Nakon što su prestigli Apple i zasjeli na drugo mjesto najpopularnijih proizvođača pametnih telefona, Huawei nastavlja svoj rapidan rast na tržištu. Proteklog su tjedna na IFA sajmu u Berlinu predstavili novi proizvod – procesor Kirin 980, koji planira ozbiljno ugroziti Qualcommov Snapdragon.

Radi se o prvom 7-nanometarskom mobilnom procesoru ikada, izgrađenom oko grafičkih čipova ARM Cortex-A76 CPU te Mali-G76 GPU. Kirin 980 također je prvi procesor s Cat.21 LTE mrežom čija brzina prijenosa doseže do 1.4 Gbps, a uz to podržava 2,133 MHz LPDDR4X RAM-a. Procesor će, tvrde, ponuditi najveću Wi-Fi brzinu na pametnim telefonima dosad.

Kirin 980 stiže već u listopadu


Optimistične najave potkrijepili su informacijom da će brzina Kirina 980 iznositi 1,732 Mbps, duplo više od Snapdragona 845 koji doseže svega 866 Mbps! Moćni procesor ima osam jezgri i 46 posto brže procesuira kameru u odnosu na svoje prethodnike. Činjenica da model ima 6.9 milijardi tranzistora, govori dovoljno o trudu kojeg je Huawei uložio u njegovu snagu.

Kirin 980 sadrži dvostruki decidirani NPU čip pod nazivom „Dual-Brain Power“ koji nudi 120% bolju izvedbu u usporedbi s čipom iz Kirin 970 SOC-a. To ujedno znači da su energetsku učinkovitost u odnosu na prošlu generaciju čipova poboljšali za 178%, a najnoviji dvostruki IP ubrzali za gotovo pola svoje prijašnje brzine.

„Prošle godine, svijetu smo pokazali potencijal On-Device umjetne inteligencije s Kirinom 970, a ove smo godine dizajnirali svestrani powerhouse koji neće imati samo izvanredne AI sposobnosti, već i donijeti čisti performans korisnicima“, rekao je predstavnik Huaweija Richard Yu.

Više ćemo informacija o kartici saznati u listopada nakon predstavljanja Huawei Mate 20 i Mate 20 Pro telefona u Londonu.

Sve ostale detalje o procesoru koje Korejci ne skrivaju, saznajte u videu:

Piše: D.S.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here