Nokia pametni telefoni sve više, polagano ali vrlo sistematično zauzimaju tržište pametnih telefona. Od neuspjeha sa Microsoftovim Lumijama teško da je tko očekivao da će se Nokia ikada više vratiti na svjetsku scenu. Ipak, nakon što je Nokijin brand preuzela kineska tvrtka HMD Global (koja ima sjedište u Finskoj), stvari su se ponovno počele kretati u pozitivnom smjeru.

Sve je započelo prošle godine kada je HMD Global odlučio na tržište izbaciti ”remake” legendarne Nokije 3310. Nakon toga stvari su se same od sebe počele nizati. Nakon najave i izlaska reizdanja Nokije 3310 drugi Nokia pametni uređaji su počeli rasti poput ”gljiva poslije kiše”.

Ove godine na tržištu imamo priliku vidjeti respektabilan broj dostupnih Nokia. Najnoviji koji su izašli su ”low-end” uređaji kao što su Nokia 1 i Nokia 2, ali tu su i perjanice- Nokia 6 i Nokia 8. Što je i kakav uređaj bi trebala biti nadolazeća Nokia X6? Nešto više o tome u nastavku članka.

 

Informacije su postale dostupne dan prije službene najave od strane proizvođača

Informacije vezane uz novu, nadolazeću Nokiju X6 su korisnicima postale dostupne prije nego što su i službeno trebale postati dostupne. Stvar je navodno ”procurila” zbog greške jednog od prodavača Nokia uređaja koji je malo požurio sa stvari. O kojem prodavaču se radi točno se ne može reći s time da postoje nagađanja kako je dubiozan prodavač u pitanju tvrtka po imenu Suning.

Informacije vezane uz Nokiju X6 puštene su na jednoj kineskoj internetskoj stranici koja služi za mikroblogging, a zove se Weibo. Prije nego što je proizvođač shvatio o čemu se radi korisnici su mogli dobiti uvid malo i o navodnim specifikacijama uređaja kao i o cijeni.

 

Perjanica srednjeg ranga po cijeni od oko 1500 kuna

Naravno, ovo je početna, potencijalna cijena (koja, nakon što se uređaj pojavi na tržištu, možda i ne ostane takva niti na jednom tržištu osim možda na kineskom). Ta cijena, ako i ostane ovakva će na našem tržištu svakako biti drugačija (čitaj- viša). Nobez obzira na to da uređaj košta i 2000 kuna, impresivno je samo govoriti o onome što nas sve može očekivati na novom Nokia X6 uređaju.

Naime, ako ćemo vjerovati ”curenju” informacija onda bi Nokia X6 trebala biti prava perjanica srednjeg ranga Nokia uređaja. Pokazatelji da se radi o perjanici govore specifikacije. 5.8-inčni zaslon sa mogućnošću Full HD-a (točnije Full HD+), omjer slike od 19:9, SoC Qualcomm Snapdragon 636, čak 4 GB radne memorije, 64 GB unutarnje memorije za pohranjivanje podataka i baterijom od 3060 mAh, stražnjim dvostrukim kamerama od 16 i 5 MP te kamerom za selfije od 16 megapixela koja bi trebala u sebi imati mogućnosti umjetne inteligencije… sve ovo nam ukazuje na to da će Nokia X6, ako i nakon što se pojavi na tržištu biti perjanica srednjeg razreda.

 

Dostupna samo u Kini ili…?

S obzirom na to da su ovi podaci došli od strane kineskog prodavača evidentno je da će uređaj svakako prvo izaći na kineskom tržištu. Znači li to da će uređaj biti dostupan samo u Kini ili ga možemo očekivati i u ostatku tržišta? Zasad o ovome nema podataka, no ako pogledamo recimo Nokiju 6 (2017) možemo biti optimistični.

I taj uređaj je prvotno bio najavljivan samo za kinesko tržište, da bi se kasnije pojavio u u ostatku svijeta. Bilo kako bilo, ono što bismo svakako željeli jest vidjeti Nokiju X6 na policama trgovina i kod nas. Dolazak Nokije X6 svakako bi se ”uzburkalo” more na tržištu pametnih telefona srednjeg razreda, što nikako ne može biti loše.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here