Po mišljenjima mnogih, u usporedbi sa Samsungovim Galaxy Fold ”savitljivcem” i Huaweijem Mate X, baš je Mate XS bio onaj pametni telefon koji je mogao biti najbolji od ta tri.

Razloga za to je više: imao je manje kamera od Galaxyjevog Folda, funkcionirao je kao i svaki drugi pametni telefon kada je bio zatvoren i nije imao ”notch” ili ”zubić”. S obzirom na to da su Galaxy Fold i Huawei Mate X bili prvi savitljivi pametni telefoni, nije neobično što su ta dva uređaja bili dosta pogodni greškama. Kasnije se dobar dio tih problema riješio.

Huawei Mate XS predstavlja drugu generaciju savitljivih, pametnih telefona. Pojam savitljivog, pametnog telefona više nije novost na tržištu, što znači da je sada još manje prostora za eventualne greške. Po čemu se Mate XS razlikuje od Mate-a X? Za početak, uređaj zadržava u većoj mjeri gotovo sva dizajnerska obilježja Mate-a X, ali treba reći i to da je Huawei u XS model ipak implementirao neka poboljšanja, kako bi poboljšao izdržljivost, trajnost i samo funkcionalnost uređaja. Što je to sve Huawei implementirao u svoj XS model, po čemu se on to razlikuje od X modela, koje su to njegove prednosti, a koji nedostaci pročitajte u još jednoj detaljnoj recenziji.

Huawei Mate Xs recenzija

Potreba za savitljivim, pametnim telefonima

Budimo iskreni, trebaju li nam savitljivi, pametni telefoni? Baš i ne. No, ako ćemo biti još iskreniji onda ćemo moći reći kako nam zapravo jako puno toga što danas postoji od tehnoloških novotarija zapravo ne treba, ali ih ljudi svejedno kupuju. Isto je i sa Googleovim uslugama. Mislim, trebaju li nam zaista Googleove usluge, aplikacije i sve ono što dolazi s time? Vjerojatno da.

Možda o tome niti ne razmišljamo i to uzimamo zdravo za gotovo, budući da (gotovo) svaki Android pametni telefon koji danas postoji na tržištu dolazi sa pred-instaliranim Googleovim uslugama. Gotovo svi. Ne i ovaj. Znači li to da neki od nas neće kupiti Huawei Mate XS? Ne mora značiti. Jer ništa nije definitivno. Sve je zamjenjivo i podložno promjenama.

Huawei Mate XS je cjenovno vrlo nepristupačan pametni telefon. Za cijenu od 18-ak tisuća kuna očekivali bismo da ćemo barem, kada već nema Googleovih usluga, dobiti to da cijeli uređaj bude lijepo omotan u ”premium” obilježja (Gorilla Glass, ako ne 6 onda barem 5 plus aluminijski okvir).

No, Huawei je ovdje valjda želio uštedjeti, ne znamo, budući da je Mate XS izrađen od kombinacije polikarbonata i aluminija. Ako ste OK s ovime, onda će vam se vrlo vjerojatno svidjeti i ”ostatak” ovog telefona sa svime pozitivnim i negativnim što on ima.

 

Darežljivi Huawei

Ono što se meni osobito svidjelo u vezi samog telefona jest sadržaj paketa. Nakon što kupite pametni telefon, vrlo je vjerojatno da ćete odmah otvoriti pakiranje kako biste saznali što vas čeka unutra. Jesu li u pitanju neke cool slušalice, brzi punjač, maska ili nešto treće (ili ništa od toga, kao što je slučaj kod pametnih telefona koji iza imaju logo odgrižene jabučice).

Pakiranje Huawei Mate XS telefona je vrlo ”bogato”. Ovdje je Huawei odlučio biti darežljiv prema svim kupcima ovog pametnog telefona, što je svakako pohvalno. Zajedno sa telefonom, u kutiji ćete pronaći brzi punjač od 55W (u nekim dijelovima svijeta dobiva se punjač od 65W), s kojim biste bateriju ovog telefona trebali moći napuniti za oko 55 minuta (tako barem kažu iz Huaweija), USB-C-na-USB-C kabel, iglicu i solidne USB-C kompatibilne slušalice. Treba reći i to da je Huawei unaprijed primijenio zaštitnu foliju na zaslon Mate-a XS, koja bi trebala odraditi svoj posao zaštite vrlo dobro, što znači da se ne preporučuje njezino skidanje.

 

Koliko je točno izdržljiv ovaj pametni telefon?

Ovo je odlično pitanje. Prema nekim ispitivanjima, Mate XS bi navodno trebao bez ikakvih pucanja i lomova izdržati padove sa neke umjerene visine (do nekih metar i pol), no nemojte to sami testirati. Zašto i biste? Gotovo cijelu površinu uređaja, nakon što uređaj otvorite, prekriva lijep i prostran zaslon (koji je zaštićen unaprijed stavljenom zaštitom) i premda iz Huaweija obećavaju kako su dodatno poboljšali cjelokupnu izdržljivost uređaja, pa čak i dijela gdje je zaslon, ne preporučujem da to sami probate. Ipak je to pametni telefon koji košta više od 18 tisuća kuna i koji je pritom savitljiv.

Huawei Mate Xs test

Huawei Mate XS: Dizajn uređaja

U vezi dizajna Huaweijevog Mate-a XS se nema puno toga reći, je li tako? Sve je tu već viđeno. Naprijed, kada je uređaj zaklopljen, nalazi se manji zaslon koji uglavnom služi kao malo veća verzija ”Always-On” zaslona, dok je onaj ”pravi” zaslon unutra i do njega dolazimo nakon što uređaj rasklopimo… to baš i nije točno. Tako stvari stoje kod Galaxyja Fold, Galaxyja Z Flip i Razr pametnih telefona, no ne i kod ovoga.

Što se dizajna i dizajnerskih rješenja tiče, osobno mi je ovaj pametni telefon daleko bolje osmišljen i dizajniran od svih dosadašnjih ”savitljivaca”. Jedan od razloga zbog čega tako mislim jest taj što Huawei Mate XS ima dva velika, prostrana i lijepa zaslona. Ako uređaj rasklopite dobijete glavni, veliki, 8-inčni OLED zaslon. Ako ga zaklopite, dobit ćete manji, 6-inčni AMOLED zaslon.

Oba zaslona su jako lijepa i na odličan će način prikazivati sve ono što ćete raditi na ovom pametnom telefonu. Naravno, kada uređaj rasklopite tek se tada pokazuje njegov puni potencijal, no i onaj manji, prednji zaslon je više nego dobar za svakodnevno korištenje. Toliko je dobar da vam se može dogoditi da uopće imate savitljiv, pametni telefon kod sebe. Rasklapanje i sklapanje telefona se odvija vrlo lagano, bez zapinjanja i bilo kakvih tragova savijanja.

Sve u svemu, što se dizajna i izgleda tiče, Huawei je tu napravio u velikoj mjeri jako dobar posao. Jedni da tako kažem ”minus” u pogledu dizajna je taj što je uređaj izrađen od kombinacije polikarbonata i aluminija, s time da taj polikarbonat vrlo dobro ”glumi” staklo.

Huawei Mate Xs zaslon

Huawei Mate XS: Zaslon(i) uređaja

Zaslon ili bolje rečeno, zasloni Huaweija Mate XS su jednom riječju fantastični. Da, i ovaj će telefon ”trpjeti” lagane nabore, što je slučaj kod svakog savitljivog, pametnog telefona, no to nije ništa s čime se ne može živjeti.

Kada je savijen, Mate XS je 11 mm tanak (ili debeo, ovisi kako gledate na to). Takva je i debljina malenog dijela koji se nalazi otraga, koji na prvi pogled može izgledati nepotrebno, no zapravo ovaj uređaj čini dodatno ergonomičnim. Nakon što ga rasklopite, Huawei Mate XS je i dalje udoban i ugodan za korištenje (iako teži 300 grama, što je normalno, budući da se ipak radi o savitljivom telefonu). Isto tako, kada rasklopite ovaj telefon, njegov ”najtanji” dio bit će oko 5.4 mm. Lijepo izgleda i ako vam se baš sviđa ovakav novi, savitljivi dizajn, sa Huaweijevim Mate XS telefonom ćete biti više nego zadovoljni.

Huawei Mate Xs ekran

Zasloni na ovom pametnom telefonu su još jedan od njegovih aduta. Baš kao i kod svakog drugog OLED ili AMOLED-a i ovdje ćete naići na klasične prednosti koje takvi zasloni pružaju svojim korisnicima: bogatstvo boja i prikaza, realistične nijanse crne i općenito tamnih boja, boje su ”žive” i na jako realističan način prikazuju sve ono u čemu biste željeli uživati dok koristite ovaj pametni telefon. Unutar postavki profila možete prebacivati na ”Vivid” (ili ”živi) prikaz i na ”Normalan” prikaz boja, ovisno o tome kakav vam se prikaz više dopada.

Huawei Mate Xs test ekrana

Čitljivost pod kutom je jako dobra, kao i čitljivost vani na otvorenom. Unutar postavki isto tako možete promijeniti rezolucije zaslona. Najveća rezolucija je 2.480 x 2.220, dok je ona najniža 1.240 x 1.100. Uređaj će u postavkama sam predefinirano postaviti na najveću moguću rezoluciju ne bi li svojim korisnicima pružio najveću moguću kvalitetu prikaza slike, dok će ”Smart Resolution” mogućnost automatski regulirati rezoluciju, kada se za to pokaže potreba (najčešće kako bi se uštedjela baterija).

Huawei Mate Xs test zaslona

Glavni zaslon uređaja je onaj koji se vidi kada ga otvorite. Ovdje se radi o 8-inčnom zaslonu omjera 1:1. Kada uređaj zaklopite, njegov sekundarni zaslon omjera je 2:1. Budući da je Huawei Mate XS savitljivi telefon, njega ćete vrlo često koristiti kada je rasklopljen, odnosno koristit ćete njegov glavni zaslon. Korištenje tog zaslona je pravi užitak, bez obzira radi li se o slanju poruka u ”tablet načinu rada” preko Messengera ili WhatsApp-a ili da na njemu gledate neki film.

Igranje igara nije nemoguće, ali može biti malo nezgodno prvenstveno iz razloga što je ovo ipak dimenzijama dosta velik i težak pametni telefon, što znači da ga nije lako držati u rukama. No to ne znači da uređaj ne može pokretati i one najnovije i najzahtjevnije igre na najvišim detaljima. Daleko od toga.

Huawei Mate Xs cijena

Huawei Mate XS: Performanse

Huawei Mate XS sadrži sve ono što je potrebno kako bi ovaj pametni telefon dobio epitet ”perjanice” iliti ”flagshipa”. Sve ono što se nalazi ”ispod haube” ovog uređaja to i potvrđuje: bilo da se radi o HiSilicon Kirinu 990 5G procesoru, 8 GB radne memorije ili 512 GB unutarnje memorije za pohranu podataka.

Svaka igra koju budete željeli pokrenuti na ovom pametnom telefonu radit će bez trzanja. Posebno preporučujem igranje utrka, kao što je Asphalt 9. Niti jedna igra nije nikada ”zatrzala” prilikom igranja, čak i onda kada je ono trajalo više sati. Neki bi mogli pomisliti i pitati se je li 8 GB radne memorije, koliko ovaj pametni telefon ima u sebi, dovoljno za sve visokozahtjevne aktivnosti koje biste mogli isprobati na njemu. Odgovor je da jest. 12 GB, iako se sve više i sve češće ”udomaćuje” kod novih pametnih telefona i dalje je ipak previše. 8 je sasvim dovoljno,

što ovaj pametni telefon možda najbolje i pokazuje. Osim toga, Huawei Mate XS dolazi sa posebnim mogućnostima korištenja i prevođenja podataka, poseban ”Master AI Mode” za prepoznavanje prikaza (način rada koji se koristi prilikom fotografiranja, o čemu ću nešto više reći malo kasnije) i rasporeda resursa ovisno o potrebama, što sve zajedno doprinosi tomu da uređaj uvijek radi maksimalno fluidno, baš kao što bismo i očekivali. Koliko je uređaj brz i fluidan u radu pokazuju i benchmark mjerenja.

Naime, na temelju Geekbench rezultata, Huawei Mate XS ostvario je sveukupno 3.882 boda u mjerenju rada jezgri pojedinačno, dok je u mjerenju rada više jezgri ostvario 12.208 bodova. Sling Shot Extreme- Vulkan pokazao je 5.499 bodova, dok je Sling Shot Extreme – OpenGL ES 3.1 benchmark pokazao sveukupan broj bodova od 5.766. Na AnTuTu mjerenjima ovaj pametni telefon ostvario je impresivnih 457.537 bodova.

Razlog i uzrok tako velikog broja bodova njegov je novi HiSilicon Kirin 990 5G sustav na čipu, odnosno najnoviji procesor za pametne telefone koje je osmislio Huawei i koji bi se trebao suprotstaviti Qualcommovom Snapdragonu 865 i Samsungovom Exynosu 990. Sve u svemu, performansama ćete biti itekako zadovoljni zbog čega se one mogu definitivno smatrati još jednim od aduta ovog pametnog telefona.

Huawei Mate Xs kamera

Huawei Mate XS: Kamere

Huawei Mate XS dolazi sa četiri stražnje kamere i niti jednom selfie kamerom. Ovo je uobičajeno, budući da se radi o savitljivom, pametnom telefonu, kod kojeg je Huawei implementirao primarni senzor stražnje kamere da se koristi i kao selfie kamera.

Četiri kamere koje ovaj telefon ima na sebi su 40-megapikselna glavna, otvora blende f/1.8, telefoto osjetljiva s mogućnostima trostrukog optičkog zooma, otvora blende f/2.4 i rezolucije 8 MP, ultra-širokokutna od 16 megapiksela, otvora blende f/2.2 dok je posljednji senzor dubine. U kombinaciji sve ove kamere pružaju jako dobre rezultate, baš kao što bismo i očekivali od jednog Huaweijevog pametnog telefona.

Huawei Mate Xs kamere

Ako ste već prije imali prilike koristite neki od novijih Huaweijevih telefona, a volite fotografirati i razumijete se u sve trikove i stvarčice koje Huaweijeve kamere koriste kako bi obradile fotografije, onda ćete se ovdje naći na itekako poznatom terenu kojim ćete biti više nego zadovoljni. S druge strane, ako ste recimo sa Samsunga odlučili prijeći na Huawei, a razumijete se u fotografiranje pametnim telefonima, trebat će vam neko vrijeme da se naviknete na novo procesuiranje fotografija i ono kako to Huawei radi.

Glavni senzor ovog telefona ima leću koja je uža od one koja se nalazi na uređajima Huawei P30 Pro i Huawei Mate 30 Pro (kod oba ta uređaja primarna leća ima otvor blende f/1.6). To nije veliki problem, pa će čak i fotografije fotografirane u uvjetima niskog osvjetljenja ispasti vrlo dobro. No je li to moglo biti bolje, budući da se ipak radi o uređaju koji košta toliko koliko košta, dojma sam da jest. Huawei Mate XS koristi istu onu kameru od 40 megapiksela, sa ”RYYB” rasporedom prikaza boja, otvora blende f/1.7 i sa istim mogućnostima ”pixel binning-a” na 10 megapiksela kao i ti uređaji.

U aplikaciji kamere, pod opcijama pronaći ćete mogućnosti povećavanja zooma sve do pet puta (radi se o optičkom zoomu), dok ćete digitalno moći zumirati sve do 30 puta. Peterostruki zoom je hibridan, budući da se za njega koristi trostruka optička leća i malo digitalnog zooma. No mnogima će vjerojatno omiljena leća za fotografiranje fotografija biti baš ona ultra-širokokutna.

Ona je vrlo dobro dorađena, ne prikazuje distorzije, čak niti kod objekata koji su blizu, što je odlično. Balans bijele boje preko sve tri leće je vrlo konzistentan. Čak i Super Macro način rada, koji će vam omogućiti da se približite sve do oko 2 centimetra od subjekta kojeg fotografirate, je vrlo dobar.

Kao što sam već ranije naveo, glavni senzor kamere je u isto vrijeme i selfie kamera. Klikom na tipku za selfie kameru, korisničko sučelje kamere pokazat će vam obavijest u kojoj će pisati da trebate zatvoriti svoj telefon i okrenuti ga, kako biste mogli koristiti 40-megapikselnu kameru kao selfie senzor. Selfie kamera je jako dobra, sve dok se nalazite blizu izvora dovoljne količine svjetlosti.

Fotografije dobivene s Huawei Mate XS:

Fotografije dobivene s Huawei Mate XS

Fotografije dobivene s Huawei Mate XS

 

Vijek trajanja baterije

Baterija koja se nalazi u Huaweiju Mate XS je ćelija od 4.500 mAh. Na prvu ruku to i nije jako puno, pogotovo kada se uzme u obzir da uređaj ima dva zaslona i da je primarni zaslon onaj od 8 inča. No, baterija je iznenađujuće dobra. Vijek trajanja baterije pokazao se iznimno dobrim, čak i prilikom dužeg, neprekidnog korištenja glavnog zaslona.

Huawei Mate Xs baterija

Tomu vjerojatno doprinosi i činjenica da su zasloni na uređaju OLED i AMOLED. Sve u svemu, u prosjeku možete očekivati između pet i šest sati uključenog zaslona, ako budete planirali uglavnom koristiti glavni zaslon ovog telefona (što vjerojatno i hoćete). Naravno, vijek trajnosti baterije može biti nešto duži od toga ili nešto kraći, ovisno o tome je li vam uređaj spojen na Wi-Fi mrežu, koristite li tamni način rada, kojeg možete uključiti u opcijama, igrate li igre, gledate li kakav video na YouTubeu, itd.

Ono što daje dodatne bodove vijeku trajanja baterije je svakako punjač. Baterija koja se nalazi u Huaweiju Mate XS podržava brzo punjenje do 65W, što je jako brzo. Takvim punjačem trebali biste napuniti bateriju ovog pametnog telefona od 0 do 100% za manje od sat vremena. Za punjenje od 0 do nekih 80% trebat će vam oko 35 minuta.

Huawei Mate Xs apps

Googleova Trgovina aplikacija vs. Huaweijeva App Galerija

Sada polako dolazimo do onih stvari koje bi neke potencijalne korisnike mogle odbiti od kupovine ovog pametnog telefona (ako ih cijena dosad već nije odbila), a to je nepostojanje Googleovih usluga. Budući da i dalje traju prijepori na relaciji SAD-Kina, niti jedan novi Huaweijev pametni telefon, pa tako niti ovaj, ne dolaze sa pred-instaliranim Googleovim uslugama.

To znači da na ovom pametnom telefonu nećete pronaći stvari kao što su YouTube, Gmail, WhatsApp, Viber, Messenger i slično, kao što nećete pronaći niti Googleovu Trgovinu aplikacija i sve ono što ostali Androidi dobivaju s njom. Umjesto Googleove Trgovine, Huawei u svoje nove telefone implementira svoju vlastitu trgovinu aplikacija, koja se zove App Gallery.

App Gallery je, baš kao i sve ostalo što je još uvijek u začetku, daleko inferiornija od Googleove Trgovine Play. To je logično, budući da je Huawei ovdje krenuo doslovno od nule i počeo osmišljavati svoju vlastitu alternativu Googleovoj Trgovini. S obzirom na to, veliku većinu aplikacija na koje ste naviknuli kod ostalih Android telefona, nećete pronaći u App Gallery.

Ako na Huaweiju Mate XS želite na primjer koristiti Messenger, njega ćete morati skinuti sa internetskih stranica trećih strana, dok neke aplikacije (kao što je YouTube) uopće neće raditi (no to možete riješiti tako što ćete YouTube pokretati izravno sa internetskog preglednika). Veliku većinu aplikacija moći ćete instalirati sa drugih izvora, no neke od Googleovih aplikacija neće raditi, budući da na Mate-u XS nemate Google Play usluge (na primjer, možete instalirati Google Karte, ali se ne možete ulogirati u svoj korisnički račun, dok neke, kao što je Google Photos, uopće ne možete koristiti).

Mate Xs.

Isplati li se?

Ovako na prvi pogled, isplati li se izdvajati 18-ak tisuća kuna (ili 2.500 eura) za novi Huawei Mate XS? Osobno sam mišljenja da se ne isplati, no ja osobno ne bih kupio niti jedan od tih savitljivih, pametnih telefona.

Ipak, ako ste spremni izdvojiti toliku svotu novca, znajte da ćete dobiti jedan vrlo dobar ”savitljivac”, odličnih zaslona, jako dobrih performansi i vrlo dobrih kamera, ali i da ćete dobiti Android pametni telefon bez Googleovih usluga. Sve u svemu, Huawei Mate XS je jedan jako dobar, privlačan i preskup savitljiv, pametni telefon, koji ipak nije za svakoga.

Tehničke specifikacije Huawei Mate XS:

 • Dimenzije: savijen: 161.3 x 78.5 x 11 mm, otvoren: 161.3 x 146.2 x 5.4 mm
 • Masa uređaja: 300 grama
 • Materijal izrade: polikarbonat, aluminijska poleđina i aluminijski okvir
 • Zaslon: otvoreni OLED kapacitivni zaslon dijagonale 8 inča, rezolucije 2200 x 2480p (gustoća točkica od oko 414 ppi), savijeni AMOLED zaslon dijagonale 6.6 inča, rezolucije 1148 x 2480
 • Operacijski sustav: Android 10 plis EMUI 10.0 bez Google Play usluga
 • SoC: HiSilicon Kirin 990 5G osmojezgreni (2×2.86 GHz Cortex-A76 & 2×2.36 GHz Cortex-A76 & 4×1.95 GHz Cortex-A55) i grafička kartica Mali G76 MP16
 • RAM: 8 GB
 • ROM: 512 GB plus nano memorija
 • Kamere: stražnja četverostruka (40 MP, f/1.8, 27mm (wide), 1/1.7″, PDAF, 8 MP, f/2.4, 81mm (telefoto), PDAF, OIS, 3x optički zoom, 5x hibridni zoom, 16 MP, f/2.2, 17mm (ultra-širokokutna), AF, TOF 3D, (senzor dubine) Leica optika, dual-LED dual-tone bljeskalica, panorama, HDR, kao selfie kamera se koristi glavni senzor
 • Mogućnost snimanja videozapisa: 4K na 30 sličica po sekundi, Full HD do 30 sličica po sekundi
 • Utor od 3.5 mm: Ne
 • Čitač otisaka prstiju: sa strane
 • Baterija: neizmjenjiva 4.500 mAh, s mogućnostima brzog punjenja do 65W
 • Cijena: 2.500 eura (ili oko 18.500 kuna)

 

Prednosti:

 • Izvrsni zasloni
 • Jako dobre kamere
 • Odlične performanse
 • Dobar vijek trajanja baterije

Nedostaci:

 • (Pre)visoka cijena
 • Nema Googleovih usluga

Konačna ocjena: 9/10

Piše: D.Z.

1 komentar

 1. Dobra recenzija osim male greškicu, Viber aplikacija se nalazi u AppGalery, tj. Viber se bez problema instalira bez google trgovine.
  I ljudi stvaraju problem radi aplikacija YouTube i Facebook ali stvarno nema neke potrebe za skidati te aplikacije zato što se mogu koristiti kroz internet tražilicu, tj. browser.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here