Ono što je kod čovjeka mozak to je kod pametnih telefona sustav na čipu, ”SoC” ili jednostavno rečeno procesor. Oni su zaduženi za ”razmišljanje”  pametnih telefona i upravo zbog procesora pametne telefone i zovemo ”pametnima”. Brz procesor odlika je kvalitete pametnog uređaja.

S obzirom na to, korisnicima je u interesu da njihovi pametni telefoni i tableti, osim radne memorije, memorije za pohranu podataka, izdržljivosti baterije, kvaliteta kamera u sebi imaju i adekvatno kvalitetne procesore!

Jedan od najrenomiranijih i najpoznatijih proizvođača procesora za pametne uređaje danas je svakako tvrtka Qualcomm. Svi oni koji traže uređaje s najboljim procesorom (ili jednim od najboljih) svakako su čuli za Snapdragon 855.

Snapdragon-855

Mogućnosti koje donosi Snapdragon 855

Qualcommov Snapdragon 855 je poboljšanje u odnosu na Snapdragon 845. S obzirom na to da se 855-ica bazira na arhitekturi od 7 nanometara (za razliku od 10-nanometarske arhitekture na kojoj je bio zasnovan Snapdragon 845) najnoviji i trenutno najbolji Qualcommov (ali i u svijetu) procesor za pametne uređaje nudi do tri puta bolje performanse umjetne inteligencije i općenito puno bolje performanse u odnosu na model 845!

Najveća poboljšanja s kojima je došao model 855 su podrška za nove 5G brzine internetskih mreža, poboljšane mogućnosti umjetne inteligencije za glasovne unose, kontrolu kamera, igranje igara, vijek trajanja baterija, itd. Nadalje, procesor dolazi i sa poboljšanjima za kamere (kao što je podrška za HDR10+) te ima podršku za brzo punjenje Quick Charge 4.0. Sve u svemu, zaSnapdragon 855 danas s punim pravom možemo reći da se radi o remek-djelu od procesora za pametne uređaje.

S obzirom na njegovu neospornu kvalitetu bilo bi dobro napisati i nešto o tome koji su trenutno neki od najboljih pametnih telefona koji postoje na tržištu, a koji u sebi imaju ovu ”zvijer” od procesora!

Koji su najbolji pametni telefoni koji u sebi imaju Snapdragon 855 procesor? Nešto više o tome u nastavku članka!

 

Lenovo Z5 Pro GT

Lenovo Z5 Pro GT

Z5 Pro GT model tvrtke Lenovo prvi je na popisu najboljih ”pametnjakovića” sa Snapdragon 855 procesorom. Osim najsnažnijeg procesora tvrtke Qualcomm ovaj uređaj može se između ostaloga pohvaliti i kliznim mehanizmom, prikazom slike od 6.3 inča te Super AMOLED zaslonom Full HD+ kvalitete.

Uređaj s punim pravom pripada samom vrhu. Osim četiri kamere (dvije stražnje od 14 i 16 MP te dvije prednje od 16 i 8 MP) uređaj dolazi s mogućnostima 6 GB RAM i 128 GB ROM ili 8 GB RAM i 256 GB ROM, baterijom od 3.500 mAh i Androidom 9.0. Jedina mana uređaja jest što je trenutno dostupan samo u Kini.

 

Xiaomi Mi 9

Xiaomi Mi 9

Mi 9 je novo izdanje Xiaomijeve ”Mi” serije pametnih telefona visokog razreda. Osim Snapdragona 855 Xiaomi Mi 9 u sebi ima čak tri stražnje kamere ( 48, 12 i 16 MP) te ”selfie” kameru od 20 MP. Ekran je također Super AMOLED sa Full HD+ kvalitetom prikaza slike.

Uređaj isto takko dolazi u dvije verzije: slabija ima 6 GB radne memorije i 128 GB unutarnje memorije za pohranu dok snažnije dolazi sa 8 GB RAM i 128 GB ROM. Obje verzije u sebi imaju trenutno najnoviji Android 9.0 Pie.

Iako zvuči impresivno i iako i jest impresivan, nažalost Xiaomi Mi 9 trenutno je rezerviran samo za kinesko tržište pametnih telefona bez točni(ji)h informacija o tome kada bi uređaj mogao biti dostupan u drugim dijelovima svijeta. Nadamo se da će biti i da će to biti brzo!

 

Galaxy S10 5G

Samsungova Galaxy S10 serija pametnih telefona

Svaka najnovija perjanica Samsungovih pametnih telefona, famozna ”S” serija je izmeđeu ostaloga poznata i po tome što u sebi ima najbolje od najboljeg što trenutno postoji po pitanju procesora, grafičkih kartica i sličnog. S10 serija, trenutno najnovija ”flagship” serija Samsung Galaxy uređaja nije iznimka.

Ovisno o tržištu, sva tri Samsung Galaxy S10 uređaja (S10e, S10 i S10+) u sebi imaju Snapdragon 855. Problem je ako ste stanovnik Europe i Indije vaš Galaxy S10 neće u sebi imati Snapdragon 855 već nešto slabiji procesor razvijen od samog Samsunga- Exynos i to Exynos 9820 (trenutno najnoviji i najbolji Exynos SoC).

Osim Snapdragon 855 procesora S10 serija se može pohvaliti čitavom paletom ostalih tehnoloških novotarija: Infinity-0 prikaz, trostruke stražnje kamere (12, 16 i 12 MP, s time da S10e ima dvije stražnje kamere- one od 12 i 16 megapixela), poboljšan kapacitet trajanja baterije (S10e 3.100, S10 3.400 i S10+ 4.100 mAh), više mogućnosti što se tiče radne memorije i naravno Android 9.0 Pie. Sve u svemu Samsung Galaxy S10 serija i ove godine s pravom nosi epitet jedne od najboljih serija pametnih telefona na svijetu.

 

LG G8 ThinQ

G8 ThinQ je najnovija perjanica tvrtke LG. Osim Snapdragona 855 LG G8 ThinQ ima neke mogućnosti koje drugi pametni telefoni nemaju (kao na primjer mogućnost skeniranja žila korisnika na dlanovima putem mogućnosti ”Advanded Palm Vein Authentication”).

Izuzev toga LG G8 ima manje-više slične performanse drugih perjanica, što znači da je njegovo mjesto na popisu najboljih pametnih telefona sa Snapdragon 855 procesorom itekako opravdano.

 

Nubia Red Magic 3

Nubia Red Magic 3

Red Magic 3 je najnoviji gamerski pametni telefon osmišljen od strane tvrtke Nubia. Osim Snapdragona 855 Red Magic 3 dolazi sa LED pozadinskim osvjetljenjima otraga, ugrađenim ventilatorom, ICE sustavom hlađenja, mogćnostima osvježavanja slike od 90 Hz, mogućnostima snimanja videozapisa u 8K kvaliteti i ekranom od čak 6.6 inča. Uređaj je zasad dostupan samo na kineskom tržištu.

 

OnePlus 7 Pro

OnePlus 7 Pro

OnePlus 7 i OnePlus 7 Pro najnoviji su uređaji tvrtke koja se vodi izrekom ”Never settle” ili ”nikada se nemoj pomiriti s onime što trenutno imaš”, što znači da tvrtka uvijek iznova traži nova i inovativna rješenja. Svi dosadašnji uređaji svakako su pokazatelji da tvrtka zna što radi, dok su OnePlus 7 i OnePlus 7 Pro samo šlag na torti koji se između ostaloga može pohvaliti Snapdragon 855 procesorom.

 

Asus ZenFone 6

ZenFone 6 model najnovija je perjanica u svijetu pametnih telefona osmišljena od tvrtke Asus. Osim 855 modela Snapdragon sustava na čipu ZenFone 6 može se pohvaliti svojim 6.4-inčnim novim NanoEdge ekranom sa minimalnim rubovima, baterijom od 5.000 mAh te 6 ili 8 GB radne memorije plus 64, 128 ili 256 gigabajta unutarnje memorije.

Možda nije toliko skup kao neki od razvikanijih brendova ali Asus-ov ZenFone 6 definitivno spada u skupinu najboljih od najboljih pametnih telefona koji danas postoje na tržištu i koji će svojim atributima zadovoljiti svakokg korisnika.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here