Čokolada ili kakao? Koji od ova dva Appleova vrhunska pametna telefona je prikladniji za vas? Slijedi usporedba dva titana unutar istog branda.

Appleova perjanica iPhone 8 je dostupa na tržištu već neko vrijeme. Ipak, bez obzira na to što se radi o najnovijem i snažnom nasljedniku iPhone 7 uređaja, iPhone 8 ipak nije Appleov top flagship koji će biti dostupan na tržištu i koje Apple ima u rukavu. Čast najboljeg i superiornog pripala je iPhone X modelu, pametom telefonu koji bi prema velikom broju najava trebao ”pomesti” tržište pametnih telefona uopće.

Hoće li u tome uspjeti i hoće li se Apple s iPhoneom X uspjeti etablirati na poziciji najboljeg od najboljeg ostaje nam za vidjeti, nakon što proše neko vrijeme prodaje, a pogotovo ove blagdanske sezone kada smo svi mi nekako lakši na novčaniku, zbog opće blagdanske euforije i fenomena crnih petaka sa primamlivim sniženjima

Prema prijašnjim najavama i očekivanjima iPhonea X kao jubilarni predstavnik obitelji iPhone bi se trebao razlikovati od iPhonea 8 po mnogočemu, i zapravo od svih iPhone uređaja koje smo dosad imali prilike vidjeti. Neke nove, dosad neviđene tehnologije i tehnološka postignuća koja su bila rezervirana isključivo za iPhone X, bi trebale ovaj pametni telefon vinuti u neviđene visine.

O čemu se točnije radi kada govorimo o iPhoneu X te po čemu se sve razlikuje iPhone 8 od ”X” modela reći ćemo u nastavku članka. Jeste li više iPhone 8 ili iPhone X korisnik – saznajte u nastavku.


 

iphone 8 vs iphone x

 

Dizajn

Izdaleka možda i ne izgleda kao da postoji neka bitna razlika između ova dva uređaja. Oba uređaja su iPhone-i, oba su osmišljena i proizvedena od strane istog proizvođača, oba spadaju pod isti brand. Oba uređaja imaju ”isto” stražnje kućište koje je izrađeno od stakla, oba imaju obrub koji je izrađen od metala i oba uređaja su dostupna u dvije boje – svemirsko sivoj ili srebrnoj.

Razlika između ova dva uređaja je ipak vidljiva, pogotovo kada okrenemo oba uređaja i kada prikažemo njihove prednje strane. X model gotovo da i nema rubova niti na jednoj strani kao niti gore ili dolje (s time da je gornji dio uređaja rezerviran za selfie kameru), što znači da je Appleu očito pošlo za rukom osmisliti i proizvesti jedan totalno ”bezeless” pametni uređaj.

Kod iPhonea 8 je situacija ipak drugačija; uređaj ima vidljive rubove i iznad i ispod površine za prikaz slike, s time da se na donjoj strani nalaze senzor otisaka prstiju (ili Touch ID) te prepoznatljiva Appleova Home tipka (iPhone X nema fizičku Home tipku kao takvu, što je još jedna od novina).

Druge razlike dolaze iz dimenzija i mase uređaja. X model tako ima dimenzije 143.6 x 70.9 x 7.7 milimetara sa 174 grama dok iPhone 8 dolazi u dimenzijama od 138.4 x 67.3 x 7.3 milimetara i 148 grama. Ovdje je vidljivo kako je iPhone 8 nešto manji i ”lakši” od iPhonea X, što je još jedna od stvari na koje će određen broj potencijalnih kupaca itekako obratiti pozornost prilikom kupovine. Ako ste korisnik kojemu je izgled i dizajn najvažnija stavka i ako volite deblje i veće u tom slučaju će iPhone X biti uređaj koji ćete vrlo vjerojatno odabrati prije ”osmice.”

 

iphone x zaslon

 

Prikaz slike i zaslon te Super AMOLED

Kada govorimo o zaslonu onda odmah treba reći kako iPhone X ima zaslon od 5.8 inča koji nema rub (znači ”bezeless” je), što je najveći prikaz i zaslon kojeg je Apple stavio na ijedan od svojih uređaja ikada u povijesti iPhonea. ”Osmica” ima zaslon od samo 4.7 inča, što je opet u redu ako vam je OK manji zaslon i ako vam ne smeta što zaslon nije bez rubova.

Naravno, veličina zaslona nije jedina razlika između ova dva uređaja. X model ima rezoluciju slike od 1125 x 2436 pixela i gustoću točkica od 458 ppi, dok iPhone 8 ima rezoluciju od 1334 x 750 s gustoćom tokica od 326 ppi.

No, ni ovdje nije kraj kada se govori o zaslonu ova dva uređaja. Naime, iPhone X će kao tehnologiju zaslona imati Super AMOLED, dok iPhone 8 ima LCD zaslon. Za sve one malo manje upućene u tehnologiju zaslona dovoljno je samo reći kako je Super AMOLED tehnologija koja pruža najbolju kvalitetu kada se govori o zaslonima uređaja. Većina Samsun Galaxy uređaja koristi Super AMOLED već dugi niz godina što je samo pokazatelj kvalitete.

Prebacivanje na AMOLED kvalitetu označava i dublje nijanse crne kao i sve u svemu bogatije i oštrije boje, s time da će X model moći isto tako prikazivati sadržaj u HDR kvaliteti, dok iPhone iako podržava HDR, to isto- ne može.

Ono što je isto kod oba modela jest da oba podržavaju True Tone tehnologiju. Radi se o tehnologiji zaslona koja uređajima omogućuje automatsko prilagođavanje nijansi bijele ovisno o okolišu i okruženju.

 

iphone-x-face-id

 

Nadogradnja i u pogledu sigurnosti – Face ID nasuprot Touch ID

Sigurnost i metode osiguravanja korisnika spada pod još jednu od ključnih razlika između ova dva modela. I dok iPhone 8 koristi Touch ID senzor koji je ugrađen u fizičku Home tipku, iPhone X će koristiti tehnologiju prepoznavanja lica koja se još zove i Face ID.

Koju mogućnost će korisnici više prepoznati ovisi od korisnika do korisnika. Ako ste više ”high-tech” i ako želite da vaš uređaj bude osiguran na najmoderniji način tada će Face ID ili identifikacija putem očitavanja lica korisnika biti ono što će vas privući.

 

 

Operativni sustavi i snaga

Oba uređaja će kao operativni sustav imati najnoviju verziju iOS-a, iOS 11, s time da će korisničko sučelje na X modelu biti malo drugačije nego kod iPhonea 8. Naravno i ovdje se išlo na to d X model ima ”više i bolje.”

Oba uređaja će imati A11 Bionic chipset, s time da iPhone 8 ima samo 2 dok iPhone X ima, ili bi trebao imati 4 GB radne memorije.

Kod kamera isto tako postoji vidljiva razlika. X model će imati primarnu kameru sa dvije leće- širokokutnu i telefoto leću, dok iPhone 8 ima samo jednu leću od 12 megapixela. Oba uređaja imaju OIS, quad-LED bljeskalicu i otvor blende f/1.8, kao i prednje kamere od 7 megapixela s otvorom blende od f/2.2, s time da će naravno iPhone X i u ovome području biti opremljen s nekim dodacima.

 

iPhone-X-vs-iPhone-8 usporedba

 

iPhone 8 ili iPhone X?

Za kraj ostaje pitanje koje smo postavili i na početku članka – koji je od ova dva modela bolji? Odgovor opet ovisi od korisnika do korisnika. Apple je svojim iPhoneom 8 napravio skok u odnosu na iPhone 7 i to je vidljivo. Ako želite nadogradnju u odnosu na iPhone 7 i volite manje pametne telefone, u tom slučaju će vrlo vjerojatno iPhone 8 biti vaš izbor.

U svim ostalim slučajevima, pogotovo ako vam cijena nije problem (a cijena će biti standardno ”Appleovska” i u vezi iPhonea X), X model će biti ono što će vas ili ono što bi trebalo zadovoljiti sve vaše tech apetite.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here