Ne možemo se sjetiti kada su zadnji put ljudi bili toliko zaintrigirani dijelom Microsoftovog hardvera, a da to nije Xbox. Najavljen prije nešto manje od godinu dana usred mnoštva novih uređaja, Surface Duo je zainteresirao mnoštvo ljudi, ostavljajući ih da se pitaju je li proizvod više od konceptnog uređaja.

Danas, međutim, mobilni uređaj s dva zaslona čini važan korak bliže stvarnosti s datumom izdanja i cijenom. Surface Duo započinje s predbilježbom, tako da si možete rezervirati uređaj ako ga želite. U trgovine treba stići 10. rujna, a cijena će za većinu biti jedna od bitnijih stavki.

Microsoftov Surface Duo

U suštini, 1399 USD možda i nije luda cijena za plaćanje dvostrukog zaslona. Sigurno blijedi u odnosu na, recimo, prvu generaciju sklopivih mobilnih uređaja. Ali vjerojatno će biti dovoljno da odvrati one koji su jednostavno usputno zainteresirani za novi oblik kućišta uređaja. Čini se da je cijena takva s obzirom na to da je Surface Duo proizvod prve generacije za Microsoft. Microsoft je iz temelja izgradio sustav, uključujući šarku od 360 stupnjeva i sustav kablova koji omogućuje par baterija, svaka skrivena iza jednog zaslona.

Kućište uređaja izgleda glatko, a Microsoft je ovdje napravio dobar posao, izgrađujući vrh Android temelja kako bi osigurao dinamično iskustvo s dva zaslona. Opet, ovdje je važno upozorenje da su neki od tih sklopivih uređaja također izgledali glatko u početnim videozapisima/demonstracijama, tako da odustajemo od donošenja bilo kakvih beznačajnih prosudbi dok ga ne budemo mogli primiti u ruku.

Microsoftov Surface Duo

Većina dodataka Androidu je fokusirana na stvari poput obavljanje više zadataka odjednom (multi-tasking). Najočitiji primjer za to je vjerojatno grupa aplikacija koje korisnicima omogućuju da u osnovi upare dvije aplikacije u jednu ikonu na vrhu radne površine. Ako ga dodirnete, otvorit ćete ih istovremeno obje, tako da možete, recimo, otvoriti knjigu na jednom zaslonu i aplikaciju za bilješke na drugom. Ili možda dvije aplikacije za društvene mreže, od volje vam.

Android možda nije naočitiji izbor za Microsoft koji je toliko vremena posvetio da se održi Windows 10 na što je moguće više uređaja. No, to možda predstavlja određeni rast za tvrtku koja se zalaže za odabir najboljeg softvera za ovaj specifični hardver, odluku koja se u velikoj mjeri svodi na nedostatak mobilnih aplikacija na Windows sustavu. Surface Duo će vjerojatno započeti svoj životni vijek kao nišni uređaj, ali ograničavanje broja potencijalnih aplikacija će samo umanjiti njegovu privlačnost.

Pored vlastitih prvotnih aplikacija za produktivnost, tvrtka je već surađivala s brojnim programerima, uključujući Amazon na aplikaciji Kindle, što svakako ima smisla za kućište s dva zaslona, čime je konačno postignut određeni stupanj dugotrajnosti, prije napušteno obećanje o Courier uređaju. Microsoft kaže da će aplikacije raditi na oba zaslona, no API će pomoći programerima da ih dalje prilagode za jedinstveni oblik kućišta.

Što se tiče pitanja zašto je tvrtka išla s dvostrukim zaslonom umjesto preklopivim, čini se da se odgovor uglavnom svodi na materijale. Sklopivi zaslon bi znatno otežao pokrivanje proizvoda dovoljno jakom staklenom oblogom, što bi zauzvrat učinilo da ulomak olovke postane pretvrd i ošteti zaslon. Microsoftova Surface Pen će biti glavni dio slagalice (čak i ako nije uključena u cijenu od 1399 USD).

Po svemu sudeći će najveći problem biti razmak između dva zaslona. Svakako, ova dva zaslona povećavaju ukupnu duljinu dijagonale, ali razmak između okvira može biti pravi problem kada su u pitanju stvari poput gledanja videa na uređaju. Konačno, sumnjam da će Surface Duo biti iskustvo učenja za Microsoft i cijelu industriju, ali u najmanju ruku, to će biti jedan od zanimljivijih što smo vidjeli od većeg dobavljača posljednjih godina.

Piše: A. M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here