za pojačavanje i stišavanje uređaja, trebala biti s desne strane.

Što se samih kamera tiče, predviđa će da bi Nokia 5G trebala imati makro leću, ultra-širokokutnu, standardnu i četvrtu leću koja je zasad nepoznata. Zaslon bi trebao biti u modernom omjeru, od 21:9.

Nokia 7.2
Nokia 7.2

Uz Nokiju 5G, u filmu će se pojaviti i Nokia 7.2 te Nokia 3310

Kao što sam već napisao, nova Nokia 5G neće biti jedini HMD-ov pametni telefon koji će ”sudjelovati” u novom filmu iz ciklusa filmova Jamesa Bonda. Osim nje tu će biti i Nokia 7.2, uređaj koji bi trebao biti nasljednik Nokije 7.1 te Nokia 3310, HMD-ov pokušaj ”uskrsnuća” super-popularne ”ciglice”, legendarne Nokije 3310.

Dok bi nova Nokia 5G na tržište trebala izaći 19. ožujka, na novi film Jamesa Bonda ćemo morati pričekati. Naime, zbog problema koje u svijetu zasad izaziva coronavirus, ”James Bond: Za smrt nema vremena” u kinima će se pojaviti tek u studenom ove godine, tako da ćemo se na ”filmsko pojavljivanje” Nokije 5G morati strpjeti sve dotad.

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here