Nedavne američke sankcije Huaweiju, natjerale su ovu popularnu kompaniju da se okrene razvoju vlastitog operativnog sistema, kako bi uspješno kotirali na tržištu i u slučaju da više ne dobiju podršku za Android sustav. Dakako, Huawei nije jedina kompanija koja je krenula u tom smjeru, a jedan zanimljiv projekt već se neko vrijeme nalazi na Kickstarteru – gdje se tražiš novac za realizaciju ideje.

volla-TELEFON BEZ ANDROIDA

Radi se o pametnom telefonu “Volla Phone” koji bi funkcionirao bez Android sustava i koji ne bi prikupljano nikakve podatke o korisniku uređaja – što je svojevrsni presedan u današnjem digitalnom svijetu. Ipak, Kickstarter kampanja za sada ne ide u željenom smjeru i pitanje je da li će uspjeti ispuniti zadani cilj i krenuti u realizaciju takvog uređaja.

Iza cjelokupnog projekta stoji njemački startup Hallo Welt Systeme UG. Osmislili su uređaj koji će parirati srednjem razredu uređaja, a koji neće nimalo ovisiti o Googleovom Android sustavu. U srcu uređaja kucat će Mediatekov Helio P23 SoC koji će raditi uz pomoć 4GB RAM-a, dok će korisnik na raspolaganju imati 64GB prostora za pohranu datoteka.

Volla Phone

Zaslon bi trebao biti veličine 6.3 inča, dok bi selfie kamera trebala biti smještena u V urez na vrhu zaslona. Sa stražnje strane nalazit će se dvije kamere (16 i 2 MP), dok će selfi kamera podržavati 16 MP. Uređaj će omogućavati povezivanje putem 4G LTE, WiFi te Bluetooth, dok će od utora imati USB-C port kao i 3.5 mm audio port.

Kako bi cijela stvar zaživjela, startup Hallo Welt Systeme UG zadao si je cilj prikupiti 490.000 eura putem Kickstarter kampanje. Nažalost, kampanje je već u kasnoj fazi a prikupljeno je nešto više od 16.000 dolara. Sve je izglednije kako financiranje putem Kickstartera neće biti moguće pa će ovaj startup možda krenuti u potragu za nekim drugim načinom financiranja.

S druge strane, ovo je možda dobar prikaz interesa korisnika za takvim uređajem – odnosno pomanjkanje interesa. Cijena uređaja iznosi 329 dolara, što je možda i malo previše za telefon srednjeg razred. Hoće li se Volla Phone pojaviti na tržištu ili ne, vidjet ćemo za koji mjesec – no za sada stvari baš i ne idu u prilog razvoju ovog uređaja.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here