U proteklim smo tjednima imali prigodu čuti različite informacije vezane uz HiSilicon Kirin 820 procesor. Radi se o procesoru koji će biti namijenjen za Huaweijeve pametne telefone srednjeg razreda i koji bi u skladu s time trebao donositi sasvim solidne performanse.

Huawei je svoj Kirin 820 SoC odlučio staviti u praksu i to kroz svoj novi pametni telefon pod-branda Honor. Radi se o Honoru 30s, novom uređaju iz Honor pod-branda, koji će najprije osvanuti u Kini, a tek nakon toga u ostatku svijeta.

Honor 30s

Huawei Kirinom 820 želi prestići Snapdragon 700

Iako namijenjen prvenstveno za Huawei i Honor telefone srednjeg razreda, Kirin 820, barem u teoriji nimalo ne razočarava. Baš naprotiv, na papiru ovaj procesor izgleda i djeluje vrlo dobro. Četiri Cortex A76 jezgre (od kojih je jedna radnog takta od 2.36 GHz, dok su ostale tri na 2.22 GHz) i četiri Cortex A55 jezgre (sve četiri su radnog takta na 1.84 GHz) ono je čime se Kirin 820 može pohvaliti i ono je čime Huawei svojim ”mid-range” procesorom želi prestići Qualcommov Snapdragon 700.

Još jedna novina vezana uz Kirin 820 SoC odnosi se na njegovu grafičku komponentu. Umjesto Mali G77 grafike, koja je trebala ići ”rukom pod ruku” sa Kirinom 820, procesor će dolaziti sa Mali G 57 grafičkim ko-procesorom. Ono što se isto tako očekuje od novog procesora, ali i od svih pametnih telefona koji ga budu imali ispod haube su NPU i podršku za 5G mogućnosti.

 

Baterija od 4.000 mAh, brzo punjenje do 40W i mogućnost spajanja na 5G mreže

Osim novog procesora, koji će Honoru 30s donijeti neke nove mogućnosti (od kojih se najviše veselimo mogućnostima spajanja na 5G mreže), Honor 30s dolazit će sa manje-više istom baterijom koja se nalazi i u mnogim drugim, ”ne-5G” pametnim uređajima. Radit će se o bateriji od 4.000 mAh, koja je u najboljem slučaju solidna. 4.000 mAh nije malo, no u usporedbi sa ostalim uređajima, mogla je biti i bolja.

Ono što je odlično kod Honora 30s i u vezi baterije jest punjenje. Baterija će podržavati brzo punjenje do 40W, što znači da će se baterija od 0 do 100% napuniti za nekih sat vremena, dok bi za oko 70% kapaciteta trebalo nekih četrdesetak minuta. Uređaj neće podržavati bežično, kao ni reverzibilno punjenje.

Honor 30s

Četiri stražnje kamere, od kojih je najvažniji senzor onaj od 64 MP

Kamere su još jedan segment u vezi kojeg smo naviknuli da nas Huawei svojim novim uređajima uvijek pozitivno iznenadi. Honor 30s ne bi trebao ni po čemu razočarati u vezi kamera. Selfie senzor trebao bi biti onaj od 16 MP i trebao bi biti smješten u ”punch-hole” rupici, koja bi trebala biti smještena nasred zaslona.

Honor 30s imat će četiri stražnje kamere: primarni senzor bit će onaj od 64 MP, njemu će praviti društvo tele-foto osjetljivi senzor od 8 MP s mogućnostima trostrukog zooma, jedna 8-megapixelna ultra-širokokutna kamera te 2-megapixelni makro senzor. Treba također i navesti to da će Honor 30s dolaziti sa zaslonom po dijagonali od 6.5 inča, LCD kvalitete i Full HD+ prikaza slike.

Čitač otisaka prstiju bit će smješten na strani, uređaj će imati i 3.5-milimetarski utor za slušalice i dolazit će s mogućnostima stavljanja microSD kartice za povećavanje memorije. Početna cijena uređaja trebala bi biti oko 320 eura (s time da će se cijena razlikovati, ovisno o tome radi li se o uređaju sa 128 ili 256 GB unutarnje memorije).

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here