Predstavljanje iPhonea 12 bilo je jedno od najvećih Appleovih predstavljanja njegovih pametnih telefona do sada. Dobili smo čak četiri različita modela, 5G povezivost i značajne promjene u vezi dizajna, koje su čak uključivale i novi pristup bežičnom punjenju. Na koji način to Apple može nadmašiti s novim iPhone 13 uređajima?

Od ranih naznaka, odgovor na ovo pitanje bi u stvari mogao biti jednostavan: ispunjavanjem svega onoga što je dosad ostalo neispunjeno u pogledu dizajna, izgleda i performansi. Glasine sugeriraju da će iPhone 13 predstavljati značajnu nadogradnju, koja bi trebala riješiti nekoliko poznatih nedostataka te bi ga u nekim područjima mogla staviti ispred Android konkurencije ili barem nadoknaditi zaostatak. Evo što očekujemo i čemu se možemo od novih vodećih Appleovih telefona, na temelju različitih glasina i curenja informacija.

Vrijeme najave uređaja

Apple je najavio planove za održavanje događaja koji će se odvijati putem interneta u utorak, 14. rujna u 13 sati po istočnom vremenu (10 sati po pacifičkom vremenu). Vrlo je vjerojatno da će tvrtka najaviti nove modele iPhone 13 tijekom događaja. Ako tradicija ostane, iPhone 13 bi se mogao pojaviti u prodaji kasnije u rujnu ili možda početkom listopada.

 

Apple bi se s novom iPhone 13 serijom, između ostaloga, mogao usredotočiti na zaslone s razinom osvježenja od 120 Hz

Pitajte mnoge ljubitelje što je ono što najviše žele od iPhonea 13 i vjerojatno će vam većina ukazati na poboljšanu razinu osvježenja zaslona. Iako su zasloni iPhone uređaja vrlo kvalitetni, s odličnim odzivom, dok se Android tabor sve više seli na razine osvježenja od 90 i 120 Hz, Apple je ”zaglavio na staroj razini osvježenja od 60 Hz. Plus, Apple na svoje uređaje ne stavlja zaslone koji imaju mogućnost neprestanog uključivanja (ili ”Always-On”).

Apple je možda već imao dobre razloge za ne implementiranje tehnologije (visoke razine osvježavanja zaslona, kao i ”Always-On” zaslon dodatno troše bateriju uređaja, što je istina), ali ovi nedostaci, su svakim danom sve izraženiji, pogotovo ako opet uzmemo u obzir da velik broj Android uređaja, pogotovo onih visokog razreda, odavno koristi ove mogućnosti.

No po svemu sudeći, čini se vrlo vjerojatnijim da će se Apple riješiti ovih problema, barem kod nekih od novih modela. Analitičar Ming-Chi Kuo, objavljivač Max Weinbach i drugi citirali su izvore koji tvrde da će modeli iPhone 13 Pro uključivati zaslone od 120 Hz temeljene na tehnologiji LTPO (polikristalni oksid niske temperature) koja se nalazi u telefonima poput Galaxy Note 20 Ultra.

Nadogradnja bi mogla omogućiti i uvijek uključeni zaslon.  Kao i kod nekih Android uređaja, uvijek uključeni zaslon kod iPhone 13 pokazivao bi sat, bateriju i obavijesti bez potrebe za ”buđenjem” uređaja. Iako se čini da Apple ne pokušava ništa radikalno, ovo bi ipak moglo biti iznimno korisno za uočavanje važne e-pošte ili teksta na prvi pogled.

iphone 13

Zbogom ogromnom usjeku i dobrodošli utori

Ne očekuje se da će iPhone 13 uključivati drastične promjene u vezi dizajna uređaja. Kuo i drugi i dalje vjeruju da će se raditi o četiri modela, uključujući 5,4-inčni iPhone 13 Mini, 6,1-inčni standardni model, 6,1-inčnu Pro verziju i 6,7-inčni Pro Max. Možda će biti nešto deblji i teži od iPhonea 12, vjerojatno zbog većih baterija i kamera. Međutim, ravni, strojno obrađen izgled serije iPhone 12 ostao bi netaknut.

Možda postoji jedna upadljiva i vjerojatno dobrodošla promjena: manji usjek ili ”notch”, u vezi kojeg su se mnogi bunili i to s razlogom, jer je ogroman, bez obzira na to što najzagriženiji ljubitelji govore. Neki od internetskih izvora tvrde kako Apple optimizira komponente kako bi smanjio trag na prednjoj strani telefona. Pomaknuo bi zvučnik do ruba i smanjio područje potrebno za prednje kamere i senzore.

Dodatno ”ulje na vatru” u vezi tih glasina dodaje činjenica da će čip i senzor Face ID-a biti znatno manji. I dalje bi postojao vidljivi usjek (naprijed neće biti selfie kamera smještena u ”punch-out” obliku, kao kod nekih Android uređaja), ali bi se time oslobodilo više prostora na samome zaslonu. Da ne kažemo da bi zbog manjeg usjeka iPhone 13 uređaji izgledali modernije (i ne bismo više trebali koristiti kojekakve trikove, kao što su tamna tema, kako bismo sakrili taj usjek).

Unatoč glasinama, Apple je navodno spreman zadržati svoj Lightning utor i svoje mogućnosti bežičnog punjenja implementirati na drugačije načine, ako ih uopće primjeni. To nije potpuno iznenađujuće je ugradnja bežičnog punjenja u uređaje nije baš jeftino, a ono je samo po sebi relativno sporo.

Manji usjek najuzbudljivija je promjena dizajna koju očekujemo vidjeti. Očekuje se da će serija iPhone 13 biti nešto deblja od svojih prethodnika, vjerojatno zbog debljih baterija, većeg kapaciteta. No, opći jezik dizajna bit će uglavnom isti. Neke glasine govore u prilog tomu da bi stražnja strana uređaja također mogla biti deblja, zbog novih modula kamera. IPhone 13 i iPhone 13 Mini s dvije kamere također će stražnje kamere imati postavljene dijagonalno, umjesto okomito kao što je bilo primjetno kod prethodne generacije. Izgled postavke kamere trebao bi biti isti kao i kod većih iPhonea 12.

 

Nadogradnja u pogledu kamera za sve nove uređaje

Nadogradnje kamera kod serije iPhone 12 nisu bile nešto osobito drastične. Morali ste kupiti barem 12 Pro da biste dobili telefoto leću, kao i novu LiDAR mogućnost, a da biste dobili najbolje kamere i najnapredniju stabilizaciju trebali ste kupiti iPhone 12 Pro Max.

Kod novih iPhone 13 uređaja situacija bi mogla biti dosta drugačija. Analitičari vjeruju da će barem Pro modeli dobiti poboljšane ultra-širokokutne kamere. Mogli bi dobiti i automatski način astro-fotografije. Predani fotografi i dalje bi morali kupiti Pro Max za najbolju kvalitetu (glavni objektiv imao bi svjetliji otvor blende f/1.5), ali bolja kvaliteta slike trebala bi biti uobičajena tema u cijelom asortimanu iPhonea 13.

Ne očekuje se da bismo na novim iPhone 13 uređajima mogli snimati videozapise u rezoluciji od 8K. Na takvo što vjerojatno ćemo pričekati do iduće jeseni. Ovo je vrlo razumljivo, budući da je 8K tehnologija još uvijek u začecima i nema potrebe implementirati je na uređaje, budući da bi i to samo dodatno doprinijelo cijeni.

A15 Bionic

Vrhunski SoC za sve modele

Očekuje se da će Apple predstaviti svoj novi, superbrzi Apple A15 Bionic procesor, koji bi trebao donijeti još bolju optimizaciju potrošnje baterije i koji bi trebao napraviti pravu pomutnju na AnTuTu i ostalim testovima. Nije sigurno koliko će A15 biti bolji od A14 čipa, budući da je A14 Bionic i danas jedan od najbržih procesora za pametne telefone, koji, mora se priznati, u vezi nekih parametara ”šiša” Android konkurente bez ikakvih problema.

Nadogradnje možda neće biti ograničene samo na računalnu moć. Apple trenutno koristi modem Qualcomm Snapdragon X55 u liniji iPhone 12, a iPhone 13 će vjerojatno koristiti ovogodišnji Snapdragon X60. Neke glasine također predviđaju podršku za Wi-Fi 6E, koji donosi tehnologiju Wi-Fi 6 u brži i niži zaostatak od 6 GHz.

 

Što bismo željeli: čitač otisaka prstiju, USB-C utor i naravno, novi iOS

Iako bismo željeli vidjeti USB-C utor, teško da će se to obistiniti. Čini se da je Apple i dalje spreman zadržati svoj Lightning. No, tko zna, za godinu-dvije, možda se i ovo, sukladno zahtjevima tržišta, promijeni.

Postoje određene glasine koje sugeriraju da Apple testira čitač otisaka prstiju ispod ekrana, koji bi nadopunio Face ID na iPhoneu 13, ali to nije sigurno. Testiranje ne znači implementaciju, a Apple je do sada uložio svoju energiju u poboljšanje Face ID-a. Nedavno ažuriranje za iOS 14.5 omogućuje da prepoznavanje lica funkcionira čak i ako korisnik nosi masku.

Što se novog iOS 15 tiče, nesumnjivo je da ćemo ga dobiti i da će unutar njega Apple dodatno ispolirati neke stvari. No i dalje ne možemo očekivati da će nam Apple dopustiti nešto poput instaliranja internetskih preglednika trećih strana, promjene izgleda aplikacija i sličnih stvari koje postoje kod neovisnijeg Android tabora.

Piše: Ivan Hečimović

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here