Izdržljivost Nokijinih telefon jednostavno je legendarna. Sjećate li se Nokije 3310? Ako ste imali prilike posjedovati taj telefon onda ste se vjerojatno i sami nebrojeno puta uvjerili u izdržljivost tog uređaja. Bez obzira na sve udarce i udare koje je Nokia 3310 pretrpjela, čak i ako bi se znala ”rasuti” u komade, nakon što bismo je natrag sklopili, ponovno bi radila bez ikakvih problema.

Njezino reizdanje, izašlo 2017. godine nažalost, nije ni približno toliko izdržljivo. No, izgleda da smo ponovno dobili Nokijin ”tenk-telefon”. Nokia 800 Tough (ili u prijevodu ”čvrsta”), Nokijin je najnoviji izum na polju izdržljivih, pametnih telefona. Zahvaljujući svome kućištu modela MIL-STD-810G izrađenom od posebne gume te IP68 certifikatu, Nokia 800 Tough osmišljena je da traje i da podnosi sve moguće i nemoguće udarce, padove, urone u vodu i ostale tekućine.

Nokia 800 Tough

Osim toga, Nokia 800 Tough puno je ”pametniji” telefon u usporedbi sa slavnom Nokijom 3310. O čemu se točnije radi te zbog čega nam se jest i što nam se nije svidjelo kod ovog pametnog telefona pročitajte u iscrpnoj recenziji.

 

Tehničke specifikacije Nokia 800 Tough uređaja:

 • Dimenzije: 145 x 62.1 x 16.1 mm
 • Masa uređaja: 161 gram
 • Zaštita: MIL-STD-810G, IP68 certifikat
 • Zaslon: vrsta TFT od 2.4 inča, rezolucije 240 x 320 (gustoća točkica oko 167 ppi)
 • OS: KaiOS
 • SoC: Snapdragon 205 i Adreno 304 GPU
 • MicroSD utor: Da, do 32 GB
 • Unutarnja memorija za pohranu: 4 GB
 • RAM: 512 MB
 • Kamera: 2 MP sa LED bljeskalicom
 • Baterija: 2.100 mAh
 • Cijena: oko 900 kuna

Nokia 800 Tough SOFTVER

Što nam se najviše svidjelo kod Nokije 800 Tough?

Dvije stvari koje su nam se svakako najviše svidjele kod ovog telefona vijek je trajanja baterije i izdržljivost uređaja. Iako 2.100 mAh možda na prvi pogled ne zvuči puno, pogotovo ne za današnje pojmove, ako tu bateriju kombiniramo sa maleckim zaslonom rezolucije 240×320 dobit ćemo više nego odličan vijek trajanja. Koliko je vijek trajanja dobar vrlo brzo ćete se uvjeriti sami, pogotovo nakon što prvi puta napunite bateriju do maksimuma.

Naime, baterija će vam potrajati cijelih sedam dana. Neki kažu da može trajati i dulje, no osobno nisam toliko dugo imao prilike provjeriti to i ne mogu to potvrditi. Ako vam tih tjedan dana vijeka trajanja baterije nije dovoljno, vijek si dodatno možete povećati uključivanjem dodatnog načina uštede. GSM vrijeme razgovora iznosi oko 12 sati, možda malo više, a možda i malo manje, ovisno o tome koliko dugo i često razgovarate koristeći mobilni telefon.

Druga stvar koja mi se jako svidjela kod ove Nokije njezina je gumena, zaštitna opna, koju je navodno (barem prema onome što tvrde proizvođači) nemoguće slomiti. Neka ispitivanja pokazala su da Nokia 800 Tough može, bez ikakvih problema, izdržati pad sa drugog ili trećeg kata zgrade na beton i da pritom neće pretrpjeti nikakva oštećenja. Gumena zaštita navodno je toliko dobra. Ako ste baš nepažljivi (ili ako baš nemate sreće) može vam se dogoditi da telefon dobije sitna oštećenja stakla zaslona. No bez obzira na njih uređaj bi trebao raditi normalno.

Gumena, zaštitna opna nije jedina zaštita kojom se može pohvaliti Nokia 800 Tough. Osim nje, uređaj na sebi ima i dvije posebne, dodatne, zaštitne opne koje su presvučene preko MicroUSB utora te još jednu koja je presvučena preko utora od 3.5 mm. Sve u svemu, ako tražite jedan odličan mobilni uređaj kod kojeg je na prvome mjestu zaštita i dugotrajnost (u svakom smisli), s Nokijom 800 Tough ne biste smjeli pogriješiti. Ili biste ipak… mogli pogriješiti?

Nokia 800 Tough recenzija

Što nam se baš i nije svidjelo kod ovog mobitela?

Nokia 800 Tough nije, kao što ste to dosad već mogli pretpostaviti, pametni telefon (iako je ”pametniji” od već spomenute Nokije 3310). S obzirom na to, Nokia 800 Tough nema klasičan zaslon osjetljiv na dodir, što je ujedno jedna od mana ovog uređaja. Nekima to možda neće biti problem, no ako ste naviknuli na zaslone osjetljive na dodir, onda će vam trebati neko vrijeme da se naviknete na sučelje i korištenje ovog mobitela.

Fizičke tipke možda su već poprilično ”demode”, no ne i za ovaj mobitel. Tko se još sjeća ”tipkanja” po fizičkim tipkovnicama mobitela? S ovim uređajem nećete imati izbor. Iskreno, meni nije bio neki problem tipkati i slati poruke preko Nokije 800 Tough, no opet ponavljam, ako ste naviknuli na zaslone na dodir, trebat će vam malo vremena. Nezgrapnost se možda neće osjetiti prilikom tipkanja poruka, ali ako odlučite otići na internet i pustiti si neki video, malo ćete se morati pomučiti, barem neko vrijeme.

Neki korisnici se mogu požaliti na automatizirani T9 unos teksta. Osobno, ako vam on smeta možete ga isključiti u postavkama i tipkati bez problema. T9 je ionako samo za one koji ne vole i ne znaju tipkati, a budući da vi niste jedan od takvih korisnika, on vam neće trebati.

Nokia 800 Tough test

Nokia 800 Tough mobitel je koji nije za svakoga

Nokia 800 Tough svakako nije mobitel za  svakoga. Ako vaša kćer ima uskoro rođendan i ako razmišljate o tome da joj kupite neki mobilni uređaj, zaobiđite ovaj. Osim što nije ”na touch”, Nokia 800 Tough sam je posebi nezgrapan, oku i na dodir neugodan za dlanove novih naraštaja. Znači, mlade generacije svakako otpadaju.

Ono za koga biste mogli kupiti ovaj mobitel je netko za koga znate da ili radi neki težak i opasan posao (gdje su padovi mobitela iz džepova česta pojava te je stoga dobro i poželjno imati što je moguće izdržljiviji telefon). Isto tako, ako kupujete mobitel nekome od starijih, kao što su bake i djedovi, Nokia 800 Tough mogao bi biti odličan uređaj za njih. Izvrsna baterija, izvrsna izdržljivost, jedino što će i njima trebati neko vrijeme da se naviknu na tipke (pogotovo ako su prije ovog mobitela imali pametni telefon).

Sve u svemu, Nokia 800 Tough bit će odličan uređaj za sve one koji su u potrazi za mobitelom koji može izdržati udarce, bez straha da će mu, nakon pada na pod, puknuti kućište, staklo i sve ostalo. Ako ste malo nespretni i nije vam važno da vam uređaj bude pametni telefon, već vam je naglasak na trajnosti i izdržljivosti, onda je ovaj mobitel kao stvoren i za vas.

Treća skupina korisnika kojima bi mogao poslužiti jedan ovakav ”tenk-telefon” skupina je korisnika kojima je potreban jedan ”backup” mobitel. Znate ono, imate jedan pametni telefon, ali vam se ne da stalno tipkati na njemu, često ste na putovanjima ili na terenima i ne želite se dovoditi u opasnost da vam vaš novi iPhone 11 Pro Max ili Samsung Galaxy Note 10+ slučajno padne i pukne.

U takvim slučajevima ova Nokia će vam poslužiti sasvim dobro. Ako planirate ići na skijanje (ili ako već jeste na skijanju), Nokia 800 Tough odlično će vam poslužiti. Ako vam se dogodi da uređaj i padne u snijeg, ne morate se brinuti. Samo ga izvadite, obrišite i možete ga dalje nesmetano koristiti. Samo pazite na to da ga ne izgubite.

 

Što je to KaiOS?

Još jedna posebnost Nokije 800 Tough leži u tome što je ovaj uređaj djelomično mobitel i djelomično pametni telefon. Mobitel je po tome što i ova Nokia na sebi ima neka od obilježja pametnih telefona, kao što su Googleov Pomoćnik, WhatsApp, Google Karte, YouTube i još neke aplikacije. Ono zbog čega Nokia 800 Tough ipak u potpunosti nije pametni telefon jest zato što, umjesto Androida ili iOS-a (da, iOS-a…) uređaj u sebi ima posebno osmišljen KaiOS.

Radi se o još čišćem operacijskom sustavu i od onih ”najčišćih” Androida kakve možemo pronaći kod ostalih Nokia telefona, ali i kod Googleovih Pixela. Ako vam nisu važne specifikacije, već samo izdržljivost i ako vam fizička tipkovnica nije problem, onda vam KaiOS ni po čemu neće biti ni najmanji problem.

To se najviše vidi u usporedbi ovog mobitela sa pametnim telefonom. Čak i ako vam je vaš ”pametnjaković” u blizini Nokia 800 Tough može po mnogim stvarima biti puno bolji uređaj za komunikaciju. To se vidi najviše po GPS mogućnostima, mogućnostima playbacka glazbe i po tome što će općenito ovaj mobitel trajati dulje od pametnog telefona, što se opet može zahvaliti bateriji uređaja.

Nokia 800 Tough EKRAN

Zaslon?

Zaslon je segment ovog mobitela za kojeg se ne može baš reći da je sjajan. Radi se o 2.4-inčnom TFT zaslonu rezolucije 240 x 320 i gustoće točkica od oko 167 ppi te omjera slike od 4:3. Iako zaslon ovog mobitela nije osmišljen za natjecanje s drugim uređajima, to ne bi niti mogao. Jer, 240 x 320 ipak je nedovoljno, čak i za prosjek nekog mobitela ovakve vrste.

OK, YouTube će raditi sasvim dobro (iako se videozapisi baš i neće najbolje vidjeti). Tomu će doprinositi i prednji zvučnik koji je poprilično glasan i dobar. Zahvaljujući njemu, slušanje sadržaja sa YouTubea (ali i ostalih, pogotovo glazbenih sadržaja) bit će sasvim solidno iskustvo na ovom uređaju, svakako puno bolje nego gledanje.

Nokia 800 Tough zaslon

Što se samog KaiOS-a tiče, ono što prvo treba reći jest to da je sučelje osmišljeno na minimalistički način. Otvaranje aplikacija ići će onako… umjereno brzo i ponekad vrlo sporo (ovisno o tome o kakvim se aplikacijama radi). Spomenuti YouTube mogao bi vam zadavati problema, pogotovo ako niste spojeni na 4G mrežu.

Stvar će dodatno olakšati ”pametni” segment ovog mobitela, odnosno Googleov Pomoćnik. Ako vam nije problem koristiit glasovne naredbe za korištenje uređaja, Google Assistant bit će vam od velike pomoći i značajno će vam olakšati cjelokupno korištenje.

Nokia 800 Tough KAMERA

Kamera?

Da, 2 megapixela, s koliko se može podičiti kamera ovog mobitela, svakako nije namijenjena za fotografiranje romantičnih trenutaka na zimovanju. Je li ona loša? Nije. Kamera je dobra koliko jedna kamera od 2 MP može biti. Ono što mene osobno malo čudi jest to što su proizvođači na ovaj model odlučili staviti tek kameru od 2 MP.

Nokia 800 Tough KAMERe

Ne znam zbog čega nisu mogli staviti senzor od barem 8 MP (koji je danas isto ispod minimuma, no bilo bi puno bolje od 2-megapixelnog senzora kakav na sebi ima Nokia 800 Tough). Ako trebate tu i tamo ”okinuti” koju fotografiju, to ćete moći napraviti (ako baš morate). Fotografije će biti OK vidljivosti i razlučljivosti, no nikako nemojte fotografirati noću ili u uvjetima niskog osvjetljenja.

 

Memorija

Nokia 800 Tough je mobitel u koji stanu dvije SIM kartice ili jedna SIM i jedna microSD kartica za memoriju. Preporučujem da si što je moguće ranije nabavite jednu microSD, budući da vam 4 GB ROM (minus oko 1.8 koliko zauzima sustav), koliko ovaj mobitel ima u sebi, neće biti dovoljno.

Količina radne memorije na mobitelu u rangu je s pametnim telefonima otprije šest godina. 512 MB RAM bit će dovoljno za poneku aplikaciju, a Snapdragon 205 SoC procesor je koji pokreće ovaj mobitel. Siromašno, ne baš brzo i ne baš obilno, no to ne bismo niti trebali očekivati za jedan ovakav uređaj.

Nokia 800 Tough cijena

Zaključak

Nokia 800 Tough, baš kao i svaka druga tehnološka naprava, ima svojih prednosti i nedostataka. Počnimo najprije od prednosti. Dvije svakako najveće prednosti ovog uređaja su njegova izdržljivost i trajnost baterije. Gumena opna koja je presvučena preko cijelog uređaja, IP68 certifikat i dodatne, zaštitne opne koje se nalaze preko micro utora i utora od 3.5 mm pružit će idealnu zaštitu ovom mobitelu.

Ako vam se dogodi da vam mobitel padne na pod, ne morate se brinuti ni zbog čega. Štoviše, ne morate se brinuti ni ako vam mobitel padne sa trećeg kata zgrade (no nemojte baš isprobavati ovo, buduć da bi vam se moglo dogoditi da vam se ogrebe staklo zaslona). Baterija koja traje i više od tjedan dana podsjeća nas na ono po čemu su bili poznati stariji mobiteli, pogotovo legendarna Nokia 3310. To je to što se tiče prednosti.

Nemojte misliti da je nedostataka puno više od prednosti. Nije, ali ih ima. Na primjer, ekran je mogao biti malo veći, to jest mogao je zauzimati malo više prednje površine. Senzor kamere je mogao biti bolji (umjesto 2 mogli smo dobiti senzor od 5 ili 8 MP). Ostalo je sve stvar ukusa. Ako ne volite tipkati na tipkovnici, dva puta razmislite želite li kupiti ovaj telefon i treba li vam on. U slučaju da vam to nije problem i da ste u potrebi za jednim ovakvim izdržljivim uređajem, Nokia 800 Tough mogla bi vam sasvim dobro poslužiti.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here