Nova 5T je drugi Nova pametni telefon kojeg je Huawei izbacio na tržište ove godine. Ovaj se uređaj na tržištu pojavio u vrijeme kada su proizvođači, uključujući i Huawei, na tržište već izbacili svoje najbolje flagshipe. Novim Nova pametnim telefonom Huawei se nada da će zadovoljiti sve one koji žele uređaj visokih performansi, po pristupačnijoj cijeni.

Na papiru Nova 5T izgleda odlično u odnosu cijena-ponuđeno. Uređaj na sebi ima veliki ekran, četiri stražnje kamere kao i Huawei P30 Pro i najnoviji Huaweijev procesor; Kirin 980; sve to po pristupačnijoj cijeni.

Bez obzira na to koliko sve ovo dobro zvuči, Nova 5T i dalje nije pravi flagship. Na ovom uređaju nećete vidjeti mnoge premium mogućnosti, kao što su bežično punjenje, proširiva memorija, OLED zaslon ili vodootpornost. No ako možete preživjeti bez tih dodatnih stvari i ako žudite za uređajem koji na sebi ima kamere Huaweija P30 Pro, onda je Huaweijev Nova 5T uređaj kojeg biste trebali ozbiljno uzeti u obzir.

Huawei Nova 5T recenzija

Huawei Nova 5T : Dizajn

Nova 5T donosi osvježenje po pitanju dizajna. Uređaj koji je bio u našim rukama bio je ”Midsummer” ljubičaste boje, što je jasno odmicanje od življih i ”sjajnijih” boja s kakvima se obično mogu poistovjetiti Huaweijevi pametni telefoni.

Na poleđini koja je izrađena od stakla pronaći ćete natpis Nova, koji se jasno ističe. Natpis ”Nova” iako je jasan, nije prenapadan, što znači da vam neće upadati u oči na negativan način. Budući da je uređaj izrađen od stakla treba reći da je jako dobar skupljač otisaka prstiju. No ono što donekle pomaže u skrivanju tih otisaka je tamnoljubičasta boja.

Huawei-nova-5T-stražnja strana

Još jedna stvar koja se nalazi otraga, a koja će možda najviše upadati u oči korisnika (i to na pozitivan način) je njegova četverostruka kamera, koja je posložena u vertikalnom slijedu. Sama postavka kamere poprilično podsjeća na onu koja se može pronaći na Huaweiju P30 Pro; tri glavna senzora zajedno s bljeskalicom, poredani su jedan ispod drugog, dok je maleni senzor stavljen blago sa strane.

Ako vas zanima koliko se kamere Nove 5T ističu, ističu se, ali ni približno toliko kako na recimo Honoru 20 Pro; uređaju kojeg Nova 5T poprilično dobro imitira. No, kao i kod Honora P20 Pro, uređaj će se blago ”klackati” ako ga postavite na njegovu poleđinu.

Huawei Nova 5T test

Prednju stranu najviše zauzima ekran od 6.26 inča, zbog kojeg uređaj donekle pokušava biti kompaktan. Na dodir uređaj izgleda i djeluje čvrsto i izdržljivo. Umjesto sve popularnijeg ”notcha” kojeg na sebi ima veliki broj novih pametnih telefona, Nova 5T na sebi ima ”punch-out” rupu od 4.5 mm, unutar koje se nalazi selfie kamera. Prednja kamera smještena je u gornjem, lijevom kutu, zahvaljujući čemu uređaj ima omjer tijela i ekrana više od 90%. Oko ekrana ima malo rubova, dok je donja strana poprilično ”rubovita”.

S desne strane nalazi se čitač otisaka prstiju, koji također funkcionira i kao tipka za uključivanje i isključivanje uređaja. Ona se nalazi točno ispod tipki za stišavanje i pojačavanje uređaja i radi poprilično dobro i precizno.

Na dnu uređaja nalazi se, kod mnogih uređaja sve primjetniji USB-C utor, s jednim zvučnikom, ali i bez utora od 3.5 mm, što je moram priznati razočaranje. U kutiji ćete dobiti USB-C slušalice, ali bez adaptera, kojeg ćete morati kupiti odvojeno. No, jedan utor manje za Nova 5T uređaj bi navodno trebao biti dobra stvar i jedan korak prema tome da Nova uređaj u budućnosti bude, nadamo se, vodootporan, budući da ovaj to nije.

 

Huawei-nova-5T ekran

Huawei Nova 5T : Ekran

Jedan od segmenata u kojima je Nova 5T najviše želio uštedjeti novac upravo je njegov ekran. Umjesto OLED ploče imamo IPS LCD, što je i dobro i loše. Dobro je jer je IPS LCD jeftiniji i jednostavniji za osmisliti. Loše je jer će ovaj ekran davati, u usporedbi s OLED ekranima, lošiju kvalitetu slike, što se pogotovo vidi kod nijansi tamnijih i crnih boja.

Kao što sam rekao, boje na ovom uređaju jesu lijepe, ali nisu toliko žive i bogate kao kod OLED-a. Crne djeluju pomalo “sivkasto”, što se pogotovo vidi kod nekih prizora ili aktivnosti gdje crne nijanse prevladavaju. Sve boje su u globalu puno jasnije u odnosu na OLED boje, što se naravno osjeti i kod izlaganja uređaja sunčevoj svjetlosti.

Huawei Nova 5T zaslon

No znači li to da je ekran na Nova 5T uređaju nekvalitetan i loša strana uređaja? Nikako! Full HD+ rezolucija od 2340 x 1080p uz gustoću točkica od nekih 412 ppi davat će jako dobru razlučljivost i prikaz slike; za LCD standarde. Vrijedi spomenuti da uređaj u sebi nema mogućnost prebacivanja na tamni način rada. Ono što vi kao korisnik možete učiniti kako biste dodatno uštedjeli na energiji baterije jest da ručno snizite rezoluciju unutar opcija prikaza slike.

Rupa sa selfie kamerom u ekranu ili famozni ”notch”, nešto je što ovisi u cijelosti od korisnika do korisnika. Neki će preferirati jedno, drugi drugo. No ono što je istina je da ”punch-out” kamera, koju na sebi ima Nova 5T uređaj, čini jako dobar posao kada se radi o neuočljivosti u odnosu na ”notch” (pogotovo ako pogledamo neke ”jabučne” pametne telefone i njihove ”notcheve”).

Huawei Nova 5T baterija

Huawei Nova 5T : Vijek trajanja baterije

U svakodnevnom korištenju, koje se sastoji od čestog pregledavanja društvenih mreža, chatanja s djevojkama na Messengeru, pregledavanja internetskog sadržaja, streamanja glazbe i nekoliko rundi Call of Dutyja, završetak dana će baterija na Nova 5T uređaju dočekati sa oko 18%. Sve u svemu, baterija će izdržati jedan cijeli dan. Ako ste ekonomični po pitanju korištenja uređaja i ako vam uređaj nije često u rukama, uz malo ”prčkanja” po opcijama optimizacije energije baterije, ona će vam potrajati i do dan i pol.

Huawei Nova 5T os

Standardni test uključivao je devedesetominutno puštanje videozapisa u Full HD rezoluciji, sa svjetlinom na maksimumu, nakon čega je uređaj izgubio 14% baterije. Ovo je lošije od baterije sa Huaweija P30 Pro, ali negdje u omjeru ostalih pametnih telefona iz ovog ranga, koji na sebi imaju LCD ekran.

Nova 5T, kao što sam već rekao, nema bežično punjenje. To je po meni velika šteta, no donekle je i očekivano, budući da je proizvođač negdje morao uštedjeti (a k tome, bežično punjenje nećete pronaći niti kod OnePlus 7 uređaja, kao ni drugih iz istog razreda). Za bateriju od 3.750 mAh pobrinut će se vrlo brzi punjač od 22.5 Watta. Iako uređaj nije baš brz kao oni koje ćete pronaći kod Samsungovih i OnePlus 7 uređaja, svejedno se radi o poprilično brzom punjaču, koji će bateriju Nova 5T uređaja od 0 do 50% napuniti za oko 25 minuta.

Huawei Nova 5T kamera

Huawei Nova 5T : Kamere

Iako je proizvođač kod Nova 5T modela uštedio u vezi nekih komponenti i mogućnosti, dobra vijest je da nije štedio na kamerama. Uređaj na sebi ima odlične kamere koje pružaju zaista raznolike i različite mogućnosti fotografiranja, koje po mnogočemu podsjećaju na one koje se nalaze na P30 Pro modelu Huaweija. Po kvaliteti bih se usudio reći da se nalaze malo ispod Leica-inih kamera sa P30 Pro uređaja, no po kvaliteti fotografija i videozapisa tu su negdje sa OnePlus 7, ali mogu se usporediti i sa flagshipima kao što je recimo Samsung Galaxy S10.

Selfie kamera od 32 MP nalazi se u ”rupici” sprijeda. Kamera je ”oboružana” raznoraznim AI pomoćnim mogućnostima, što je i dobro i nije dobro. Ponekad će selfie fotografije izgledati kao da su pretjerano obrađene. Po mom mišljenju, jedni puta kada će vam AI zaista trebati kod selfie kamera je situacija kada se nalazite u nekoj prostoriji sa manje svjetla, a trebate pod hitno ”okinuti” jedan selfie. No, sve u svemu, kvaliteta selfie fotografija vrlo je dobra.

Glavni senzor od četiri stražnje kamere je 48-megapixelni otvora blende f/1.8, 28mm (wide), 1/2″, 0.8µm, PDAF, s laserskim autofokusom (istim onim koje je Sony stavio na svoju IMX586 kameru koja se nalazi na OnePlus 7 Pro uređaju). Osim njega imamo i 16-megapixelni ultraširokokutni senzor otvora blende f/2.2 s dubinom polja od 117 stupnjeva, 8-megapixelna telefoto osjetljiva leća otvora blende f/2.4, s OIS-om te peterostrukim mogućnostima hibridnog zooma i na kraju 2-megapixelna makro leća otvora blende f/2.4.

Kod fotografiranja većinu će posla obaviti glavna kamera. Glavni senzor je veći od većine drugih koje možemo pronaći na konkurentskim uređajima, što omogućuje hvatanje više svjetlosti i znatno bolju reprodukciju boja te sve u svemu davanje fotografija na višoj rezoluciji. Rezultat je fotografija rezolucije 12 megapixela. Možete ručno namjestiti fotografiranje od 48 MP, no to se preporučuje samo u situacijama kada je prostorija u kojoj se nalazite dobro osvijetljena.

Najbolje će fotografije kamere davati po danu, u uvjetima dobre osvijetljenosti. Kod fotografiranja ljudi, kamera uspijeva uhvatiti popriličan broj detalja, koji su jako dobro prikazani. U uvjetima niže ili niske osvijetljenosti, kamere će davati fotografije koje će djelovati ”isprano” i pomalo mutno, što je uobičajeni problem kod noćnog fotografiranja.

Primeri fotografija dobivenih s Nova 5T:

Huawei Nova 5T TEST KAMERE Huawei Nova 5T TEST KAMERE Huawei Nova 5T TEST KAMERE Huawei Nova 5T TEST KAMERE Huawei Nova 5T TEST KAMERE Huawei Nova 5T TEST KAMERE Huawei Nova 5T TEST KAMERE Huawei Nova 5T TEST KAMERE Huawei Nova 5T TEST KAMERE

 

AI mogućnosti, koje su u ovom uređaju omogućene zahvaljujući Kirinu 980 i njegovim dvostrukim NPU mogućnostima, omogućene su u startu. No, AI pomoć može biti zaista pomoć, a može vam i zasmetati. Osim ako ne tražite umjetno dodatno dorađene i obrađene fotografije, preporučuje se da isključite AI pomoć prilikom fotografiranja.

Ipak, to ne znači da je AI beskoristan. Dva dodatna načina fotografiranja; AI ultra-jasni i ”super noćni” način dodat će detalje kod situacija kada trebate uhvatiti više svjetlosti, što će dovesti do značajno kvalitetnijih fotografija. No ako imate mirne ruke, fotografije će naravno, biti još kvalitetnije i bolje obrađene.

Nova 5T na sebi naime nema leću optičkog zooma. Umjesto toga, uređaj koristi digitalni zoom koji ide sve do mogućnosti od x10, no očekujte lošiju kvalitetu kako se zoom bude povećavao. Makro leća je bolja, iako nije toliko zadivljujuća kao ona koja se nalazi na Huaweiju P30 Pro.

Širokokutne leće će vam itekako pomoći u svim onim situacijama kada u jednu fotografiju želite ”ugurati” što je moguće više detalja i prizora. Tada prizori neće izgledati iskrivljeno i više će nalikovati fotografijama koje su fotografirane uobičajenim lećama. Videozapisi izgledaju lijepo, glatko i vrlo stabilno. Uz snimanje na 1080p, videozapisi će izgledati bogati detaljima i bojama, no nedostatak OIS-a značit će da ćete svoj Nova 5T trebati držati što je moguće mirnije i kod snimanja videozapisa. Postoji isto tako mogućnost snimanja i 4K videa, čija je kvaliteta dobra.

Huawei Nova 5T PERFORMANSE

Huawei Nova 5T : Performanse

Kirin 980 SoC isti je onaj sustav na čipu kojeg u sebi imaju i Huaweijevi Mate 20 te P30 uređaji. Radi se o procesoru koji se, između ostaloga, može pohvaliti poboljšanim mogućnostima umjetne inteligencije i boljom izdržljivošću baterije. Uz pomoć 8 gigabajta radne memorije uređaj će bez ikakvih problema obraditi čak i one najzahtjevnije aplikacije, kao i bilo što drugo što poželite na njemu raditi.

Huawei Nova 5T TEST PERFORMANSI

Je li podjednako snažan i brz kao Snapdragon 855; nije. Iako rezultat na Geekbenchu 5 od 673 boda u mjerenju rada jezgri pojedinačno i 2426 u ”multicore” mjerenju rada možda neće nikoga baciti s nogu, radi se o jednom poprilično brzom uređaju, koji će jamčiti fluidan i nesmetan rad.

Istovremeno skidanje velikih datoteka s interneta, pokretanje nekoliko zahtjevnijih aplikacija i streamanje videozapisa uređaj odrađuje bez ikakvih problema. Sve u svemu, Nova 5T uređaj je poprilično dobrih i visokih performansi, koji će u većoj mjeri zadovoljiti sve korisnike koji su u potrazi za odličnim pametnim telefonom iz ”srednje-visokog” razreda performansi.

Huawei Nova 5T CIJENA

Zaključak

Nova 5T pametni telefon jako je dobar korak naprijed u odnosu na njegovog prethodnika, Novu 4. Kada sve zbrojimo i oduzmemo, radi se o jednom jako dobrom pametnom telefonu koji daje puno toga za relativno pristupačnu cijenu. Nova 5T će biti idealan za sve one korisnike koji traže neka od premium obilježja, koja se mogu pronaći na znatno skupljim pametnim telefonima (kao što je četverostruka kamera, Kirin 980 i 8 GB RAM), ali po nižoj cijeni.

Kamere su definitivno najveći adut ovog uređaja, no nikako i jedini; osim odličnih fotografija i vrlo dobrih videozapisa, Nova 5T pružit će vam solidnu autonomiju (koja može biti i vrlo dobra, ovisno o vašem korištenju) i fluidnost u radu, čak i kod odrađivanja više zahtjevnih aplikacija odjednom.

Kompromise koje je Huawei napravio kod ekrana kada je stavio LCD umjesto OLED-a išle su u smjeru štednje, što je donekle razumljivo. Nepostojanje bežičnog punjenja kao i vodootpornosti su svakako minusi i nešto što smo očekivali, budući da uređaj nema 3.5-milimetarski utor za slušalice. No, sve u svemu Nova 5T je jedan jako dobar pametni telefon, koji u cijelosti opravdava svoju cijenu.

nova 5t

Nova 5T specifikacije:

 • Zaslon: IPS LCD zaslon, 6.29 inča, Rezolucija 1080 x 2340 piksela
 • Chipset: Kirin 980, CPU Octa-core (2×2.6GHz + 2 x1.92GHz + 4×1.9GHz), GPU: Mali-G76 MP10
 • RAM: 6 GB
 • Unutarnja pohrana: 128 GB
 • Kamera: Primarna 48 + 16 + 2 + 2 MP, Značajke 48MP (f1.8, širokokutna kamera), + 16MP (f2.2 ultraširokokutna), + 2 MP (f2.4 Bokeh, širokokutna), + 2MP (f2.4 macro, autofokus), LED bljeskalica, Video 2160p@30fps, 1080p@30/60fps (gyro-EIS)
  Sekundarna 32MP
 • Povezivanje: Bluetooth 5.0, A2DP, aptX HD, LE, GPS Da, dual-band A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS, USB 2.0, Tip-C 1.0 reverzibilni konektor, USB to go
 • Mreža: Tehnologija GSM / HSPA / LTE, Wi-Fi
 • Baterija: Fiksna Li-Po 3750 mAh, brzo punjenje 22.5W (50% za 24 min)
 • Operativni sustav:  Android, Verzija operativnog sustava Android OS, v9.0 Pie, hrvatski izbornik
 • Dimenzije: 154.3 x 74 x 7.8 mm
 • Masa: 174 g
 • Cijena: oko 3.000kn

Prednosti:

 • Sjajna četverostruka kamera
 • Veliki zaslon u malom faktoru oblika
 • Odličan omjer uloženo dobiveno

Mane:

 • Nema bežičnog punjenja
 • Zaslon je samo LCD

Piše: I.H.

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here