Već nekoliko mjeseci nagoviještamo kako će 2019. godina vrlo vjerojatno biti obilježena novim trendom na području pametnih telefona – savitljivim telefonima. Sve su glasnija nagađanja kako će takve savitljive telefone tržištu predstaviti mnogi poznati proizvođači, među kojima svakako vrijedi istaknuti: Oppo, ZTE, Samsung, Motorola, Sony, Xiaomi, itd. No, da bi se to ostvarilo potreban nam je kvalitetan proizvođač takvih savitljivih zaslona, a kako za sada stvari stoje u bitku na tom području želi se uključiti i kompanija BOE.

BOE je poznata kineska kompanija koja se bavi proizvodnjom zaslona i ovaj novi trend koji je sve bliže svakako im ide u prilog. No, u toj kompaniji odlučili su reagirati i prije nego što treba pa su u vlastitim redovima razvili savitljivi zaslon koji bi se jednostavno mogao uklopiti u koncept savitljivih pametnih telefona. Na nedavno održanoj konferenciji, BOE je predstavio zaslon na kojem još uvijek radi, ali koji bi trebao biti vrlo brzo spreman za masovniju proizvodnju – što bi mogli iskoristiti brendovi pametnih telefona.

Zaslon koji je predstavljen ima mogućnost savijanja po sredini, a sve to moguće je zahvaljujući fleksibilnom AMOLED panelu. Dijagonala zaslona iznosi 7.5 inča, dok je njegova debljina samo 0.66 milimetara (uz napomenu da je na rubovima nešto deblji). Navedeni zaslon bi prema informacijama trebao podržavati cjelokupni NTSC spektar boja, a brzina osvježavanja trebala bi iznositi 1ms. Radiju savijanja trebao bi biti svega 1 milimetar, a važan je i podatak kako zaslon može biti savinut i više od 100.000 puta u svojem životnom ciklusu.

Zanimljivo, BOE je uređajima koji će koristiti ovakav zaslon pripisao naziv Phoneblet – što znači da bi pred nama mogla biti godina populariziranja phonebletova. No, da ne trčimo pred rudo, valja sačekati prve reakcije proizvođača pametnih telefona na takve razvojne akcije BOE i srodnih kompanija. Ako se stvari pokrenuo prema planovima, onda bi BOE mogao postati jedan od lidera kada je proizvodnja (savitljivih) zaslona u pitanju.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here