Trenutačni iPhone 12 u maksimalnoj varijanti ima kapacitet od 512 GB, dok Samsung nudi 1 TB još od modela Galaxy S10.

Ovogodišnji iPhone 13 bi trebao biti prvi Appleov pametni telefon koji će imati kapacitet od 1 TB. Odnosno njihovi high-end modeli će imati varijantu u kojoj će dolaziti s 1 TB prostora. To je dvostruko više od sadašnjeg “standarda” kojeg je Apple postavio. U uvodu smo rekli da njihov iPhone 12 trenutačno nudi do 512 GB.

Opcija od 1 TB + LiDAR na svim modelima

Samsung već dvije godine u svojoj ponudi ima mobitele koji nude kapacitet od 1 TB. Sada će im se i Apple pridružiti, iako je pitanje ima li to smisla? No, o tome nekom drugom prilikom.
Kako Apple informacije daje na kapaljku, sve ove informacije treba uzeti s dozom opreza. Ali kako saznaje MacRumors, osim opcije od 1 TB, Apple bi trebao svim modelima dati LiDAR skener.

Osim LiDAR skenera, i spomenute opcije od 1 TB, govori se o tome da bi iPhone 13 trebao donijeti još neke super mogućnosti svojim korisnicima. Konkretno, govori se o “always on” ekranu s Appleovom ProMotion tehnologijom i frekvencijom osvježavanja od 120 Hz. Uz to, tzv. “notch” bi trebao biti nešto uži, odnosno manji, te bi svi uređaji trebali imati optičku stabilizaciju slike.

No, to nije prvi puta da se spominje 1 TB u telefonima.

Još prošle godine, “pouzdani Apple leaker” Jon Prosser je predvidio da će se to dogoditi. Stoga smo jako uvjereni da je to istina.

Trebate li telefon s 1 TB?

Trenutačno jedini iOS uređaj na kojem možete imati kapacitet od 1 TB je iPad Pro. Takav kapacitet trebaju samo tzv. “power useri”, odnosno napredniji korisnici, ali je vjerojatno dobro što će Apple svima ponuditi tu mogućnost.
Pitanje je kako “zapuniti” toliko prostora? Ovisi kako gledate na to. Običnom korisniku jako teško. Čak i da imate par desetaka tisuća slika i videa, nećete zapuniti takav kapacitet. S druge strane, ako volite (visoko)kvalitetne slike i videe, te počnete slike spremati u Appleovom “ProRAW” formatu, i snimati 4K 60FPS videe, tada trebate prostora. Slike će vam uzimati 10-12 puta više mjesta nego one spremljene u JPEG ili HEIF formatu, dok će samo minuta 4K 60FPS videa uzeti gotovo pola gigabajta prostora.

Imati takav prostor je dobro zato što onda ne morate plaćati iCloud pretplatu. Sve možete imati na lokalnom disku. S druge strane, kada izgubite mobitel ili on prestane raditi, apsolutno sve podatke ćete izgubiti ako nije napravljena sigurnosna kopija na iCloud (ili lokalno računalo).

iPhone 13 će nastaviti prodaju tamo gdje iPhone 12 stane

iPhone 12 jedan je od najpopularnijih i najprodavanijih uređaja na svijetu. Tu nema nikakve diskusije i tome u prilog idu sve brojke. Zato razni svjetski analitičari predviđaju da će iPhone 13 biti relativno bolji od iPhonea 12 kako bi nastavio “prodajni niz”. Dapače, govore i o konkretnim brojkama. Vjeruju da će se odmah u prvi mah napraviti oko 100 milijuna narudžbi čim iPhone 13 bude dostupan, što bi bilo oko 25 posto više u odnosu na iPhone 12.

Naravno, ti brojevi nisu upisani u kamen i mijenjat će se. Tko zna što se može dogoditi za 6 mjeseci kada bi novi iPhone trebao doći. Ali u svakom slučaju, Apple može biti samouvjeren u novi proizvod i uopće ne sumnjamo da će nastaviti tamo gdje će iPhone 12 stati.

Za kraj, spomenimo da će vjerojatno “dijagonale” mobitela ostati iste kao i kod iPhone 12 “obitelji”.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here