Appleov iPhone XS je svakako dosad najbolji iPhone. Ipak, to nije neko veliko iznenađenje, s obzirom da smo takvo nešto i očekivali. Glavno i najvažnije pitanje koje svaki ljubitelj Appleovih pametnih telefona postavlja glasi: što je novo?

Što se promijenilo u odnosu na prošlu godinu? I ono najnajvažnije- isplati li se kupiti novi iPhone XS? Odgovore na ova pitanja dati ćemo u nastavku članka gdje ćemo detaljno obraditi novine i novosti koje nam je Apple pripremio svojim novim pametnim telefonom.

IPHONE XS EKRAN

iPhone XS : Datum izlaska i cijena (koja je najblaže rečeno ”ogromna”)

Idemo odmah na ono najvažnije – cijenu i datum izlaska. Službeni datum izlaska iPhonea XS na tržišta pametnih telefona širom svijeta bio je 21. rujna, odnosno na prvi dan jeseni. Hoće li nam ovogodišnja jesen biti tmurna, kišovita i prohladna ili će imati dosta sunčanih razdoblja vrlo je lako zaključiti, barem kada govorimo o Appleu, što je vjerojatno i jedan od razloga zbog kojeg je iPhone XS na tržište službeno izašao baš jučer. Novina ima, kvalitete isto tako ne manjka, no o tome nešto kasnije. Druga stvar o kojoj treba nešto reći jest cijena.

IPHONE XS stražnja strana


S obzirom na to da je iPhone XS na tržištu dostupan u tri varijante (ovisno o kapacitetu memorije- 64, 256 i 512 GB), takva je i razlika u cijeni. Dobra (recimo to tako) stvar u vezi cijene prvog modela jest ta što ona ne prelazi 1000 američkih dolara (ovo će se ipak malo razlikovati od dijelova svijeta, ali to je neka okvirna cijena). Takva slična cijena je bila i cijena iPhonea X kada se on pojavio na tržištu lani.

IPHONE XS gornja strana

IPHONE XS donja strana

iphone xs izgled

IPHONE XS bočna strana

Skuplje verzije, to jest verzija sa više gigabajta prostora za pohranjivanje koštati će vas više. Tako će verzija od 256 GB koštati oko 1150, a verzija od 512 GB oko 1350 USD. Opet imajte na umu da je ovo okvirna cijena koja vrijedi za američko i dobar dio zapadnog tržišta, što znači da je cijena u Hrvatskoj dosta drugačija. Naime, osim što će se novi iPhone na hrvatskom tržištu pojaviti tek za tjedan dana (to jest 28. rujna) cijene za njegove modele će biti… dosta više nego što je to slučaj u domovini iPhonea.

Jeste li spremni za svoj novi iPhone izdvojiti desetak tisuća kuna? Jer toliko će koštati iPhone XS sa 64 GB. Verzija od 512 GB će koštati vrtoglavih 13 000 kuna, što je dosad najviša cijena iPhone uređaja od njihovog prvog pojavljivanja na našem tržištu. Nadam se da ste štedjeli ili ako niste nadam se da imate ujaka ili neku tetu ”preko bare” koji vam mogu nabaviti novi iPhone po znatno povoljnijoj cijeni.

A12 Bionic

iPhone XS: A12 Bionic procesor – najbrži chipset u svijetu pametnih telefona je upravo dobio svog nasljednika

Apple je, još i prije nego što je iPhone XS izašao na tržište, s ponosom govorio o novome procesoru koji će krasiti nove Appelove pametne telefone. I ono što se mora priznati jest to da Apple (opet) nije blefirao. Ako ste mislili da je A11 Bionic bio nenadmašan i da mu nije bilo premca, pričekajte da vidite što sve može njegov nasljednik – A12 Bionic. Nije pretjerivanje ako se kaže da je A12 Bionic jedan od najbržih i najkvalitetnijih procesora koji danas postoje u svijetu pametnih telefona.

Jedna od ključnih stvari zbog kojih je A12 toliko poseban jest nova arhitektura od 7 nanometara na kojem je procesor osmišljen. Iako to što je A12 izrađen na manjoj arhitekturi možda neće značiti puno običnom korisniku, dobro je ipak za znati što to općenito znači i zbog čega je to ”dobro”.

To što je novi procesor izrađen na arhitekturi od 7 nm znači da više tranzistora može biti smješteno u manji prostor ovog malenog šestjezgrenog procesora (koji u sebi ima standardno dvije jezgre koje su zadužene za rad pod visokim opterećenjem- Vortex jezgre i četiri jezgre koje služe za rad pod slabijim ili optimalnim opterećenjem – Tempest jezgre). Bez obzira na to, sporij jezgre su još uvijek snažnije i brže od onih koje možemo naći recimo u iPhoneu 6 (radi se o uređaju koji je star samo četiri godine), što je samo pokazatelj koliko brzo napreduje tehnologija u pogledu razvoja procesora i procesne snage.

Netko se može zapitati je li toliko snage i brzine zaista potrebno ako ćemo svoje iPhone XS koristiti uglavnom za slanje poruka i tu i tamo pregledavanje internetskog sadržaja. I tu je istina da bi za takve situacije A12 Bionic i sve ono što on pruža bilo ”bačeno u vjetar”. Ipak, ono za što je A12 osmišljen su tehnologije umjetne i virtualne stvarnosti.

iphone-xs-benchmark

Zbog te svrhe je Apple osmislio i novi ”Neural Engine” čija je primarna svrha pamćenje i učenje kako ga korisnik koristi. Što kažu brojevi? Geekbench CPU benchmark je za A12 Bionic pokazao 11 060 bodova, što je za oko 1000 više od prošlogodišnjeg procesora i što je (barem trenutno) bolje od svega onoga što dosad postoji na tržištu.

To u prijevodu znači da je iPhone XS svakako jedan od ili vjerojatno najbrži pametni telefon na tržištu, što je odlična vijest za sve ljubitelje brzine.

iOs12

iOS 12 i njegove prednosti na novom iPhoneu koje se tek trebaju vidjeti

Iako je iOS 12 najnovija verzija operacijskog sustava za Appleove uređaje, možda nije najbolja ideja uspoređivati ga sa prošlogodišnjim iOS 11 i to kako on funkcionira na iPhoneu XS. Da, XS je najnoviji iPhone i da iOS 12 je najnoviji iOS, ali ”dvanaestica” je već neko vrijeme dostupna za skidanje i na starijim modelima iPhonea, stoga se ovo i ne može smatrati nekom velikom novinom za iPhone XS.

Ono što se da primijetiti nakon čak i kraćeg vremena korištenja jest brzina. iOS 12 radi još brže i fluidnije na iPhoneu XS, što znači da se Apple posebno potrudio dodatno optimizirati svoj najnoviji iOS sa svojim najnovijim pametnim telefonom. Ovo je svakako plus za Apple, s obzirom da je fragmentacija operacijskog sustava i dalje jedan od najvećih problema s kojima se suočava velik broj proizvođača pametnih telefona s Android operacijskim sustavom.

Ono na što ćete se trebati naviknuti jest prelazak na novije sučelje koje nudi iPhone XS, pogotovo ako ste prešli sa iPhonea koji je imao fizičku Home tipku, ali to je nešto što se može smatrati ”slatkim mukama”. Još jednu stvar koju trebamo spomenuti, a koja se odnosi na rad i funkcioniranje operacijskog sustava su Memoji iliti nadogradnja na lanjski Animoji (emotikoni u obliku raznih životinja plus izvanzemaljac). Svima onima koji su govorili da je dosadašnji broj emotikona koji je prisutan na iOS-u nedovoljan sada bi trebali doći na svoje, s obzirom na to da je ponuda Memoji-ja dosta velika.

IPHONE XS ZASLON

iPhone XS: Zaslon koji je malo nadograđen u odnosu na lanjski iPhone X

Zaslon je na prvi pogled jednak kao onaj lanjski, odnosno onaj koji smo vidjeli na iPhoneu X. 2436 x 1125 rezolucija uz gustoću točkica od 458 i OLED display na prvi pogled nije ništa novo u odnosu na prošlogodišnji ”obljetnički” Appleov flagship. Ipak, to je samo na prvi pogled. Kada malo zagrebemo ispod vidjeti ćemo da ipak postoje razlike.

Te razlike su najviše vidljive u pogledu dinamičkog dometa prikaza slike (odnosno dinamičkog dometa spektra boja koji zaslon odašilje prema oku promatrača). Ovdje je dinamički domet poboljšan prema nekim mjerenjima i do 60% u odnosu na iPhone X zbog čega HDR 10 i Dolby Vision efekti izgledaju još bolje i impresivnije.

IPHONE XS cijena

Ipak, ta poboljšanja neće biti vidljiva ”golim okom” i običnom korisniku, što opet ne smeta, jer je prikaz slike ionako podjednako kvalitetan kao i kod X modela. Sve u svemu, kvaliteta kao i lani, što nužno nije uopće loša stvar.

 

IPHONE XS KAMERA

iPhone XS kamera

Kamera je još jedna komponenta ovog uređaja koju je na prvi, pa čak i na drugi pogled bilo teško uspoređivati s onome koju ima iPhone X, s obzirom da zaista na prvu ruku ne postoje nikakve razlike između ova dva senzora. Oba imaju dvostruku leću od 12 megapixela i naprijed i otraga plus optička stabilizacija slike za bolje snimanje videa. I to je na prvi pogled to.

Oni koji se malo bolje razumiju u kvalitetu slike, fotografija i samog senzora će, nakon kraćeg testiranja ipak vidjeti da se kamera kod iPhonea XS razlikuje od one koja je na X modelu. Razlika je u povećanim pixelima koji dopuštaju znatno bolju osjetljivost na svjetlost, što daje značajno bolje rezultate prilikom fotografiranja i/ili snimanja u uvjetima niže osvjetljenosti.

Primjer fotografija slikanih sa iPhone XS:

iphone XS test kamere 4

iphone XS test kamere 3

iphone XS test kamere 2

iphone XS test kamere 7

iphone XS test kamere

iphone XS test kamere pri slabijem osvjetljenju 6

Ako ovdje dodamo povećanu dubinu pixela, HDR 10 (za brži autofokus) i nove mogućnosti A12 Bionic procesora koje se primjenjuju i kod senzora kamere (nešto slično kao i kod Huaweija P20 Pro) rezultati će biti malo bolja kvaliteta fotografija prilikom dnevnog fotografiranja odnosno prilikom fotografiranja u uvjetima visoke osvjetljenosti i dosta bolja kvaliteta ako planirate svojim iPhoneom XS fotografirati u uvjetima niže razine svjetlosti. Znači poboljšanja postoje, ali opet nisu sve u svemu značajno veća u odnosu na kvalitetu kamere iPhonea X.

 

IPHONE XS test

iPhone XS: Vijek trajanja baterije – malo poboljšanje u odnosu na protekle modele

Ono što nas je uvijek čudilo i iznenađivalo kod iPhonea jest vijek trajanja baterije. Dok su u pogledu brzine, kvalitete prikaza slike, kamere i dizajna Appleovi pametni telefoni kroz vrijeme očigledno napredovali i išli više negu u korak s izazovima tržišta, ista stvar ne vrijedi i za baterije. Sve dosadašnje baterije koje smo imali prilike isprobati na iPhone uređajima su trajale taman dovoljno da bismo mogli za njih reći da su OK. Samo OK je, ako mene pitate premalo za jedan uređaj kao što je iPhone. Ipak, tako je kako je.

Stvari se u pogledu kamere nisu nešto puno promijenile niti poboljšale niti ove godine kod iPhonea XS. Kod uobičajenog korištenja, što znači aktivnosti kao što su slanje elektroničke pošte, povremen chat s prijateljima preko messengera, poneki video na YouTubeu i igranje igara ne više od sat vremena dnevno i baterija će od 100% od 8 sati ujutro do 20 sati navečer doći do 20 posto.

Je li to dovoljno ”dobro” za današnje izazove ili ne? Moje mišljenje je da nije. Kao što nije bilo dovoljno niti kod iPhonea 7, 8 ili X, ali tako je kako je. Kao što sam već spomenuo, Apple se nikada nije nešto iskazao po pitanju vijeka trajanja baterije, a situacija sa iPhoneom XS ne pokazuje ništa novo. U prijevodu, vijek trajanja baterije je nešto što ćete morati ”otrpjeti” i kod novog iPhonea.

Ako koristite mogućnosti kao što su AR, VR, gledanje videa u visokim kvalitetama ili igranje igara više od sat vremena, očekujte da će vam baterija potrajati pet sati najviše. Sve u svemu, opet se radi o malom poboljšanju u odnosu na protekle modele.

 

Sve u svemu…

Appleov iPhone XS je svakako jedan od najboljih pametnih telefona koji danas postoje na tržištu i svakako najbolji, najbrži, najljepši (i po pitanju dizajna i prikaza slike), ali i cjenovno najnepristupačniji pametni telefon koji je dosad izašao.

Deset tisuća kuna koliko košta XS verzija od 64 GB pa oko 14 tisuća koliko košta verzija od 512 GB je ili nije dovoljno da prelomite i da odete u dućan i kupite si neki od tri dostupna modela iPhonea XS (ili da si ga naručite preko interneta, s obzirom na to da u Hrvatskoj još uvijek nije dostupan).

Moja preporuka je da, ako već želite kupiti ”novi” iPhone da se odlučite za X model ili za iPhone 8, s obzirom da će tim modelima pasti cijena sada kada je nova serija izašla na tržište. Ako vam pak nije problem ”iskeširati” desetak ili više tisuća kuna samo za pametni telefon (čiji novi model će izaći opet iduće godine), dajte si oduška i kupite si XS model. Fanovima svakako neće biti žao.

IPHONE XS recenzija

iPhone XS Tehničke specifikacije:

 • Dimenzije: 143.6 x 70.9 x 7.7 mm
 • Masa: 177 g
 • Zaslon: OLED, 5.8 inča, 1125 x 2436 pix, 19.5:9 ratio, gustoća točkica 458 ppi, 84.4 cm2 (~82.9% screen-to-body ratio)
 • OS: iOS 12
 • Procesor i grafička kartica: Apple A12 Bionic šestjezgreni (2x Vortex + 4x Tempest), Apple GPU četverojezgrena
 • Utor za kartice: Ne
 • Memorija: 64, 256, 512 GB ROM, 4 GB RAM
 • Kamere: dvostruka stražnja HDR 12 MP, f/1.8, 26mm (wide), 1/2.55″, 1.4µm, OIS, PDAF 12 MP, f/2.4, 52mm (telephoto), 1/3.4″, 1.0µm, OIS, PDAF, 2x optical zoom, Video: 2160p@24/30/60fps, 1080p@30/60/120/240fps, Prednja: 7 MP, f/2.2, 32mm, video: 1080p@60fps
 • Baterija: 2658 mAh
 • Priključci: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, hotspot, bluetooth 5.0, A2DP, LE
 • Cijena oko 10.000,00kn

 

Pozitivne stvari:

 • Još brži i bolji procesor
 • Smart HDR zbog čega je kamera ipak bolja nego ona na iPhoneu X
 • Lijep dizajn
 • OLED prikaz slike

 

Nedostaci:

 • Vijek trajanja baterije jednostavno nedovoljan za zahtjeve
 • Još uvijek preskup s obzirom na ono što nudi

 

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here