Gotovo dva mjeseca nakon službenog predstavljanja novog iPhonea X, Appleov uređaj konačno stiže u Hrvatsku. U petak, 3. studenog, kreće isporuka prvih narudžbi, pa smo tom prilikom odlučili sastaviti popis prednosti i nedostataka cijenjenog smartphonea.

Najvažniji faktor kod svakog odabira pametnog telefona je, naravno, cijena. U Sjedinjenim Državama vrijednost modela X ne nadilazi 999$ za 64 GB memorije, te 1149$ za iPhone sa 256 GB. Nažalost, najavljene hrvatske cijene mnogo su veće. Naime, za aktualni uređaj morali biste izdvojiti 9.569 kn, odnosno čak 10.999 kn ako želite Iphone X sa većim kapacitetom memorije. Čak je i prva cijena potpuno apsurdna jer, kada je preračunamo u američku valutu, ona iznosi 500 dolara više od cijene u SAD-u!

Na novi smo iPhone u Hrvatskoj čekali dva mjeseca, no zaslužuje li doista toliki hype?


Jedna od prednosti kojom je gotovo svaki korisnik (dovoljno hrabar da izdvoji toliko novaca) zadovaljan zasigurno je Face ID, opcija skeniranja lica. Iako se Apple toga nije prvi sjetio, korisnici su vrlo zadovoljni jednostavno zato što iPhone konačno nudi nešto novo. “Kalibriranje je jako jednostavno, a za otključavanje je dovoljno pogledati mobitel,” zaključio je jedan od njih.

Sama estetika predmet je brojnih pohvala i zadovoljnih komentara. „To je prvo što primijetite – udoban je, solidno napravljen i vjerojatno najljepši iPhone ikad,” nastavljaju sudionici ispitivanja na kanalu Boredatwork.

Međutim, uvođenjem novih opcija, dizajneri su se morali riješiti starih; onih koje su krasile iPhone od prvog predstavljanja prije deset godina. Nema više ulaza za slušalice pa će novopredstavljeni bežićni „čepići za uši“, barem u Hrvatskoj, još neko vrijeme izazivati zbunjene poglede.

Da nije sve tako crno, pobrinula se i nova kamera

S obzirom da iPhone X krasi malo veći display u odnosu na njegove prethodnike, nestao je Home button. “Jednostavno povučete prstom prema gore. Ako mene pitate, malo kontraintuitivno,” tvrdi ispitanik.

Moramo se s njime složiti – iPhone je jednostavno izgubio previše sastavnica da bi zavrijedio enormne cijene kakve nas na domaćem tržištu očekuju od kraja tjedna. Ako Vam mobitel nikad nije ispao iz ruke i debelo ste iznad prosjeka hrvatske plaće, samo izvolite. Ali čak i u tom slučaju, najbolje je razmotriti druge opcije.

Piše: D.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here