edno od najvažnijih obilježja Motorolinih Moto pametnih telefona njihova je pristupačna cijena. Slično vrijedi i za novu Moto G seriju, točnije Moto G8. Najnoviji iz ove Moto serije pametnih telefona, Moto G8 dolazit će s nekim vrlo dobrim nadogradnjama, kao što su trostruka stražnja kamera te vrlo dobar Qualcommov Snapdragon 665 procesor.

Neki kažu čak kako bi novi Moto G8 mogao biti jedan od najboljih, ako ne i najbolji novi Android telefon iz ”budget” segmenta. Je li to zaista tako te ima li Moto G8 šanse postati najbolji Android iz cjenovno najpristupačnijeg segmenta pametnih telefona saznajte u nastavku.

Motorola Moto G8

Baterija od 4.000 mAh i brzim punjenjem do 10W

Moto G8 trebao bi biti u trgovinama dostupan po cijeni nižoj od 200 eura. Što se od specifikacija može uopće očekivati od pametnog telefona koji košta manje od 1.500 kuna? Za početak, možemo očekivati 10-wattno brzo punjenje i bateriju od 4.000 mAh. Osim toga, Moto G8 dolazit će sa pred-instaliranim trenutno i dalje najnovijim Androidom, Androidom 10.

Moto pametni telefoni tradicionalno dolaze i sa Moto Actions, setom aplikacija i Motorolinim vlastitim, korisničkim sučeljem, što znači da će i Moto G8 dolaziti sa vlastitim prilagođenim Moto Actions korisničkim sučeljem. Moto Actions su u posljednje vrijeme doživjele različite nadogradnje i poboljšanja. Tako na primjer, korisnik sada može fotografirati screenshot klizanjem tri prsta po zaslonu uređaja, a tu je i Googleov pomoćnik ili Google Assistant za dodatne upute i pomoć kada ju zatrebamo.

 

Procesor uređaja, memorija za pohranu i radna memorija

Moto G8 bit će dostupan po niskoj cijeni, što znači da ne možemo od uređaja baš očekivati čuda kakva gledamo i u kakvima uživamo u telefonima čija se cijena kreće iznad 200 eura. No i za tih 1.500 kuna dobit ćemo sasvim solidne specifikacije koje bi trebale zadovoljiti performansama. Od unutarnje memorije za pohranu imat ćemo na raspolaganju samo 64 GB, što je za današnje pojmove i vrijeme ”instagramiranja” i selfija premalo.

No, unutarnja memorija može se dodatno podebljati memorijskim karticama do 512 GB. Najveći ”forte” ovog pametnog telefona, osim njegovih stražnjih kamera, trebao bi biti njegov procesor. Qualcommo Snapdragon 665 osmojezgreni procesor nalazit će se u Moto G8 uređajima. Radi se o procesoru čiji radni takt varira od 1.8 GHz do 2.0 GHz.

Snapdragon 665 nije kompatibilan sa 5G mrežama, no omogućit će brzinu skidanja sa interneta do 600 Mbps te brzinu učitavanja do 150 Mbps. Što se radne memorije tiče, Moto G8 imat će na raspolaganju 4 GB RAM. Ništa pretjerano, no sasvim OK za jedan uređaj ovakvog cjenovnog ranga.

 

Zaslon i kamere

Zaslon Moto G8 uređaja bit će dijagonale 6.4 inča, IPS LCD kvalitete i rezolucije od 1560 x 720p, odnosno HD+ rezolucije. Nije OLED ni AMOLED, ali teško da se za 200 eura može dobiti novi pametni telefon sa takvim zaslonom.

Najveći adut ovog pametnog telefona bit će njegove kamere. Moto G8 imat će otraga tri kamere i to:

  • glavni senzor od 16 MP, otvora blende f/1.7
  • 2-megapixelni makro senzor otvora blende f/2.2 i minimalne udaljenosti fokusa od 2 cm
  • 8-megapixelni ultra-širokokutni senzor otvora blende f/2.2 i mogućnostima pregleda do 118 stupnjeva. Kamere će također dolaziti sa laserskim auto-fokusom.

Moto G8 pametni telefon dostupan je trenutno u kupovni samo preko Amazona po cijeni od 200 eura. Može li Moto G8 biti najbolji novi ”budget” Android, zaključite sami.

Piše: N.P.

1 komentar

  1. Ne vidim da je po bilo čemu bolji od sličnih Xiaomi telefona u tom cjenovnom rangu, naprotiv. Ili se varam?

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here