Sjećate li se Nokije 9 PureView? Radilo se o pametnom telefonu koji se trudio biti drugačiji. Peterostruka stražnja kamera bila je dio ambicioznog plana na koji se odlučio HMD Global i koji im baš i nije uspio. Nedavno smo imali priliku čuti nove vijesti o nasljedniku Nokie PureView, koja bi se navodno trebala zvati Nokia 9.2. O čemu se točno radi i što bismo mogli vidjeti na novoj Nokiji pročitajte u nastavku.

Nokia 9 PureView

HMD Global odustaje od peterostruke stražnje kamere i vraća se na početak

Jedna od stvari po kojoj smo upamtili Nokiju PureView bila je njezina kamera, točnije njezinih šest kamera (pet stražnjih i jedna prednja). Činjenica da pametni telefon na sebi ima šest kamera zvuči jako dobro. Ipak, stvari nisu prošle onako kako su se stručnjaci HMD Global-a nadali i uređaj, umjesto da se otima za vodeće pozicije s konkurentskim perjanicama, ostao je ”ni na nebu ni na zemlji”.

Nokia pametni telefoni, još od davnih i slavnih dana Lumija, na sebi imaju optiku njemačke tvrtke Zeiss, što je uređajima omogućilo fotografije zavidne kvalitete. Slično se pokušalo nastaviti i s ”uskrsnućem” Nokia branda. Pretpostavljalo se da će Zeiss optika i dalje biti prisutna na Nokia uređajima, no to baš i neće biti tako. Umjesto ne baš tako dobro implementirane tehnologije pod nazivom ”Light Camera”, Nokia 9.2 trebala bi imati konvencionalna rješenja u vezi kamera.

PureView model koristio je kompleksno procesuiranje fotografije i algoritme prilikom fotografiranja jedne fotografije s pet kamera, što je dovelo do fotografija osrednje kvalitete. Ove godine bismo na Nokiji 9.2 umjesto Zeiss optike trebali vidjeti Toshiba leće. To znači da ”PureView” projekt i eksperiment, kojeg je radio HMD Global, odlazi u povijest.

Neće samo stražnje kamere doživjeti ”reboot’. Promjene, to jest nadogradnje, doživjet će i ”selfie” kamera, koja bi trebala prijeći na senzor od 32 ili čak 48 megapixela.

 

Ulazak u klub ”velikih dečkiju” zahvaljujući Qualcommovom Snapdragonu 865

HMD Global želi, po svemu sudeći, maksimalno nadograditi svoj Nokia 9.2 uređaj i tako ga staviti što je moguće bliže ”velikim dečkima” iz Samsunga, Applea i Huaweija. Najprije smo čuli glasine o tome da bi Nokia 9.2 trebala u sebi imati Snapdragon 855+, no najnovije vijesti ovo opovrgavaju. Naime, HMD Global navodno planira na 9.2 model staviti Snapdragon 865 SoC. Ako se to ostvari, to će svakako biti dobre vijesti za Nokiju 9.2.

 

Cijena i datum izlaska na tržište

U slučaju da Nokia 9.2 zaista u sebi bude imala Snapdragon 865, to bi moglo značiti da bismo ovaj uređaj na tržištu mogli vidjeti tek najesen. Nadali smo se da ćemo uređaj vidjeti, barem u najavi na ovogodišnjem MWC sajmu, no to je malo vjerojatno.

Što se cijene tiče, ona bi trebala biti ”osrednja”: početna cijena na tržištu trebala bi se kretati oko 600 američkih dolara. Cijenom se ne bi razlikovala od prošlogodišnje PureView (koja je imala takvu cijenu zbog svojih pet kamera). Ako vam se čini da je ovo malo previše za jedan Nokia telefon, imajte na umu da će cijena vjerojatno biti takva zbog Snapdragona 865. No možda i neće. Trebat ćemo pričekati i uvjerit se sami.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here