U vrijeme kada su se prvi puta pojavili na tržištu, pametni telefoni sa zaslonima od 5 inča smatrani su ”phabletima”. Tko je imao Android telefon sa ovakvim zaslonom kao da je imao kombinaciju tableta i pametnog telefona. Danas je situacija drugačija. Danas su gabariti zaslona znatno drugačiji. 6, 6.3, 6.5 i 6.7 inča je ono što se danas najčešće pronalazi kod pametnih telefona.

Postoje li i dalje dobri 5-inčni pametni telefoni? Što ako nas ne zanimaju ovi ”divovi” sa zaslonima od 6.7 inča, već poželimo kupiti neki manji, a opet kvalitetan pametni telefon? Možemo li pronaći neki takav? Odgovor glasi- možemo! U nastavku ovog članka reći ćemo nešto više o najboljim pametnim telefonima (Android i iOS) koje i danas možete pronaći na tržištu, a čiji zasloni ne prelaze 5.1 inč.

Iphone 7

Apple iPhone 7

Apple je do prije nekoliko godina, svaki puta kada bi na tržište izbacio svoj novi pametni telefon, rekao kako su baš njihovi telefoni ”najbolji 4-inčni” ili ”5-inčni pametni telefoni na tržištu”. Kod njihove sedme iteracije nisu bili daleko od onoga što su rekli. Iako je iPhone 7 i dalje po mišljenjima nekih bio dosta skup pametni telefon, radilo se (a i danas se, vjerovali ili ne, radi) o vrlo kvalitetnom, pametnom telefonu, idealnom za sve one kojima gabariti nisu presudni i kojima sline ne cure na zaslone od 6.5 i više inča.

Zašto je iPhone 7 bio odličan i zašto je i danas vrlo dobar? Kao prvo, zbog toga što Apple vrlo dobro podržava svoje telefone po pitanju sigurnosnih nadogradnji i nadogradnji operacijskog sustava (što se ne može reći za Android). Danas će, ako ga kupite, iPhone 7 raditi jednako brzo i fluidno kao i 2016. godine kada je izašao na tržište.

Za to će se pobrinuti njegov A10 Bionic čip, kao i 2 GB RAM. Kamere od 12 i 7 MP na papiru možda nisu nešto naročito, no i dalje će fotografirati jako lijepe fotografije. Osim toga, iPhone 7 na sebi ima i ”Home” tipku (ako ste nostalgičar i ako vam ove nove geste nisu nešto), a uređaj je i vodootporan po certifikatu IP67. Ako želite odličan pametni telefon sa zaslonom do 5 inča, iPhone 7 je odličan izbor.

 

google pixel

Google Pixel

Googleov Pixel nalazi se vrlo blizu Appleovog iPhonea 7 i tu je sad dosta toga stvar ukusa i odabira (neki će reći da im je Google Pixel bolji, neki će dati prednost iPhoneu 7). Što nam to Google Pixel danas u 2020. godini nudi? Ono što odmah treba spomenuti (osim zaslona od 5 inča) svakako je njegov Snapdragon 821 procesor, koji je u svoje vrijeme bio procesor koji se nalazio samo na Android perjanicama.

Zahvaljujući njemu i danas će vam rad na Google Pixelu biti optimalno fluidan i brz (ne kao na iPhoneu 7, ali nije ni daleko). Zaslon u Full HD kvaliteti možda ne zvuči ništa naročito, no 1920 x 1080p na 5 inča čak ni danas nije za baciti (daleko od toga). Ono po čemu se Google Pixel možda najviše ističe njegove su kamere.

Stražnja 12-megapixelna i selfie od 8 MP u svoje su vrijeme oduzimale dah svaki puta kada bi korisnik nešto s njima fotografirao. Danas u vremenu kada imamo tri, četiri ili čak pet senzora stražnjih kamera ovo ne izgleda impresivno, ali opet kažem nije ni za baciti (u što ćete se i sami uvjeriti kada okinete prvu fotografiju ili selfie).

 

Samsung Galaxy S7 Zaslon

Samsung Galaxy S7

Samsungov Galaxy S7 (i kasnije njegov brat također S7 Edge) bio je ono u Android svijetu što je iPhone 7 bio u svijetu iOS telefona. Te 2016. godine Samsung je na tržište izbacio zaista odličan, dotad najbolji Samsung Galaxy iz svoje ”S” serije uređaja. Radilo se o uređaju koji je bio izrađen od kombinacije aluminija i stakla (Gorilla Glass 5), što mu je davalo odmah izvana onaj željeni ”premium” naglasak kakvog perjanice trebaju imati.

Unutra smo imali Samsungov Exynos 8890 procesor sa osam jezgri, koji je omogućavao vrlo brz i fluidan rad (iako ne toliko fluidan kao kod iPhonea 7). Kamere su tada bile kombinacija od 12 megapixela (stražnja) i 5 megapixela (selfie) i davale su jako dobre fotografije, pogotovo u uvjetima dovoljnog osvjetljenja.

Uređaj je imao 4 GB RAM i dolazio je ili sa 32 ili sa 64 GB unutarnje memorije (plus microSD). Vodootporan je po certifikatu IP68. Možda njegov najveći adut, kako te 2016. tako i danas, njegov je Super AMOLED zaslon rezolucije 2560 x 1440p, gustoće točkica od oko 577 ppi, što je onda (ali će i danas) jamčiti prikaz slike vrhunske kvalitete. Sve u svemu, jedan jako dobar telefon, koji se i dalje, usprkos vremenu, dobro drži.

 

Xiaomi Mi 5

Xiaomi Mi 5

Xiaomi Mi 5 nije ostvario takav uspjeh kao njegova novija braća, no to ne znači da je riječ o lošem telefonu. Ako želite maleni Android telefon, solidnih performansi i izvrsnog dizajna i izgleda, Xiaomi Mi 5 bi mogao biti uređaj za vas. Full HD zaslon od 5.1 inča ni danas neće razočarati po pitanju prikaza slike, dok će se njegov Snapdragon 820 pobrinuti za optimalan rad. 3 GB RAM i baterija od 3.000 mAh danas izgledaju zanemarivo, no nisu.

Mi 5 je jedan od Android telefona koji se i danas vrlo dobro nose s vremenom i koji će i danas pokazati kako se ne radi o uređaju koji je spreman za ”mirovinu”. Kamere od 16 i 4 megapixela djeluju kao da se radi o nekom uređaju niskog razreda, no njihova kvaliteta dolazi do izražaja tek kada počnete koristiti uređaj. Xiaomi Mi 5 jedan je od najboljih (ako ne i najbolji) 5-inčni Xiaomi uređaj kojeg danas možete kupiti na tržištu.

 

To bi bilo sve! Ova četiri pametna telefona pokazuju i dokazuju kako se na tržištu i danas, u moru telefona sa zaslonima od 6 i više inča i dalje mogu pronaći vrlo dobri uređaji sa zaslonom od 5 inča. Svaki od ovih pametnih telefona i dalje su dostupni na tržištu (za neke ćete se morati pomučiti, no trebali biste ih bez većih problema pronaći na nekoj od internetskih trgovina), što samo govori o tome koliko se i dalje radi o kvalitetnim uređajima.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here