Telefon koji pripada Microsoftovoj generaciji Lumia modela, a ističe se pristupačnom cijenom, solidnim mogućnostima i Windowsom 10…

Kada je Microsoft pompozno predstavio svoje telefone iz serije Lumia od kojih su dva iz najvišeg segmenta (Lumia 950 i Lumia 950 XL), nije trebalo mnogo vremena da plasira i  jeftiniju varijantu ovih Windows mobitela pod nazivom Lumia 550. U pitanju je pristupačna varijanta kojom Microsoft već u ranoj fazi planira zainteresirati korisnike za Windows 10 mobilnu platformu. Međutim odaziv tržišta je bio daleko ispod planiranog. Dali zbog Windows OS-a ili nekih drugih razloga, međutim ovaj model Lumia 550 danas košta samo 800,00kn a za to još uvijek dobijete solidan komad hardvera.

Jeftini mobitel na Windows 10

Lumia 550 košta u prosjeku od 700-900 kuna, što može biti odlučujući faktor za sve one koji bi htjeli, a do sada nisu uplivali u Windows vode, a željeli bi isprobati jedan takav telefon. Obzirom da su top modeli papreno skupi, Lumia 550 bi mogla biti dosta popularna jer kupca ne izlaže prevelikom trošku.

S druge strane, dobro je što Lumia 550 nije skup telefon, prije svega jer joj hardverska platforma, mogućnosti i kvaliteta izrade ne bi oprostili višu cijenu. Poput skuplje braće i ova Lumia je u potpunosti napravljena od plastike, s time da na čvrstoću nemamo osobitih prigovora.

Stražnji poklopac obavija bočne rubove, što je u posljednje vrijeme postao zaštitni znak Lumia telefona. Zbog toga djeluje kao da je izrađena iz jednog komada što, pak, nije slučaj. No telefon je čvrst i stabilan, ne klizi (što se može zahvaliti stražnjem poklopcu izrađenom od gumirane plastike), te je osjećaj u ruci i dok s njime radimo iznad očekivanja.


Od fizičkih tipki imamo samo one za reguliranje glasnoće i uključivanje, dok su tipke za upravljanje virtualne tipke koje čine integralni dio ekrana.

Prosječne mogućnosti

Inače, takve tipke uzimaju korisni dio ekrana, no Mirosoft je omogućio da ih povlačenjem iz dna ekrana prema gore možemo sakriti, te na isti način vratiti. Što se tiče same veličine, Lumia 550 dolazi s 4,7-inčnim ekranom s rezolucijom od 1280 x 720 piksela.

Ekran je solidan, oštrina je dobra, boje su dobro zasićene, tako da je kvaliteta prikaza općenito više nego adekvatna. Tu je i Glance Screen koji na zaključanom ekranu stalno prikazuje sat i obavještenja.

lumia-550

 

Što se tiče same hardverske platforme, ona je u neku ruku osnovna. 64-biti četverojezgreni Snapdragon 210 s podrškom za 4G mreže, Adreno 305 grafika i 1 GB radne memorije će pružiti tek solidno korisničko iskustvo. Prostor za pohranu iznosi 8 GB, koji možemo proširiti microSD karticom do 200 GB.

S rezolucijom od 5 kod glavne i 2 megapikslea kod prednje, kamere daju tek prosječnu kvalitetu snimaka. Očekivali smo nešto bolje specifikacije, prije svega, više radne memorije, veći prostor za pohranu i nešto bolju glavnu kameru. No kako je u pitanju telefon iz nižeg segmenta kod kojeg je uz Windows 10 OS cijena jedna od ključnih prodajnih značajki, većinu spomenutog mu nećemo uzeti kao prevelike nedostatke.

SPECIFIKACIJE
GSM, 3G, 4G (LTE), nano-SIM, 4,7-inčni HD ekran osjetljiv na dodir rezolucije 1280×720 piksela, Qualcomm SoC Snapdragon 210, četiri jezgre Cortex A7 jezgre radnog takta od 1,1 GHz, 1 GB radne memorije, grafički procesor Adreno 305, 8 GB interne memorije za pohranu podataka, WLAN b/g/n, GPS, micro-USB V2.0, microSD do 200 GB, Bluetooth 4.1, 5 MP stražnja kamera sa LED bljeskalicom, 2 MP prednja kamera, Stereo FM radio, baterija Li-Ion 2100 mAh, dimenzije: 136,1 x 67,8 x 9,9 mm, masa: 141,9 g, Windows 10

USTUPIO: Mobis-electronic,  (01) 61 88 511,  www.microsoft.com
CIJENA 800 kn
ZA:  Windows 10, Glance Screen, solidne mogućnosti, dobra kvaliteta izrade, cijena
PROTIV: količina radne memorije, mali dostupni prostor za pohranu podataka, kvaliteta kamere
OCJENA: 3/5

Piše: D.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here