Motorola Moto G7 Plus najbolje je od najboljeg što Motorola može ponuditi iz svoje nove, cjenovno pristupačne G7 serije pametnih telefona. Bolje performanse, bolje kamere i bolja tehnologija punjenja uređaja najveće su prednosti Plus modela u odnosu na ostala tri.

Odličan ekran od 6.2 inča, 4 gigabajta radne memorije i dvostruka stražnja kamera samo su neke od stvari koje bi mnoge potencijalne kupce pametnih telefona mogle pretvoriti u kupce baš ovog Moto G7 uređaja. Koje su sve prednosti i nedostaci ovog takoreći ”flagshipa” iz Moto G7 serije pametnih telefona pročitajte u iscrpnoj recenziji koja slijedi u nastavku.

moto g7 plus test

Cijena i datum izlaska

Motorolini uređaji su, kada govorimo o datumu izlaska na tržište i dostupnosti uređaja malo specifični. Recimo, iako je sam Moto G7 Plus postao dostupan u prodaji još od 01.ožujka u Velikoj Britaniji, iz službenih vijesti proizvođača mogli smo saznati kako se ovaj uređaj ipak neće prodavati u Sjedinjenim Američkim Državama.

Uređaj će ipak biti dostupan u Europi, naravno ne u svim zemljama u isto vrijeme (iako je službeno već dostupan u prodaji), no ipak kroz nekih mjesec-dva trebali bismo ga ugledati na policama i u trgovinama većine zemalja Europske Unije (uključujući i Hrvatsku).

Cijena je ”osrednjeg” ranga. Ovo je svakako pozitivna stvar jer, kao što ćemo kasnije vidjeti, za manje od 2500 kuna moći ćete dobiti uređaj koji po nekim stvarima stoji ”rame uz rame” čak i s nekim perjanicama. Početna cijena Moto G7 Plus uređaja iznosi 300 eura (što je oko 2300). Naravno, cijena će se opet pomalo razlikovati, ovisno o tome gdje korisnik i na koji način poželi kupiti uređaj, no recimo da je okvirna cijena 300 eura.

 

moto g7 plus recenzija

Motorola Moto G7 Plus: Dizajn uređaja i zaslon

Cijena je pravo iznenađenje, što sam već i napisao iznad. Jer, uređaj koji ima 4 GB radne memorije, koji je izrađen od stakla, s aluminijskim rubovima i dvostrukom stražnjom kamerom ne može koštati manje od 2000 kuna. Ili ipak može? Motorola je pokazala da može. Prva važnija stvar za koju sam siguran da će velikom broju korisnika i potencijalnih korisnika upasti u oči jest dizajn uređaja, odnosno materijal od kojih je uređaj izrađen.

Poznato nam je i nekako bismo po logici očekivali da će kombinacija stakla i aluminija biti rezervirana samo za najskuplje uređaje i perjanice poznatih proizvođača. Ipak, to ne mora nužno biti tako, što se i vidi iz priloženog. Moto G7 Plus izrađen je od stakla, s aluminijskim rubovima, što uređaju daje odličan ”premium” osjećaj i dojam kao da košta puno više nego što zapravo košta. Uređaj u ruci leži dobro, iako ćete morati pripaziti na klizanje, koje je moguće, što zbog činjenice da je uređaj izrađen od stakla i ima onaj sjajni ”premaz”, što zbog činjenice da se ipak radi o povećem- 6.2-inčnom pametnom telefonu.

Tipke za uključivanje i isključivanje kao i tipke za pojačavanje i stišavanje zvuka nalaze se s desne strane na sasvim su OK mjestu. Nećete imati problema dosezati do njih prstom jedne ruke, osim ako nemate malene ruke ili ako uređaj ne planirate kupiti djetetu.

moto g7 plus ekran

Zaslon od 6.2 inča je na prvu loptu velik i djeluje veliko, ali začudo nije (toliko) velik. Dimenzije uređaja i masa opet govore u prilog tomu da uređaj nije pretežak niti predebeo tako da ćete ga moči relativno lako koristiti jednom rukom. Ono što je Motorola uključila kao dio pribora za svoj G7 Plus je mekana plastična zaštita za uređaj. Nju svakako preporučujem da ju koristite iz razloga što će uvelike eliminirati mogućnosti da vam uređaj sklizne iz ruke. Postojanje plastične zaštite za uređaj koja dolazi u sklopu uređaja je još jedna pozitivna stvar kod Moto G7 Plus i nešto što se ne viša prečesto kod pametnih telefona (jer u većini slučajeva je korisnik taj koji treba odvojeno kupiti zaštitu za svoj uređaj).

moto g7 plus zvuk

Još jedna dobra stvar je ako volite slušati glazbu preko svog pametnog telefona. G7 Plus na sebi ima utor za slušalice od 3.5 mm koji se nalazi na gornjoj strani uređaja, točnije blizu sredine, dok su zvučnik i USB-C utor klasično na donjoj strani. Otraga, točno ispod izbočine (koja nije prevelika, ali se vidi) za stražnju kameru smješten je čitač otisaka prstiju. Do njega ćete isto dolaziti bez većih problema.

Što se tiče otpornosti na vodu, Motorola je izjavila da je G7 Plus otporan na prskanje vodom, no ne i na uranjanje u vodu. Sve u svemu, ako vam se dogodi da nešto trebate natipkati dok pada kiša, nećete nakon toga imati problema s uređajem. Ipak, nemojte (kada dođe ljeto i toplije vrijeme) roniti s njime ili ga uranjati u vodu.

moto g7 plus zaslon

Vratimo se na zaslon. Moto G7 Plus na sebi ima povelik zaslon od 6.2 inča naravno Full HD rezolucije od 1080p. Zaslon istaknuti rub na donjoj strani, dok je rub gore jedva primjetan i odvojen je za selfie kameru. Omjer slike 19:9 i gustoća točkica od oko 405 ppi znače da će zaslon ovog uređaja prikazivati sliku dosta dobre, no ne i vrhunske kvalitete, što je OK, jer to nisam niti očekivao od uređaja ovakvog cjenovnog ranga.

 

Vijek trajanja baterije

Baterija na Moto G7 Plus uređaju je respektabilna. Ćelija od 3000 mAh trebala bi biti dovoljna za cjelodnevno korištenje, s time da se baterija ipak po trajnosti ne može uspoređivati s onom od 5000 mAh koju možemo pronaći unutar Moto G7 Power verzije. Iako malo ”manja” od one na G6 Plus, ipak će biti dovoljna za sve uobičajene aktivnosti koje će prosječan korisnik raditi tijekom dana.

Dodatna pozitivna stvar kod baterije je sustav punjenja uređaja. Naime, Moto G7 Plus dolati sa 27Wattnim TurboPower punjačem i USB Quick Charge 4 tehnologijom zahvaljujući kojoj će se Moto G7 Plus zaista brzo puniti. Testovi su pokazali da od 0 do 50% napunjenosti baterije treba 16 minuta, što je zaista impresivno!

moto g7 plus test kamere

Motorola Moto G7 Plus: Kamere

S obzirom na to da se radi o perjanici Moto G7 uređaja logično je za zaključiti kako će kamera na ovom uređaju biti bolja od kamera na ostalim G7 uređajima. Primarna ili stražnja kamera je senzor od 16 megapixela, s otvorom blende f/1.7, optičkom stabilizacijom slike i mnoštvom načina i modova fotografiranja.

S obzirom na cijenu uređaja treba se priznati kako je kvaliteta slike zaista jako dobra. S obzirom na veći broj pixela nego kod G7 i G7 Power verzija znači da će fotografije biti bolje kvalitete, pogotovo u uvjetima dobre osvjetljenosti. Ako tu pridodamo i optičku stabilizaciju slike vidjet ćemo da su fotografije i u uvjetima slabijeg svjetla vrlo dobre, ako ne i odlične.

Nadalje, kamera na G7 Plus pruža znatno bolji dinamički domet od svih ostalih kamera G7 verzija uređaja (ali i od mnogih kamera kod uređaja koji se mogu kupiti po sličnoj cijeni).

moto g7 plus kamere

Ravnoteža bijele boje je OK, kao i snimanje videa u 4K kvaliteti. Činjenica da se ipak radi o cjenovno pristupačnijem uređaju vidi se u uvjetima loše osvjetljenosti kada slika postaje ”zrnata”, što je klasično obilježje slabijih senzora. Stražnja kamera je dvostruka, tako da osim glavnog senzora od 16 imamo i ”pomoćni” senzor od 5 MP, otvora blende f/2.2. Ovaj senzor će biti od najveće pomoći prilikom fotografiranja više objekata odjednom, namiještanja razine zamućenosti čijim pravilnim korigiranjem možemo dobiti jako dobre fotografije gdje gotovo i da ne postoji zamućenje pozadina.

moto g7 plus

Selfie kamera je senzor od 12 MP. Prednja kamera uhvatiti će solidnu količinu detalja, tako da ćete bez ikakvih bojazni moći fotogafirati ”selfije”. Sve u svemu kamere na Motoroli Moto G7 Plus su vrlo dobre, pogotovo ako se u obzir opet uzme cijena uređaja. Ne možemo baš očekivati da će kamere davati fotografije kvalitete poput onih koje ćemo dobiti recimo kod Samusung Galaxy S9 ili iPhonea. Ipak, s obzirom na cijenu kamere su jako dobre kvalitete i zadovoljit će sve svakodnevne i povremene entuzijaste fotografiranja.

Primjer fotografija dobivenih sa Moto G7 Plus:

Moto G7 Plus test kamere Moto G7 Plus test kamere Moto G7 Plus test kamere Moto G7 Plus test kamere Moto G7 Plus test kamere

 

Korisničko sučelje

Moto G7 Plus na sebi ima još uvijek službeno najnoviju verziju Androida- Android 9.0 Pie, što je opet još jedna dobra stvar u vezi ovog uređaja. Što se tiče samog korisničkog sučelja treba reći kako je Motorola na G7 Plus primijenila blaži oblik. To znači da će korisnici ovog uređaja moći uživati u korištenju bez petljanja s bloatwareom. ”Čisti” Android danas nije toliko česta pojava tako da svaki puta kada neki proizvođač odluči osmisliti svoj uređaj koji na sebi ima samo OS i ništa previše dodatno, to je uvijek dašak svježine.

 

moto g7 plus igranje

Kako se uređaj ponaša prilikom igranja igara, slušanja glazbe ili gledanja filmova?

S obzirom na to da uređaj na sebi ima povelik zaslon od 6.2 inča Moto G7 Plus itekako je opremljen za osrednji gaming i više nego zadovoljavajuće iskustvo gledanja i slušanja multimedijskih sadržaja. Full HD rezolucija će korisnicima zajamčiti oštar i dosta detaljan prikaz slike (s time da opet trebate imati na umu kako se radi o uređaju sa LCD zaslonom, tako da ne postoje mogućnosti koje bismo pronašli na uređajima sa AMOLED ekranima).

Sve u svemu, što se gaminga tiče Moto G7 Plus i više nego zadovoljava. 2D igre rade naravno bez ikakvih problema, dok se kod 3D igara mogu osjetiti lagana ”zaštekavanja”, ali tek kod zahtjevnih igara i onih koje se igraju mrežno sa više igrača. Fortnite recimo radi sasvim fluidno i dobro, bez zapinjanja ako se odlučite igrati igru na niskim detaljima. Da, ovo nije baš oduševljavajuće, no imajte na umu da je Fortnite (i sve njoj slične igre) online igra koja uključuje više igrača odjednom te je stoga i automatski zahtjevnija od ”offline” 3D igara.

Što se tiče reprodukcije filmova, video-isječaka ili glazbenih datoteka, tu Moto G7 Plus ne pokazuje nikakve probleme. Stvari dodatno poboljšava činjenica postojanja Full HD zaslona veličine 6.2 inča i vrlo dobre gustoće točkica na ekranu. Sve u svemu, u filmovima ćete uživati, dok ćete u vezi igara trebati ipak pripaziti kakve ćete igrati. Ako se odlučite za ”obične” 3D igre onda će one raditi bez problema i na srednjim detaljima, dok će one mrežne (kao što je Fortnite) raditi fluidno na niskim.

moto g7 plus performanse

Specifikacija i performanse

Sustav na čipu ili SoC koji se nalazi unutar Moto G7 Plus uređaja je Qualcommov Snapdragon 636. Ako malo bolje razmotrimo situaciju sa ostalim G7 uređajima vidjet ćemo kako je 636 model malko jači i brži od procesora koji se nalaze na slabijim iteracijama G7-ice (koje na sebi imaju 632 SoC). Motorola i jest osmislila G7 Plus kao svojevrsnu perjanicu iz srednjeg razreda svojih pametnih telefona, što se najviše i vidi po onome što se nalazi ispod haube uređaja.

Tomu mogu posvjedočiti Snapdragon 636, ali i 4 GB radne memorije. Ako vas zanima hoćete li imati dovoljno memorije unutar samog uređaja za pohranu svega onoga što biste željeli pohraniti, smatram da će većini korisnika 64 GB (od čega je dostupno 50-ak) biti sasvim dovoljno, barem za početak. U slučaju da vam zatreba više tu je microSD utor koji dopušta memorijske kartice do 512 GB.

Ovdje se opet vidjeli kako Motorola želi pokazati da je Moto G7 Plus zaista najbolje od G7 serije Moto uređaja i da se ne radi o klasičnom ”medium-end” uređaju, već da postoje i natruhe onoga što obično viđamo kod skupljih uređaja.

 

moto g7 plus cijena

Zaključna riječ

Motorolin Moto G7 Plus najbolje je što je Motorola spremila za svoje potencijalne korisnike iz G7 serije pametnih telefona. Na prvi pogled uređaj ostavlja dojam kao da se radi o nekoj perjanici; kombinacija stakla i aluminija plus vrlo dobar Full HD zaslon od 6.2 inča zaista ukazuju na to da se vrlo vjerojatno radi o uređaju koji je više od običnog uređaja srednje klase. Dojmovi nastavljaju rasti i prilikom korištenja uređaja.

”Čisti” Android verzije 9.0, minimalno nepotrebnih aplikacija, jednostavno korisničko sučelje, vrlo dobar SoC i memorija koja je opet- vrlo dobra, bit će i više nego dovoljni razlozi da se bilo koji korisnik odluči za ovakav uređaj. Cijena isto tako nije previsoka. Iako varira, ovisno od dijela svijeta, okvirna cijena od oko 2300 kuna zaista nije puno za ono što Moto G7 Plus nudi u sebi.

Jedini veći nedostatak vidi se u kamerama i prikazu slike. Kamere, iako sasvim po mjeri onoga što uređaj nudi, ipak se ne mogu mjeriti s najboljima na tržištu, što je opet očekivano, jer ni ne trebaju. Prikaz slike je isto tako vrlo korektan, no ne i vrhunski, jer ni ne treba biti. Sve u svemu, Moto G7 Plus odličan je nastavak Motoroline više nego uspješne kampanje pametnih telefona srednjeg razreda.

Moto G7 Plus specifikacija:

 • Dimenzije: 157 x 75.3 x 8.3 mm
 • Masa: 176g
 • Zaslon: LTPS IPS LCD 6.2 inča, 1080×2270 pix, (~405 ppi), Protection Corning Gorilla Glass 3
 • OS: Android 9.0 (Pie)
 • Chipset Qualcomm SDM636 Snapdragon 636 (14 nm)
 • CPU Octa-core 1.8 GHz Kryo 260
 • GPU Adreno 509
 • MEMORY Card slot microSD, up to 512 GB (dedicated slot)
 • Pohrana: 64GB,
 • RAM: 4GB
 • Kamere: Dual 16MP, f/1.7, 1.22µm, PDAF, OIS, 5MP, f/2.2, depth sensor, Video [email protected], [email protected]/60/120fps, gyro-EIS
  SELFIE CAMERA Single 12 MP, 1.25µm, Video [email protected], [email protected]
 • Povezivost: WLAN Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, WiFi Direct, hotspot
  Bluetooth 5.0, A2DP, LE, EDR, aptX, USB 2.0, Type-C 1.0
 • Baterija: Li-Ion 3000 mAh, Charging Fast battery 27W, Quick Charge 4, USB Power Delivery 3.0
 • Cijena: oko 2000kn

Prednosti:

 • Dizajnom i izgledom daje ”premium” dojam
 • Vrlo dobar zaslon, jasne preglednosti
 • Jako dobar ”all-around” pametni telefon s obzirom na cijenu

Nedostaci:

 • ”Zrnatost” slika je dosta osjetna, pogotovo u uvjetima niže osvjetljenosti

Piše: D.Z.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here