Prije nego što se odlučite za kupovinu svog novog pametnog telefona, što je ono što donosi prevagu? Je li to dizajn? Brzina procesora i radna memorija? Tražite li više pametni telefon sa ”snažnom” baterijom? Ili vam je ipak najvažniji faktor kamera?

U slučaju da ste jedan od korisnika koji na svom potencijalnom pametnom telefonu želi kvalitetu kamere (ili kamera), ovaj članak je baš za vas! U nastavku ovoga članka navesti ću i opisati pamete telefone s najboljim kamerama koje možete dobiti na jednom pametnom telefonu. Krenimo na posao!

 

huawei p20 pro kamera test

Prvi i najbolji – Huawei P20 Pro. Razlog? Trostruka kamera kojom upravlja umjetna inteligencija, što je novina na tržištu

Prva i najvažnija stvar zbog koje je novi Huaweijev flagship- Huawei P20 Pro ”upao” u oči velikom broju korisnika jest njegova trostruka kamera. Kamera koja je nastala u suradnji Huaweija i njemačke tvrtke Leica-e podigla je puno prašine čak i prije nego što je uređaj postao dostupan na tržištu. Kada su ga kupci mogli konačno držati u svojim rukama u svu tu kvalitetu su se mogli i osobno uvjeriti.

Primarni senzor od 8 megapixela, sekundarni koji je rezerviran za boje od 40 i tercijarni monokromatski od 20 megapixela, plus vrlo jednostavno sučelje kamere i već prije spomenuta umjetna inteligencija uz pomoć koje će svaka fotografija koju fotografirate Huaweijem P20 Pro govoriti da se radi o pametnom telefonu koji ima za klasu-dvije bolju i kvalitetniju kameru od svoje konkurencije.

Fotografije su jako oštre, sa mnoštvom vidljivih i jasnih detalja. Načina fotografiranja ima dovoljno da će svaki korisnik pronaći ono što njemu najbolje odgovara, dok je igra svjetlosti i sjene na P20 Pro modelu priča za sebe u najboljem mogućem smislu. Sve u svemu po mome mišljenju Huawei P20 Pro je uređaj sa trenutno najboljom kamerom koja se danas može pronaći na nekom pametnom telefonu.

 

Google-Pixel-2

Google Pixel 2 –već duže vrijeme poznat po svojim kvalitetnim kamerama

Google Pixel 2 je još jedan pametni telefon čija kvaliteta kamere neosporna i stoga se ovaj uređaj s punim pravom nalazi u ovome članku. Pixel 2 model je poznat po kvaliteti kamere, iako se na papiru na prvi pogled i ne vidi točno po čemu je i zbog čega ovaj Googleov pametni telefon toliko poseban. Po specifikacijama Google Pixel 2 jest iznadprosječan, ali po kvaliteti kamere nije toliko kvalitetan kao neki drugi modeli. Ipak, ono što izdvaja Pixel 2 od ostalih uređaja jest softver s kojime je Google uspio ostvariti odlične rezultate.

Slično kao i Huawei P20 Pro i Googleov Pixel 2 ostvaruje odlične rezultate pri fotografiranju u uvjetima kada je to najteže, odnosno u uvjetima niske ili niže razine svjetlosti. Boje, bez obzira na to u kojim uvjetima fotografirate, su vrlo žive i bistre. Ono što Pixel 2 ima jest način rada u portretu, posebne načine fotografiranja u pokretu i Google Lens koji služi identificiranju različitih objekata unutar fotografije.

 

samsung galaxy s9+ senzor otiska parst

Samsung Galaxy S9 i S9+ – dugogodišnja kvaliteta koja je ove godine dospjela na novu razinu

Samsung je najavom svojih perjanica- Samsung Galaxy S9 i S9+ modela najavljivao redizajn i nadograđene mogućnosti kamere. Iako su neki možda pomislili kako nema ničega što bi Samsung mogao implementirati u S9 i S9+, a da to već nismo vidjeli, prevarili su se.

Ono što je Samsung svojim Galaxy S9 uređajima predstavio u pogledu inovacije kamere jest dvostruki otvor (što je omogućivalo prebacivanje između dvaju različitih postavki ne bi li se za vrijeme fotografiranja uhvatilo više svjetlosti). Samsung Galaxy S9 je uređaj s kojim ćete dobiti (gotovo) sve po pitanju kvalitete što se od jednog pametnog telefona može dobiti. Kamera je tu samo dodatni bonus kojeg se nikako ne treba zanemariti.

 

LG V30 stražnja strana

LG V30S – uređaj koji pokušava objediniti ”najbolje od oba svijeta” – i kvalietu u uvjetima niske svjetlosti i fotografiju u portretu

LG V30S je uređaj kojima se pokušalo objediniti dvije stvari koje inače kod pametnih telefona znače život ili smrt: visokokvalitetno fotografiranje u uvjetima niske osvjetljenosti i kvalitetu fotografija u portret načinu. Bokeh efekt je vrlo dobar, količina detalja ne toliko bogata i sadržajna kao recimo na Samsungu S9 ili Huaweiju P20 Pro, ali opet ”dovoljno” bogata da se uređaj s punim pravom nađe ovdje.

Iako se kamera kvalitetom ne može baš nositi sa Galaxyjem S9, Pixelom 2 i onima koje imamo na Huaweiju, ona je ipak dovoljno kvalitetna da se nađe na popisu pametnih telefona sa naj-kamerama. Još jedan plus jest taj što je LG V30S jeftiniji od sva tri uređaja koja sam već opisao, što mu svakako daje dodatne bodove prilikom kupovine.

 

iphone x kamera

iPhone X – naglasak na softveru, hardver ništa što nismo već vidjeli, što nikako nije loše

Koja su vaša mišljenja o iPhoneu X? Jeste li ga imali prilike možda koristiti? Bez obzira na to jeste li ili niste, ono što je teško jest to da je teško ne biti impresioniran najnovijim Appleovim flagshipom. Tehnički, kamera na iPhoneu X nema ništa što već nismo vidjeli. To nije loše, ali nije niti ništa impresivno.

Ono na čemu je Apple dao najveći naglasak, baš kada govorimo o kameri na novom iPhoneu X jest softver. Softverska rješenja su ona koja iPhone X ”vade” iz natprosječnosti i ono što ovaj uređaj stavlja u razred pametnih telefona s visokokvalitetnim kamerama. Veći senzor na uređaju se koristi za hvatanje veće količine svjetlosti (što uređaj donekle dobro radi u uvjetima niske ili niže razine svjetlosti), način portreta ima nekoliko opcija i mogućnosti, a zahvaljujući odličnom softveru uređaj na dosta kvalitetan i dobar način hvata i obrađuje fotografije.

NAJBOLJA KAMERA NA TELEFONU LISTA
Tablica najboljih kamera uglednog DxOMark portala

Bilo je nekih špekulacija i govora kako bi Apple kod iPhonea X mogao staviti ono što je Huaweiju pošlo za rukom kod njegovog P20 Pro uređaja – procesor s mogućnostima umjetne inteligencije koje bi se onda koristili prilikom fotografiranja, no to se nije dogodilo. Sve u svemu, ako volite Appleove proizvode i ako želite kupiti novi iPhone X zbog kamere, neće vam biti žao ako to učinite.

U slučaju da vam nije važno ima li vaš uređaj iOS ili Android, a imate dovoljno novca, možda ne bi bilo loše odabrati neki drugi. Naravno, ovisi sve o tome za što vama uređaj kao korisniku najviše treba.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here