Dodavanje RAM memorije je dobar način da proizvođači mobitela povećaju svoju prodaju i da učine uređaj “atraktivnijim”. Više RAM-a, bolji mobitel? Iako je to generalno istina, teško je naći optimalni broj memorije koja će odgovarati vašim potrebama i učiniti da mobitel normalno funkcionira i da ne “šteka”. Pitanje je koliko je dovoljno? 2, 3, 4, 6 GB? Kratki odgovor bi bio 4 GB RAM memorije, odnosno to je neka baza i broj koji biste trebali gledali, no odgovor na ovo pitanje je malo kompliciraniji. Ne rade svi mobiteli isto, kao ni mobilni operativni sustavi.

Kako RAM memorija funkcionira?

Prvo, kratki podsjetnik kako RAM-i funkcioniraju. RAM, odnosno memorija, je mjesto gdje telefon sprema informacije koje ne treba, ali će trebati u bližoj budućnosti. RAM je mnogo brži od interne memorije na vašem telefonu, ali je ne trebate u neograničenim količinama. To je memorija koja se konstantno puni i prazni, te telefon radi kako radi upravo zbog te memorije. Ako je ona usko grlo, onda će cijeli telefon sporije raditi.
Recimo da igrate na mobitelu igru i telefon vam zazvoni. Nakon što završite telefonski poziv, vjerojatno ćete se vratiti u igru. Igra se sprema u RAM memoriju, te će se iz nje učitati kada želite nastaviti igrati igru. To će se dogoditi u djeliću sekunde. Ne morate ponovno pokretati igru i slično. Nastavljate gdje ste stali. Što veću količinu podataka možete spremiti u RAM memoriju, to će telefon više toga spremati kako bi mogao trenutačno reagirati na ono što vi radite.
Operativni sustav je taj koji upravlja time, odnosno on puni i prazni ovu vrstu memorije. Iz ovoga bi mogli zaključiti da je bolje više.

Treba li vaš Telefon 8 GB RAM memorije?

iPhone XS i XS Max su bili prvi Appleovi mobiteli s 4 GB RAM memorije, dok je jeftiniji model XR imao 3 GB. U istoj toj godini su neki Android telefoni, poput Galaxy Notea 9, imali čak 8 GB RAM memorije, pa bi po tome mogli zaključiti da je Samsungov uređaj duplo brži od iPhonea, što nije istina.
Android i iOS drugačije funkcioniraju. Apple ima svoj procesor kojeg usko veže uz svoj softver. Postoje neke mane u tom planu, no performanse nisu jedan od tih problema. Head-to-head testovi iPhona XR i Samsunga Note 9 su pokazali da rade gotovo identično. S time da je iPhone Imao samo 3 GB memorije, dok je Samsung imao 8 GB.
Oba telefona su imali otvoreno 16 različitih aplikacija i radili neke osnovne radnje, otvarali nasumično aplikacije, zatvarali ih i slično. Razlika je bila u djeliću sekunde, što osoba i ne može primijetiti. Kako je to moguće?

Dobar telefon dobro radi i s malo memorije

Ako se pitate koji telefon je bio za djelić sekunde brži – odgovor je iPhone. On je mogao brže učitati aplikaciju i odraditi određene zadatke od Samsungovog modela. Čak i ako je iPhone morao “ubiti aplikaciju”, mogao ju je odmah ponovno pokrenuti i nastaviti raditi. iPhone nije mogao držati u memoriji više od 11 aplikacija, dok je Samsung normalno radio sa svih 16. Što dovoljno govori o kvaliteti Appleovih uređaja, što god “hejteri” rekli. iPhone jednostavno dobro upravlja memorijom i vrhunski radi. A cijena mu nije mnogo veća od Samsungovih konkurentskih modela.
Drugi test je bio između iPhonea XS koji ima 4 GB RAM memorije i Pixela 3. Određene testove, iPhone je odradio čak 8 sekundi brže nego Pixel. A svi znamo da se Pixel prikazuje kao “perjanica” Android telefona i jedan od najboljih Android uređaja na tržištu. Drugim riječima, iPhone ne treba RAM memorije kao Android telefoni jer bolje upravlja svojom memorijom, pa kod kupnje mobitela ne možete direktno uspoređivati Appleove uređaje s Androidima. Barem ne po količini radne memorije. Kao što smo rekli, različiti OS-ovi rade drugačije, a Apple je pokazao da s manje memorije može brže i efektivnije odraditi zadatke od high-end Android uređaja s mnogo više memorije.

Trenutačni RAM standardi

Apple ima prednost nad Android telefonima, jer proizvodi samo nekoliko modela. Android OS se vrti na tisućama telefona i ne radi na svima isto. Posebice jer određeni proizvođači Android telefona modificiraju Android. No, ipak, za većinu korisnika 4 GB RAM memorije bi trebalo biti dovoljno. Pixel 3, S9 i S10, te ostali high-end telefoni imaju više memorije, ali i rade malo bolje od ostalih Android uređaja. Ako ste napredniji korisnik, onda će vam to ponekad dobro doći. No 99 posto vremena vam je svejedno imate li 4, 6 ili 8 GB RAM-a u svom telefonu.
Zaključak: Imati više RAM memorije je dobro, no to je samo dio veće priče i neće vam sama memorija pomoći da telefon radi “savršeno”. Drugi faktori su jednako važni ako gledamo performanse i vremenski period u kojem želimo da nam telefon dobro radi. Ne smijemo zaboraviti da je i baterija važan dio mobitela, kao i procesor, modem, softverske nadogradnje od proizvođača mobitela itd. U svakom slučaju, ako danas idete kupiti mobitel, nemojte pristati na kompromis i uzeti slabiji uređaj sa “samo” 2 GB RAM memorije. Već za par mjeseci ćete shvatiti da vam telefon ne radi dobro kao što bi trebao. iPhone je druga priča. On radi out-of-the-box, pa koji god da uzmete, radit će dobro.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here