Suparništvo Samsunga i Applea (odnosno iPhonea) epskog je karaktera. Apple vs. Samsung. Bilo da ste ljubitelj Appleovog iPhonea (bilo kojeg uređaja) ili da ipak više preferirate Samsungove Galaxy iz ”S” serije, imat ćete svoje razloge zbog čega volite baš taj uređaj, a ne onaj drugi. I djelomično ste u pravu, što se svega tiče.

U ovom članku usporedit ćemo dva uređaja za koja se s punim pravom govori da se radi o najboljim uređajima na tržištu pametnih telefona – Samsung Galaxy S9 i iPhone XR. Koji je bolji (ili da bolje pitamo- postoji li bolji)? Saznat ćemo u nastavku.

iPhone XR

iPhone RX u kombinaciji ”starog” i novog, Samsung Galaxy S9 i dalje vrlo konzervativan

Ono što smo mogli primijetiti ove godine jest to da Apple nije radio ništa novo, što nije nužno nešto loše, ovisi kako se uzme i što se sve smatra pod time ”nešto novo”. Dobro, u stvari jest osmislio neke nove stvari (jer kad se sve zbroji i oduzme, XR uređaj nije isti kao X). No tu ovoga puta nemamo klasično novi uređaj iz serije, već se radi o nadogradnji iPhonea X. To u stvari znači da iPhone XR više nema Home tipku niti Touch ID već sada ima zaslon sa usjekom (iliti ”notchom”) i dosta užim okvirom.

samsung galaxy s9+ zaslon

Osim toga treba reći da kod XR-a ono što dominira u vezi dizajna jest kombinacija stakla i metala, što znači da ”novi” iPhone XR sav sjaji u novim bojama. Nasuprot toga Samsung je kod Galaxy S9 odlučio implementirati nešto konzervativniji izgled. To znači da S9 i dalje ima čitač otisaka prstiju (koja može poslužiti kao alternativa senzoru za prepoznavanje lica) kao i utor od 3.5 mm za slušalice- nešto čega se Apple kod svojih iPhone uređaja davno prije riješio.

 

Performanse pokazuju da su oba uređaja tu negdje

Što se tiče performansi ono što se ne treba očekivati su neke ozbiljne razlike. Oba uređaja rade jako dobro, brzi, fluentni baš onako kako trebaju biti, što je zapravo za očekivati jer su oba uređaja perjanice svojih firmi. Tako iPhone XR na sebi ima novi Appleov A12 Bionic SoC. Radi se o novom procesoru koji je osmišljen na arhitekturi od 7 nanometara koji je učinkovitiji, brži i po svakom parametru bolji od svog prethodnika A11 Bionic. No prijeđimo na detaljniju analizu.

                                     iPhone XR                        Samsung Galaxy S9
Display6.1-inch 1792 x 828 IPS LCD5.8-inch 18.5:9 1440 x 2960 Super AMOLED
ProcessorApple A12 BionicExynos 9810/Snapdragon 845
RAM3GB4GB
Rear cameraSingle 12 megapixelsSingle 12 megapixels
Front camera7 megapixels8 megapixels
Battery2942mAh3000mAh
SoftwareiOS 12Android 8.0 Oreo
Storage64/128/256GB64/128/256GB

 

SIRI VS BIXBY

Želite li više Siri ili Bixby?

Kao što ste mogli pretpostaviti oba ova uređaja imaju u sebi ugrađene glasovne asistente. Appleov iPhone ima Siri dok Samsungov Galaxy S9 ima Bixby. No ako malo bolje pogledamo oba ova glasovna pomoćnika i ako ih malo pobliže testiramo vidjet ćemo da niti jedan od njih nije nešto posebno impresivan.

Prečesto se zna dogoditi da Siri ne daje nikakve druge odgovore osim jednostavnih onih koji su definirani pretragama na internetu. Bixby ima dodatnu tipku na raspolaganju, ali bez obzira na nju i dalje se ne može nositi sa Googleovim Asistentom. Najkraće rečeno- ako se odlučujete za Samsung Galaxy S9 najbolje bi bilo da onemogućite Bixby i da koristite Google Assistant (ako planirate koristiti glasovnog pomoćnika). Nažalost, iPhone XR nema ovu mogućnost.

 

galaxy s9 kamera zumiranje

Zasloni i kamere za svaku moguću prigodu

U usporedbi veličine i dimenzija jasno je da je Galaxy S9 zaslon veći od onoga koji na sebi ima XR. No nije samo u tome stvar. Samsung Galaxy S9 na sebi sada već tradicionalno ima Super AMOLED (ili Samsungovu verziju OLED zaslona). Svatko onaj tko se malo bolje razumije u kvalitetu zaslona i ekrana znat će da su OLED (a pogotovo Super AMOLED) jedni od najboljih ekrana na tržištu.

Isto tako, za razliku od Applea Samsung na svoj S9 nije stavio usjek i bez obzira na to ekran i cjelokupan display i dalje djeluje dosta tanašno. Što se tiče rezolucije Galaxy S9 ima bolju, odnosno višu rezoluciju slike. Sve u svemu u pogledu ocjenjivanja prikaza slike jasno je da je Samsung (ponovno) pobjednik.

Što se tiče kvaliteta kamere ovdje se puno toga može za reći. Puno stvari ovisi o testovima i isprobavanjima, želite li fotografirati u uvjetima dnevne svjetlosti, u uvjetima niske razine osvjetljenosti ili noću, kao i to fotografirate li pokretne, nepokretne objekte ili više njih. Na papiru su kamere oba uređaja tu negdje.

iphone-xr-Kamera

Svaki od ova dva uređaja ima samo po jednu kameru (misli se na primarnu ili stražnju). Radi se o senzorima od 12 MP, s mogućnošću snimanja videa u 4K kvaliteti i naravno s mogućnošću snimanja videa u super ”slow motionu”. Ovo je isto tako standardno, jer već godinama oba ova uređaja dolaze na tržište s najkvalitetnijim kamerama, što svake godine standardno otežava ocjenjivanje i procjenjivanje toga koji uređaj ima bolju kameru.

U pogledu mogućnosti koje kamere uređaja nude, treba isto tako reći da su se oba uređaja ponovno iskazala. Recimo iPhone ima nekoliko vrlo zanimljivih mogućnosti, kao što su Smart HDR. Najbolja stvar kod Smart HDR-a jest ta da ova mogućnost u osnovi radi sve ono što radi i HDR samo za objekte koji su u pokretu. Ako volite fotografirati objekte koji se miču i želite da oni izgledaju što je bolje moguće ovo će vam se svakako svidjeti.

Još jedna vrlo impresivna mogućnost koju iPhone XR kamera na sebi ima jest bokeh efekt koji vam dopušta da uz pomoć klizača mijenjate i namiještate si dubinu područja nakon što ste fotografirali neku sliku. Bokeh efekt je svakako novina kod Applea i kod iPhonea uopće i nešto što nitko drugi ne radi (ili barem nije napravio na ovakav način).

iOS vs Android

Operacijski sustavi, dostupnost nadogradnji i  korisnička podrška

Kada govorimo o podršci za korisnike u pogledu dostupnih nadogradnji programa, firmwarea i operacijskih sustava onda ipak treba priznati jednu, za Android kobnu istinu: Android se još uvijek po tom pitanju nije približio iOS-u (zbog problema fragmentiranosti Android uređaja) i slično vrijedi i kod iPhonea XR.

Ako odlučite kupiti iPhone (gotovo bilo koji, čak i one starije 6S) možete biti gotovo 100% sigurni da će za vaš uređaj redovito izlaziti nadogradnje. Korisnici Android uređaja nažalost za njih nemaju ovu mogućnost. Zasad trenutno postoje dostupne dvije velike nadogradnje za Android kao i tri dodatne nadogradnje za sigurnosne zakrpe. Što se tiče Samsunga situacija je tako-tako. Ako pogledamo posljednje dvije-tri godine vidjet ćemo da Samsung kao da nekako kasni s izbacivanjem nadogradnji za svoje uređaje.

Kada govorimo o korisničkom sučelju tu je Samsung djelomično pobjednik. Sučelje djeluje i izgleda modernije i ima više mogućnosti od onoga kojeg ćemo naći na iPhoneu XR, ali postoji jedan problem u vidu bloatwarea. OK, velik broj funkcija je dobra stvar, no stvar je u tome što ih ne trebamo svi sve njih, tako da ćete se, ako se odlučite na kupovinu Samsung Galaxy S9 (ako već niste) morat obračunati s bloatwareom.

Cijena – odgovor je jasan

Što se tiče cijene odgovor je više nego jasan. Samsungov Galaxy S9 je na tržištu več pola godine no za razliku od Appleovih pametnih telefona Samsungovim uređajima je dosta pala cijena. Ako želite top flagship, a uz to želite i uštedjeti, možda ćete više željeti Galaxy S9. U suprotnom, ne možete pogriješiti niti s jednim od ova dva uređaja jer oba predstavljaju najbolje od najboljeg na tržištu pametnih telefona.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here