Nova Nokia 3310 je mobitel koji u mnogima budi nostalgiju. Hrabar potez ili ludost? Dali može uspjeti nadograđeni model mobitela iz 2000? Predstavljamo Nokia 3310 iz 2017.

Ako ćete koristiti nostalgiju za potrebe brenda, to može završiti uspješno ili potpuni fijasko. Tako je očito mislila i Nokia sa svojim legendarnim modelom Nokia 3310. Probaj pa češ vidjeti. Geslo koje je Nokia hrabro upotrijebila i u svakom slučaju na tržište donijela nešto “novo”.

Nova Nokia 3310 (2017) svakako ne konkurira najnovijim Android smartfonima, jer nema touchscreen, ne podržava instaliranja aplikacija, i nije sposobna gotovo ni za šta… Ništa osim za pozive i igranje Snake igrice. Čekajte pa zar to i nije glavna svrha mobilnog telefona? Pogledajmo što je Nokia 3310 iz 2017 ponudila kupcima.

Tako je, Nokia je spremna za zabavu kao da je opet 2000. godina, ponovnim predstavljanjem jednog od svojih najlegendarnijih mobitela. Iskreno govoreći, ovo je više kombinacija nekoliko Nokijinih starijih uređaja, uz pregršt novih nadogradnji, tako da bi odmah trebala biti poznata svakome tko je ikada držao staromodni mobitel iz ’90-ih.

Mi smo imali malo vremena da isprobamo novi budžetski mobitel na Mobile World kongresu 2017 u Barceloni, i saznajte u našoj Nokia 3310 recenziji što mislimo.


Nokia 3310 (2017) aplikacije

 

Nokia 3310 (2017): cijena i dostupnost

Nema točnog datuma izlaska Nokie 3310, ali znamo da je možemo očekivati negdje u drugom kvartalu 2017. – što otprilike znači između travnja i lipnja. Ažurirat ćemo ovo kada dobijemo točne informacije.

Što se tiče cijene, 3310 će se prodavati za otprilike vrlo dostupnih 50 eura, tj. 300-400kn smještajući se čvrsto na dno budžetskog tržišta. Pa tolko košta ručak ili dva u restoranu. Nitko ni ne očekuje da će biti bolja od iPhone-a ili Samsunga ili imati neke potrebne i nepotrebne čipove i megaherze u sebi.

Nokia 3310 (2017) cijena

Nokia 3310 (2017) cijena

 

Nokia 3310 (2017): dizajn

Nova Nokia 3310 je odmah poznata, tu nemamo što reći, ali opet i suptilno originalna. Ako ste se nadali da ćete kupiti novi mobitel koji izgleda identično modelu iz 2000. godine, bojimo se da ćete biti razočarani jer je nova inačica doživjela redizajn, naravno na bolje. Tu je mnogo veći zaslon (nevjerojatnih 2,4 inča) koji se proteže većim dijelom prema gornjem rubu, a tipke su deblje i okrugle.

Ipak kao cjelina, on je i dalje malen i lagan sa dimenzijama od samo 115,6 x 51 x 12,8 mm. On se doima mnogo kompaktnijim nego što se sjećamo da je stariji 3310 model bio, ali se ne čini ništa manje robustnim i čvrstim, jer sjetimo se original je bio gotovo neuništiv. I autom preko njega ako treba…

Nokia 3310 (2017) kamera

Nokia 3310 (2017) baterija

Pa kako nas se čini u rukama? Visoka kvaliteta izrade u kombinaciji sa malom težinom uređaja, atraktivnom završnom obradom, ergonomski jako dobro stoji u ruci. A Nokia se pobrinula da i tipkanje, koje neće biti masivno kao na android mobitelima, također osjetilno funkcionira jako dobro.

Nova Nokia 3310 lagana je u ruci, ali istodobno se doima vrlo čvrstom, ovo je mobitel koji biste mogli bez problema ispustiti iz ruke, da padne na tvrdi asfalt i da ne pomislite uopće da mu se išta loše dogodilo. Možete li to sa svojim mobitelom? Teško, da barem nećete pomisliti uhhh ne baš sada…

Nokia 3310 (2017) i sada dolazi u četiri boje: topla crvena, žuta, tamno plava i siva, tako da po želji možete odabrati veselu ili manje primjetnu boju. Sve boje izgledaju izvrsno, sa istaknutim tonovima, a nama se posebice sviđa žuta i crvena varijanta – one ističu zaigranu maldalačku estetiku koju je Nokia oduvijek imala. Doima se daleko od običnih crnih monolita na koje smo navikli iz klasičnog android smartfon svijeta, sa elegantnim oblinama umjesto oštrih uglova.

Nokia 3310 (2017): značajke, hmmm koje značajke?

Budimo iskreni, ovo će biti kratak dio. Nokia 3310 može obavljati pozive i slati SMS. Može pustiti MP3 i FM radio. Može fotografirati. Može pretraživati internet. I može igrati igricu Snake.

Vaš trenutni mobitel vjerojatno već može sve ovo raditi kao od šale (dobro, osim možda Snake). Ali znate li što vaš telefon sigurno, 100% sigurno, 1000% sigurno, ne može raditi? Obaviti 22 sata razgovora sa jednim punjenjem. Ili stajati cijeli mjesec na standby. I osim čistog udarca nostalgije, ovdje će nova Nokia 3310 doći na svoje. Neće zamijeniti vaš smartfon, ali bi mogao postati vaš backup mobitel ili mobitel za putovanja ili koncerte i festivale, ili jednostavno za otići na plažu.

Nokia 3310 (2017) performanse

 

Nokia 3310 (2017): hardver i specifikacije

Zahvaljujući jednostavnoj funkcionalnosti ne treba velika baterija da 3310 funkcionira čak i cijeli mjesec, jer ima samo 1200 mAh. Osim toga, tu je QVGA zaslon od 2,4 inča, priključak za slušalice, micro-USB punjač i 16 MB interne memorije. Željet ćete je proširiti pomoću microSD kartice (podržava do 32GB), jer je to način na koji ćete pohraniti fotografije sa 2MP kamere – nešto što izvorni model definitivno nije imao.

Što se tiče povezivosti, tu je Bluetooth 3.0 i podrška za 2G, i dok tehnički možete pregledavati internet, vjerojatno se ništa neće brzo učitavati. Konačno, softver je ažurirana verzija Nokijinog starog Series 30 operativnog sustava, što znači da bi trebao odmah biti poznat većini korisnika. Treba nekoliko minuta prilagodbe da se sjetite da ne možete koristiti touchscreen (i pitamo se kada je korištenje fizičkih tipki počelo djelovati tako staromodno?).

Nokia 3310 (2017) igrice snake

 

Zaključak

Na kraju, Nokia 3310 (2017) je igra nostalgije i koliko vam je stalo ovisit će o tome koliko ljubavi imate za stare Nokia cigle, pardon mobitele. Ona neće zamijeniti vaš smartfon niti to želi, ali bi mogla biti svakako jedan jeftin dodatak. Zar nije malo glupo nositi skupi ispolirani mobitel na plažu i ostavljati ga na šljunku? Ili na trčanje sa sobom.. Možda je i to dovoljno dobar razlog za kupnju nove Nokia 3310.

I da, možete kupiti neki drugi obični mobitel jeftinije, ali između epskog trajanja baterije i samog Nokia faktora (i Snake!), znamo za što bi se mi odlučili..

Piše: G.P.

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here