Pametni telefoni savitljiva zaslona još uvijek nisu postali tržišno popularno, a razlog vrlo vjerojatno treba potražiti u iznimno visokoj cijeni uređaja. Unatoč tome što razvoj tog tržišta ide sporije od očekivanog, mnogi su se proizvođači odlučili krenuti u borbu za taj dio tržišta. Naime, ovakvi bi uređaji nižom cijenom mogli postati iznimno popularni u budućnosti – pa je važno izgraditi kakvu takvu lidersku poziciju kao zalog za budućnost. Utrci za vrh ovog tržišta sada se službeno priključio i Microsoft koji je pokrenuo proces narudžbi za nedavno predstavljeni Surface Duo.

Surface Duo je inovativni preklopni telefon razvijen od strane kompanije MicroSoft, čija je primarna zadaća konkurirati sličnim rješenjima na tržištu. Microsoft je odlučio krenuti svojim putem pa je predstavio inovativni pristup dva ekrana koji su povezani šarkama. Kada se ovaj uređaj nađe u rukama korisnika trebao bi se moći koristiti kao mobitel, tablet ili čak prijenosno računalo.

Ovaj je Microsoftov uređaj najavljen još prošle godine pa je zanimljivo vidjeti da se u njemu nalaze prošlogodišnje popularne komponente. Posebno se to odnosi na Snapdragon 855 procesor koji je ove godine unaprijeđen novom varijantom, a i rubovi ekrana uređaja vidljivi su više nego što smo to navikli kod današnjih pametnih telefona. Uređaj će raditi uz pomoć 6GB radne memorije, dok će za pohranu podataka korisnici na raspolaganju imati 128 ili 256 GB memorije.

Dimenzije ekrana iznose 5.6 inča, a kada se uređaj rasklopi nastaje jedan veliki zaslon čija dijagonala iznosi 8.1 inča i donosi rezoluciju od 2700 x 1800 piksela. U sredini ova dva spojena zaslona nalazi se nažalost vidljiv ruba pa nećete moći uživati u punom velikom zaslonu. Uređaj radi na Android sustavu, a koji je posebno prilagođen ovom naprednom radu – u čemu je sudjelovao i sam Google. Nažalost uređaj ne podržava NFC tehnologiju, a od nedostataka valja izdvojiti i malo zastarjelu frekvenciju osvježavanja od 60Hz. Uređaj je krenuo u prednarudžbe na području SAD-a, a može se naručiti za nemalih 1.399 dolara.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here