Već godinama traju rasprave i nagađanja koji će proizvođač prvi na tržište pustiti savitljivi telefon te kako će to utjecati na daljnji razvoj tržišta pametnih telefona. Nakon što se ove godine nekoliko proizvođača pohvalilo kako je tehnologija vrlo blizu svojeg predstavljanja, čini se da bi naredna godina mogla biti obilježena predstavljanjem prvih savitljiv telefona.

Iako je prethodno predstavljeno već nekoliko savitljivih telefona, važno je naglasiti kako se ovog puta radi o pametnim teflonima čiji bi zaslon bio u potpunosti savitljiv. Što to konkretno znači? To znači da bi se zaslon mogao preklopiti na pola i takav bi se uređaj jednostavnije mogao pospremiti u džep. No, iako ovo u teoriji zvuči fantastično i vrlo zanimljivo, pitanje je kako to izvesti u praksi. S tim se problemom već godinama muče veliki IT velikani, među kojima prednjače Samsung i Apple.

Samsung je nedavno nagovijestio kako ima spreman vlastiti savitljivi zaslon koji je čak dobio i razne certifikate i priznanja diljem svijeta. Zanimljivo je da se Samsung odlučio na stvaranje vlastitog rješenja, no to može aludirati na činjenicu da će pokušati kasnije savitljive zaslone progurati i drugim proizvođačima. Sve se čini kako je Samsung najbliže savitljivom telefonu, ali konkurencija ne spava mirno.

Huawei je nedavno nakon dugog niza godina srušio Apple s druge pozicije po popularnost pametnih telefona. Prošle je godine njihov pametni telefon proglašen za najbolji uređaj na tržištu, a sve zahvaljujući fantastičnoj kameri koje polako doseže rang profesionalnih fotoaparata. No, činjenica je da se Huawei želi dočepati prve pozicije na tržištu, a to će mu uspjeti samo ako sruši nekom inovacijom veliki Samsung. Savitljiv telefon idealna je prilika za to, a informacije govore kako je Huawei jako zapeo za to da prvi na tržište pusti telefon sa savitljivim zaslonom.


Nedavno su dogovorili suradnju s kineskim proizvođačem BOE, koji je navodno razvio vlastiti fleksibilni OLED zaslon, što bu Huawei mogao iskoristiti kod svojeg novog uređaja. No, uz zaslon tu je i niz drugih preduvjeta koji moraju biti zadovoljeni. Prije svega, potrebna je prilagodba ostalog hardvera na savitljivost, ali postoji i potreba za razvojem adekvatnog softvera koji će sve to kvalitetno upogoniti. Tko će pobijediti u trci za savitljivim pametnim telefonom – Huawei ili Samsung?

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here