Mnogo puta smo govorili o savršenom dizajnu pametnih telefona, sve dok nas prije par tjedana nije iznenadila najava iz Viva koja je izbacila kratki filmić i najavila “Waterdrop” telefon koji je sada već predstavljen, dok vi čitate ovaj tekst.

Radi se o Vivo APEX 2019 modelu koji dolazi iz Kine. No, onda se dogodio preokret. Preduhitrila ih je kompanija Meizu koja je najavila fantastičan telefon malo ranije. Na papiru taj isti uređaj zvuči bolje od drugih telefona na tržištu, a to uključuje i iPhone XS i nadolazeći Samsung S10.

Konkretno, radi se o modelu “The Zero” iz tvornice Meizu koji na sebi nema gumbiće niti bilo kakve utore. Mnogi proizvođači mobitela su već izbacili 3.5mm audiojack iz svojih kućišta, ali Meizu Zero nema čak niti utor za punjenje u obliku USB-a C ili nečeg sličnog. Umjesto toga, s uređajem dolazi wireless punjač. Uz to, navodno ovaj mobitel ima Wireless USB tehnologiju koja je bolja od svih na tržištu. Navodno.

Telefon čak nema niti zvučnike, nego su oni zamijenjeni s Meizu mSound 2.0 sustavom koji je u ekranu i koja display pretvara u zvučnik. Ako vam to zvuči poznato, ne brinite se, mi ćemo vas podsjetiti. Tu tehnologiju je najavio i Samsung za svoj Galaxy S10.


Nama je ipak zanimljivija činjenica da mobitel nema niti jedan fizički gumb. Zero ima ugrađen čitač otiska prsta na ekranu, te virtualne “side buttone” koji služe za pojačavanje/stišavanje zvuka, te gašenje i paljenje ekrana. Naravno, telefon ima Meizu mEngine 2.0 heptic engine koji će vam dati taktilni feedback kada stisnete virtualni gumb.
I da – pogađate, telefon nema ni utor za SIM karticu. Ovaj telefon dolazi s podrškom samo za eSIM, što znači da će telefon raditi samo s onim tele operaterima koji nude ovu mogućnost, odnosno funkcionalnost.
Što se tiče baterije i punjenja, već smo rekli da telefon dolazi s wireless punjačem, no ovaj telefon dolazi s podrškom za 18W fast wireless charging (Super mCharge Wireless Technology). Navodno je kompanija uspjela smanjiti količinu zagrijavanja kod ovakvog brzog punjenja mobitela i sve je relativno sigurno. Telefon se ne bi trebao pregrijavati kada je na bežičnom punjaču.

Prednost ovakvog dizajna je što će telefon imati odličnu zaštitu od prašine i bit će otporan na vodu, te ima IP68 certifikat. Jednostavno nema rupa kroz koje bi voda mogla doprijeti do unutrašnjosti mobitela, iako ovo treba uzeti s dozom opreza. Vjerojatno duže vrijeme u vodi bi moglo naštetiti uređaju, no to ćemo vidjeti kada telefon dođe na tržište.
Spomenimo još da će Meizu Zero imati 5.99 inčni AMOLED ekran, s duplom kamerom na pozadini kućišta, keramičko kućište, te Snapdragon 845 procesor.
Za sada još nema podataka kada bi uređaj trebao ugledati svjetlo dana ni kolika će mu biti cijena.

Da li ovaj uređaj može biti “iPhone killer”? Sumnjamo u to, iako ne sumnjamo da će ovaj uređaj imati dobre prodajne rezultate. Barem u Kini gdje je kupovina iPhonea u “slobodnom padu”. Ipak, Apple ima previše fanova diljem svijeta da bi mu jedan ovakav uređaj mogao ozbiljnije naštetiti.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here