Došao je i taj dan. Došao je dan kojeg su čekali svi ljubitelji iUređaja. Došao je dan kada je Apple službeno najavio svoje nove iPhone pametne telefone!

Imao je što i najaviti. Naime, potaknut svojim uspjehom (a isto tako uspjehom i još jedne, konkurentske firme čije je prvo ime ”S”), Apple je najavio svoja tri nova iPhonea. Nas zasad najviše zanima ”klasičan” iPhone 11 kao i njegova profesionalna inačica iPhone 11 Pro. Kako je izgledala najava, što nam sve Apple sprema svojim novim ”i” pametnim telefonima te hoće li iPhone 11 Pro zaista biti vrijedan svake lipe koju ćemo morati iscijediti iz svojih novčanika kako bismo ga kupili pročitajte u nastavku.

iPhone 11 i iPhone 11 Pro
iPhone 11 pro i iPhone 11

iPhone 11 – na prvi pogled jako sličan iPhoneu XR

U pogledu svojih dimenzija, ekrana, ploče ekrana i materijala izrade, novi iPhone 11 je poprilično sličan uređaju iz ”iste klase”; iPhoneu XR. Appleov iPhone XR je bio vrlo uspješan i dobro se prodavao. Korisnici su prepoznali kvalitetu, povjerovali su reklamama i odlučili su kupiti iPhone XR. Što i nije nužno bio tako loš potez (pogotovo ako volite iProizvode). No, jedanaesta iteracija iPhonea ipak na sebi ima neke stvari po kojima se razlikuje od XR modela. Jedna od njih je dvostruka kamera.

iphone-11 kamera
iphone-11 kamera

Dvije kamere za više fotografiranja

Oba nova senzora na novom iPhoneu 11 moći će fotografirati fotografije u 12 megapixela i snimati videozapise u 4K kvaliteti na fluidnih 60 fps-a. Nadalje, druga kamera je ultraširoka leća sa kutem gledanja od 120 stupnjeva i otvorom blende f/2.4, dok ”standardna” kamera ima otvor blende f/1.8. Oba senzora imat će optički stabilizator slike ili OIS, s time da će standardni senzor nuditi mogućnost zooma do dva puta.

 

Performanse i A13 Bionic

Jedna od tradicionalnih stvari koje Apple već godinama stavlja u svoje nove iPhoneove svake godine su A-Bionic procesori. U skladu s tom tradicijom, iPhone 11 u sebi ima A13 Bionic. Radi se o istom onom procesoru kojeg u sebi ima i iPhone 11 Pro, o kojem ću nešto više reći u nastavku članka.

iphone-11-pro
iphone-11-pro

iPhone 11 Pro i Pro Max imat će nove ekrane novih rezolucija

Osim ”standardnog” iPhonea 11 (koji će u novoj seriji služiti kao ”entry-level” iPhone), Apple je osmislio još dvije verzije jedanaeste iteracije iPhonea: iPhone 11 Pro i iPhone 11 Pro Max. Prvo značajno obilježje dva snažnija uređaja ogleda se u ploči ekrana. Naime i iPhone 11 Pro i iPhone 11 Pro Max na sebi imaju Super Retina XDR ekrane.

Te ploče ekrana imaju svoje korijene u OLED pločama, što znači da na novim iPhoneima možemo očekivati bogatu i bojama zasićenu sliku kao nikad dosad. Ti ekrani nude 1200 nita maksimalne svjetline kao i omjer kontrasta od 1:2 000 000. XDR naziv u ploči ekrana označava termin ”Extended Dynamic Range”, a označava poboljšanja u vezi HDR prikaza slike.

iPhone 11 Pro Max

iPhone 11 Pro na 5.8, iPhone 11 Pro Max na ogromnih 6.5 inča

Ekran na iPhoneu 11 Pro ima dijagonalu od 5.8 inča, dok onaj od većeg i snažnijeg brata, iPhonea 11 Pro Max ima ekra dijagonale od 6.5 inča. Tko bi rekao da će Apple napraviti phablet. Slično kao i njihovi prethodnici i ova dva uređaja imaju usjek, koji se nalazi u gornjem dijelu ekrana i isto kao i kod prethodnika u zubu se nalaze senzori za identifikaciju lica pomoću Face ID mogućnosti.

Appleova tehnologija prepoznavanja lica navodno je doživjela značajna poboljšanja kod novih iPhone uređaja. Koliko je ovo točno ili nije pokazat će vrijeme i ispitivanje uređaja. U slučaju da Apple zaista jest poboljšao tehnologiju prepoznavanja lica (što se nadamo), otključavanje uređaja uz pomoć očitavanja lica trebalo bi ići još brže.

Za sve one kojima je dizajn ”alfa i omega”, ne bi bilo loše niti spomenuti boje u kojima će novi iPhone 11 Pro modeli biti puštani u prodaju. Snažnija dva iPhonea na tržištu će biti dostupni u četiri boje i to: ”Midnight Green”, ”Space Gray”, srebrnoj i zlatnoj.

 

Apple A13 Bionic čip i moć na Appleov način

Novi iPhone ne bi bio novi da se u njemu ne nalazi i novi SoC iliti sustav na čipu. Apple je toga itekako svjestan te svake godine redovito u svoje nove iPhone uređaje stavlja svoje nove Apple A-Bionic čipove. Ove godine Apple je u sva tri iPhone 11 uređaja stavio najnoviji A13 Bionic procesor. Radi se o čipu koji je osmišljen na arhitekturi od 7 nanometara, odnosno o procesoru koji u sebi ima 8.5 milijardi tranzistora, koji bi trebali obaviti i do jedan trilijun računalnih kalkulacija u sekundi.

Sam procesor sastoji se od dvije jezgre koje su zadužene za rad pod visokim opterećenjem i još četiri jezgre za optimalan rad. Tih šest jezgri uređaj će automatski uključivati i isključivati, ovisno  o potrebama.

Grafički segment procesora (koji je u novije vrijeme poznat pod nazivom ”Apple GPU”) ima četiri jezgre i prema Appleovim mjerenjima troši do 40% manje električne energije, ali i pruža do 20% bolje performanse. Ovdje treba svakako spomenuti i ”Neural Engine”. Radi se o tehnologiji zahvaljujući kojoj je moguće izračun ogromnog broja kompleksnih i ”inteligentnih” zadataka te obavljanja kompleksnih analiza, čime se Apple želi probiti na stepenicu više u pogledu strojnog učenja.

iphone-11-pro-kamera
iphone-11-pro-kamera

Moć je u trostrukoj kameri

Po mnogima najzanimljivija mogućnost i ono što je najviše oduzimalo dah iObožavateljima svakako je nova postavka od tri kamere. Trostruka konfiguracija sastoji se od 12-megapixelne širokokutne kamere od 26 mm, otvora blende f/1.8 i OIS. Druga kamera isto je 12-megapixelni senzor od 52 mm, otvora blende f/2.0 i isto tako sa OIS mogućnošću. Treća kamera je baš, baš novina. Radi se o ultraširokokutnoj optici od 13 mm i s kutom pogleda od 120 stupnjeva, otvora blende f/2.4 i rezolucijom od 12 megapixela. Treća kamera isto tako ima mogućnosti optičke stabilizacije slike.

Jedna od novih mogućnosti koje kamere imaju je poseban noćni način rada, koji je osmišljen za davanje boljih i detaljnijih fotografija u uvjetima niske ili niže razine svjetlosti. Kvaliteta videozapisa koju iPhone 11 Pro može snimati je 4K i naravno na 60 sličica po sekundi. ”Selfie” kamera je senzor od 12 megapixela sa ”TrueDepth” načinom rada.

 

Cijene?

iPhone 11 Pro će kao početnu cijenu imati 8.500 kuna, dok će ”Max” verzija koštati oko 9.250 kuna. Prodaja kreće 13. rujna. Jeste li spremni?

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here