Pametni telefoni su na tržištu više od deset godina (manje-više koju godinu) i za to vrijeme njihova postojanja razvili su se različiti mitovi i priče. Mitovi, bez obzira na to o čemu oni govorili, nisu stvarni ili imaju jako malo veze sa stvarnošću.

Slično je i kod mitova vezanih uz pametne telefone. Premda nisu istiniti i unatoč tomu što su čak i jako štetni (jer korisnike navode na pogrešne stvari), jedan dio njih i dalje postoji. O kakvim mitovima je ovdje riječ moći ćete saznati u nastavku ovoga članka. I da, sada kada saznate koji su to moći ćete prestati vjerovati u njih.

 

Mit broj 1.- zatvaranje ili isključivanje aplikacija navodno ubrzava rad pametnih telefona.

Istina je da nećete ubrzati rad svoj iPhonea ako u njemu isključite aplikacije koje više ne koristite (odnosno ako ih maknete iz pozadinskog načina rada). Aplikacije koje se nalaze na popisu nedavno pokrenutih aplikacija ne rade u pozadini, a onda samim time i ne troše resurse vašeg uređaja.


Te aplikacije su pohranjene u radnu memoriju vašeg telefona tako da njima, kada to želite, možete puno brže i uz puno manje vremena ostvariti pristup. Ako recimo iPhone treba više RAM za rad on će automatski zatvoriti one aplikacije koje vi trenutno ne koristite. Ako ih sami zatvorite, njihovo ponovno pokretanje će ići sporije i trošiti će više vremena.

 

android-task-killer

Mit broj 2.- ”Task killer” će ubrzati rad vašeg Android pametnog telefona.

Ovo je u stvari slično kao i za iPhone, samo što se ovo odnosi na Android pametne telefone. Ako budete koristili ”task killer” (ili mogućnost automatskog isključivanja aplikacija) te aplikacije će biti maknute iz radne memorije pametnog telefona.

Glasine kažu da njihovim isključivanjem kada ih ne koristite možete značajno ubrzati rad svog Android pametnog telefona. U stvarnosti, te aplikacije su stavljene kao ”cache” memorija u radnu memoriju računala. To znači da se pomoću onoga što je zapisano u cache memoriju na brži način možete pokrenuti određenu aplikaciju (ili više njih).

Poanta priče jest ta da za isključivanje aplikacija ne trebate koristiti task killer. Slično tomu, nema potrebe da niti ručno mičete aplikacije koje su nedavno radile. Sve te aplikacije su ”zamrznute” u pozadini vašeg uređaja. Da, Android pametni telefoni omogućuju svojim korisnicima da aplikacije stave u pozadinu uređaja, ali to ne znači da te aplikacije odmah trebate isključiti (osim ako se ne počnu čudno ponašati).

 

htc-10-baterija

Mit broj 3.- trebamo li, prije nego što želimo početi puniti, do kraja isprazniti baterije na našim pametnim telefonima?

Istina jest da velika većina korisnika, bilo da se radi o iPhoneovima ili Androidu, ne dopuštaju da se njihovi uređaji do kraja isprazne prije nego što ih opet počnu puniti i koristiti. Ali, dosta puno korisnika misli kako je nužno, prije nego što se uređaj počne koristiti, da se njegova baterija prije toga u cijelosto isprazni.

Ovo možda vrijedi kada je uređaj tek kupljen (iako ne niti kod svih uređaja), ali ako imate uređaj i ako vam je recimo on na 35% što se tiče baterije, ne trebate čekati da baterija padne do 0% kako biste ga stavili na punjač i nakon toga opet počeli koristiti. Nove litij-ionske baterije koje se nalaze na novim pametnim telefonima su puno drugačije od onih otprije deset godina.

Sada možete slobodno ”dopunjavati” svoje pametne telefone i nesmetano ih koristiti. Neki proizvođači i stručnjaci čak i savjetuju dopunjavanje baterija kao nešto što se treba raditi pod obavezno, umjesto da se čeka ne bi li se baterije u cijelosti ispraznila.

 

ANDROID BATERIJA

Mit broj 4.- sa svojim uređajem trebamo koristiti samo onaj punjač koji je došao s njime.

Ovo je još jedan od mitova vezanih uz pametne telefone. OK, s obzirom da neki uređaji danas imaju USB-C reverzibilan utor za punjače jasno je kao dan da na tim uređajima nećete moći koristiti ”običan” micro-USB utor. Ali ako u domaćinstvu imate više od jednog Android pametnog telefona koji imaju podršku za micro-USB utor, bez obzira o kojim modelima je riječ, možete slobodno, bez problema i bez straha koristiti jedan punjač na svakome od tih modela.

Što ako imamo punjače koji su ”snažniji” i one koji su po voltaži ”slabiji”? Snažniji punjači ne bi trebali napraviti ništa vašem uređaju osim što bi ga trebali napuniti za manje vremena (dok bi kod slabijih situacija trebala biti obrnuta).

 

Gorilla Glass

Mit broj 5.- odmah nakon što kupimo novi pametni telefon trebamo na njegov zaslon staviti kaljeno staklo ili slične slojeve dodatne zaštite.

Teorija kaže ovo: odmah nakon što ste kupili novi pametni telefon, kako biste povećali stupanj zaštite zaslona uređaja, poželjno je što prije kupiti i staviti kaljeno staklo ili neki drugi zaštitni sloj ne bi li se uređaj dodatno zaštitio od grebanja i sličnoga.

Ako bi se uređaj ogrebao po zaslonu ili dodirnoj površini, ne bi se ogrebao uređaj nego zašitna folija ili sloj. I premda je ovo u principu dobra ideja (jer zaštite nikada dovoljno), danas gotovo da za dodatnim slojevima zaštite nema niti potrebe, pogotovo ako imate neku perjanicu poznatog branda.

Gotovo svaki brand i gotovo svaki proizvođač će na svoje dodirnike staviti neku zaštitu (najčešće Asahi Dragontrail ili Corning Gorilla Glass). To znači da su dodatni slojevi nepotrebni (osim ako baš nemate uređaj nekog manje poznatog proizvođača, u tom slučaju dodatni sloj zaštite ne samo da je poželjan već je i prijeko potreban).

 

honor view 10 kamera

Mit broj 6.- više megapixela automatski znači i bolju kvalitetu kamere.

Mit vezan uz megapixele se ne odnosi samo na kamere pametnih telefona. Taj mit se vrlo često i vrlo rado primjenjuje na gotovo svaku vrstu digitalnih kamera. Ovaj mit govori da više megapixela automatski znači i da je kamera uređaja bolja, što često koriste i proizvođači, pogotovo manje poznatih uređaja, jer veće brojke na papiru imaju psihološki učinak na onoga tko promatra popis specifikacija uređaja.

Istina je da ovo nije baš tako. Ono što je daleko važnije i kod kvalitete kamere, a onda i kod kvalitete fotografija/videa su kvaliteta senzora, leće, program koji procesuira fotografije i video (nakon što ”okinemo” neku fotografiju ili snimamo neki video). Ako neki uređaj ima i 12 MP, a senzor, program za obradu sadržaja i leća mu nisu baš kvalitetni, to i neće značiti baš puno.

Zato kada gledate specifikacije kamere nekog uređaja nikada ne gledajte samo brojke. Čitajte recenzije, mišljenja, informirajte se o svemu, na najviše o kvaliteti senzora, leće i softvera za obradu sadržaja (ako vas zanima kamera na uređaju).

Piše: M.V.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here