Huawei Mate 10 Lite je telefon iz srednje klase koji se prodaje po umjerenoj cijeni od oko 2.400 kn, a dolazi nam kao osjetno povoljniji model iz poznate serije Mate 10 visoke klase.

Glavna značajka ovog telefona je da ima omjer zaslona 2:1, koji je viši od tradicionalnog 16:9, koje smo do prošle godine gledali na gotovo svakom novom telefonu. Napravljen je od solidnog metala i radi putem Huaweijevog Emotion UI sučelja EMUI, kojeg pogoni Android 7.0 Nougat.

Mate 10 Lite također dolazi sa dvostrukim sustavom kamera, koji imaju duple senzore i na prednjoj i stražnjoj kameri. Druga kamera je 2 megapikselni sekundarni senzor koji omogućuje fotografiranje sa značajkom zamućene pozadine, efekt koji je do nedavno bio rezerviran samo za specijalizirane DSLR kamere.

Koliko je Mate 10 Lite doista dobar i koje su mu prednosti i mane, i što sve možete očekivati od ovog telefona srednje klase pročitajte u nastavku ovog članka.

 


huawei mate 10 lite recenzija

Huawei  Mate 10 Lite : Dizajn

Prva stvar koju ćete uočiti na Huawei Mate 10 Lite je da se doista ne čini velikim kao što biste očekivali od 5,9-inčnog telefona. Zapravo, njegova fizička veličina je otprilike jednaka onoj OnePlus 5 telefona, koji ima 5,5-inčnim zaslonom, ali s tradicionalnim 16:9 omjerom stranica. Huawei je ovo postigao stavljajući izduženiji, 2:1 zaslon na Mate 10 Lite, no više o tom kasnije. Ova veličina zaslon bi nekima mogla otežati spretno baratanje jednom rukom, ali to je donekle i cijena prilično velikih zaslona.

Mate 10 Lite je izrađen od aluminija i u rukama je čvrst, solidan i napravljen da traje. Lagano je zakrivljen na stranama, vrlo slično iPhoneu 6/7/8, a pozadina mu je ravna. Gumbi za volumen i paljenje/gašenje su na desnoj strani i ugodni su i lagani za klikanje.

Na stražnjoj strani je skener za otisak prsta. On otključava telefon samo laganim dodirom, čak i iz stanja pripravnosti (stand-by), kako bi i trebao, i impresivno je brz, kao i kod ostalih flagship modela. Zanimljivo je napomenuti činjenicu kako je Huawei bio pionir ove mogućnosti logiranja jednim dodirom uz otisak prsta.

huawei mate 10 lite test

Odmah iznad čitača otiska prsta nalazi se glavni dvostruki sustav kamera. Smješten je malo preblizu senzoru za prst i mogli biste povremeno i slučajno dodirnuti donju kameru, nehotice je zamrljavši dok pokušavate otključati telefon. Međutim nakon malo dužeg korištenja telefona ovakve stvari bi se trebale dešavati sve rjeđe. Dvostruki sustav kamera je dosta izbočen, ali je savršeno centriran u odnosu na tijelo telefona, pa možete poleći mobitel na stražnji dio bez da se nakrivi ustranu.

mate 10 lite

Nažalost, Mate 10 Lite ne dolazi sa vodootpornom značajkom, koja je ipak rezervirana za višu klasu telefona. Na dnu se nalazi jedan zvučnik (više o kvaliteti zvuka kasnije), utor za slušalice (srećom) i… microUSB utor za punjenje. Da, iznenađeni smo, kao vjerojatno i vi kad čitate o microUSB utoru u 2018. godini i voljeli bismo da Huawei tu nije štedio. USB-C bi definitivno trebao biti dio svih telefona u 2018., osim možda onih najjeftinijih.

 

huawei mate 10 lite zaslon

Huawei  Mate 10 Lite: Zaslon

Huawei Mate 10 Lite ima veliki izduženi 5,9 inčni zaslon sa 18:9 (2:1) omjerom stranica zbog čega je viši ili izduženiji od 16:9 zaslona na telefonima iz proteklih godina. Ovaj zaslon širok je otprilike koliko i 16:9 zaslon kod 5,5 inčne veličine, što je sjajno jer nije preširok u ruci, dok na njega stane više sadržaja. Kad govorimo o baratanju, zaslon je lagano zakrivljen prema rubovima, što čini veliku i korisnu razliku što se tiče povlačenja prstom po njemu. No koliko je dobar što se boje i kvalitete tiče?

huawei mate 10 lite ekran

Prvo, riječ je o LCD ekranu, pa nemate toliko bogate boje kao s AMOLED-om, ali još uvijek izgleda jako dobro, dapače IPS LCD nudi impresivno duboke crne boje i dobru maksimalnu svjetlinu od 482 nita, što rezultira izvrsnim kontrastnim omjerom od 1852:1, uz razlučivost na 1080p sa 409ppi.

mate 10 lite zaslon

Što se tiče točnosti boja, zaslon Mate 10 Lite ne spada u vrhunku kategoriju zaslona i boje su mu prosječne uz prosječno odstupanje u točnosti. Zaslon Huawei Mate 10 Lite ponaša se prosječno prilikom ispitivanja čitljivosti na sunčevoj svjetlosti. Vjerojatno biste trebali povećati svjetlinu kad ga koristite na otvorenom, iako zaslon nije preteško čitati čak ni vani tijekom sunčanog dana.

 

Huawei  Mate 10 Lite:  Procesor, performanse i memorija

Jedna stvar koju volimo kod većine Huawei telefona je da svakodnevno najčešće funkcije koje obavljamo na telefonu rade vrlo glatko i bez štekanja. Mate 10 Lite u ovome nije iznimka, jer se glatko kreće na 60 fps-a, kroz početni ekran i otvara aplikacije poprilično brzo, s vrlo rijetkim usporavanjima. Mnogi drugi puno skuplji telefoni bi mogli naučiti pokoji trik od Huawei telefona.

Ispod ‘haube’, Mate 10 Lite pokreće Huaweijev Kirin 659 čip, 64-bitni osmojezgreni čip s 8x Cortex-A53 jezgrama i 16 nm dizajnom, potpomognut s 4GB RAM-a. Ovo je čip srednje klase s performansama poput Snapdragona 625, što znači da je dosta ispod performansi vodećih mobitela. Ustvari, u referentnim (benchmark) testovima postiže srednje rezultate poput telefona sa ugrađenim Snapdragon 820 čipom iz 2017.

Mali-T830MP2 nije previše snažan GPU, ali serija se pokazala vrlo pouzdanom tijekom proteklih mjeseci, kako bi pružila uravnoteženu grafičku izvedbu za srednju klasu telefona, ništa iznad i ništa ispod, ali u svakom slučaju dovoljno. A naši grafički testovi to potvrđuju.

huawei mate 10 lite igranje igrica

Međutim ako ste ljubitelj igranja na telefonu možda ovaj model ipak nije najbolje rješenje za vas. Gejmeri bi mogli biti razočarani sa grafičkim mogućnostima, iako za osnovno igranje telefon ne pokazuje neke značajnije slabosti.

huawei mate 10 lite benchmarkhuawei mate 10 lite geekbench

huawei mate 10 lite antutu test

Huawei Mate 10 Lite je hardverski dobro opremljen za svakodnevnu uporabu i neće vam praviti probleme u izvedbi bilo kojeg zadatka. Nismo imali problema niti s igranjem popularnih igara, iako se igre učitavaju nešto sporije i štucanje se tu i tamo pojavi, telefon radi hladan čak i pri punom opterećenju, stoga nećete imati nikakvih problema s grijanjem telefona bez obzira na to kako ga koristite. Iako ne stoji najbolje na usporednim tablicama performansi, Mate 10 Lite nudi vrlo uravnoteženu izvedbu, i to je sasvim dovoljno.

huawei mate 10 lite performanse

Huawei Mate 10 Lite dolazi s hibridnim dvostrukim utorom za SIM kartice pa možete birati između korištenja dvije SIM kartice ili jedne SIM + jedne microSD kartice.

Što se pohrane tiče, Mate 10 Lite ima ugrađeno izdašnih 64GB, ali kako sistemske datoteke zauzimaju dio toga, dobivate oko 48GB dostupnih za vaše aplikacije i multimediju. Ovo je dosta dobro, ako uzmemo u obzir to, da većina telefona u ovom cjenovnom rangu ima zadanu pohranu od 32GB. Plus, lijepo je imati opciju proširenja putem microSD kartice za dodatne slike, glazbu i video.

 

huawei mate 10 lite kamera

Huawei Mate 10 Lite: Kamera

Kod pristupačnih telefona poput Huawei Mate 10 Lite, kvaliteta kamere i slike su obično najveći kompromisi na telefonu kako bi se dobila što prihvatljivija cijena za kupce. Radi li taj kompromis, poput ostalih, i Mate 10 Lite?

Prvo, pogledajmo specifikacije: telefon ima dvije kamere na stražnjoj i dvije kamere na prednjoj strani. Sekundarna kamera i naprijed i iza je 2-megapikselna i pomaže samo kod dobivanja informacije o dubini i postizanju zamućene pozadine (tzv. ‘Portretni mod’ efekt).

Glavna kamera sa stražnje strane ima 16 megapiksela sa f/2.2 objektivom i AF, uz 2MP senzor za informacije o dubini i jednom LED bljeskalicom. Dok 13 megapikselni senzor leži iza f/2.0 leće na prednjoj strani s još 2MP senzorom za podatke o dubini.

Aplikacija kamere je učinkovita i obavlja svoj posao. Za razliku od većine telefona, kratica za brzi početak je dvostruki pritisak na gumb smanjenja glasnoće, a ne gumb za paljenje/gašenje.

huawei mate 10 lite stražnja kamera

Aplikacija ima dosta zanimljivih opcija (povucite prstom lijevo od ruba aplikacije kamere da biste otvorili postavke) i dok je većina njih standardna – tajmer, rešetka, hvatanje smiješka, isključivanje tona, praćenje objekata itd. – točno na dnu je jedna koja se ističe – prilagodba slike (Image adjustment). Ovdje ćete vidjeti da možete podesiti zasićenje, kontrast i svjetlinu slika koje uslikate kamerom.

huawei mate 10 lite test kamere

Da biste promijenili način snimanja, prstom kliznete desno od lijevog ruba aplikacije kamere. Vidjet ćete listu gdje imate Pro Photo (s ovim mobitelom možete slikati u RAW formatu) i Pro Video (možete kontrolirati mjerenje, EV, koristiti manualni fokus i manualno podesiti balans bijele boje).

Huawei uključuje i nekoliko cool opcija poput Light Painting s kojom možete biti kreativni i fotografirati tragove svjetala automobila, slikati svjetlosne grafite, snimati vodu da izgleda svilenkasto ili čak raditi osnovne astrofotografije. Imate i time-lapse mod i usporene videe, kao i fotografske panorame i još nekoliko modova, uključujući i korisnu mogućnost skeniranja dokumenata. Sve u svemu, aplikacija je dobro napravljena i funkcionalna.

Primjeri fotogarfija koje smo dobili sa Mate 10 Lite su sa prosječnim detaljima, i dosta točnim bojama, uz prosječni dinamički raspon. Slike su korektne obzirom na ovu klasu telefona, ali ne i najbolje što smo ih imali prilike vidjeti.

Primjeri fotografija uslikanih sa Huawei Mate 10 Lite:

huawei mate 10 lite test kamere primjer 10

huawei mate 10 lite test kamere primjer 10

huawei mate 10 lite test kamere primjer 10

huawei mate 10 lite test kamere primjer 10

huawei mate 10 lite test kamere primjer 10

huawei mate 10 lite test kamere primjer 10

huawei mate 10 lite test kamere primjer 10

huawei mate 10 lite test kamere primjer 10

huawei mate 10 lite test kamere primjer 10

huawei mate 10 lite test kamere primjer 10

 

Na modelu Mate 10 Lite postoji i HDR način snimanja, ali vjerujemo da ćete ga rijetko koristiti. Jer uključivanjem HDR-a neće znatno poboljšati stvari na slici, tako da ono što dobijete u automatskom načinu rada, zapravo je blizu najboljem, za što je ovaj telefon sposoban, što se tiče kamera.

Sve u svemu poprilično smo zadovoljni fotografijama snimljenima po danu jer izgledaju dosta detaljno i oštro. Dvije stvari se pak mogu popraviti, a to su kontrast i zasićenost boja koje su po zadanim postavkama pomalo isprane. Da je riječ o bilo kojem drugom telefonu, ne bi bilo načina da se to ispravi, ali s korisnom ‘Image adjustment’ opcijom u postavkama kamere možete pojačati zasićenost i kontrast za 1 stupanj i dobiti fotografije koje mnogo bolje izgledaju.

Kamera svoju slabiju stranu pokazuje noću. Teško je dobiti oštar snimak i većina naših okidanja završila je vrlo mutno i podeksponirano. Nijedna postavka vam tu neće pomoći; telefon je jednostavno takav. Možete ga pokušati držati jako mirno ili ga staviti na stativ za bolje slike, ali ta opcija nije uvijek dostupna.

huawei mate 10 lite prednja kamera

Prednja kamera snima vrlo detaljne selfije, ali, kao i većina prednjih kamera, jako ‘sprži’ više tonove slike. Svejedno, sviđa nam se kvaliteta. Ipak, jedna stvar koju smo primijetili je da boja kože uvijek ispada previše roskasta i ne savršeno točna.

Kvaliteta snimanja videa nije ispunila naša očekivanja kod Mate 10 Litea. Prvo, telefon ne podržava 4K video rezoluciju, ali čak ni 1080p video uradci ne izgledaju odlično: fali im detalja, i dinamički raspon nije kao na fotografijama. No, buka je niska, a boje i kontrast su vrlo dobri.

 

huawei mate 10 lite baterija

Huawei Mate 10 Lite:  Baterija

Huawei Mate 10 Lite dolazi s 3,340 mAh baterijom, što je otprilike prosjek za uređaj te veličine. Nismo imali problema s kapacitetom baterije tokom cijelog dana, ali ništa bolje od toga. Intenzivnija uporaba mogla bi isprazniti bateriju i prije kraja cijelog dana. Za razliku od nekih prošlogodišnjih telefona slične cijene (uglavnom Snapdragom 625 telefona), Mate 10 Lite ne ruši rekorde duljine trajanja baterije.

Telefon se isporučuje s punjačem od 5V/2, što znači maksimalnu izlaznu snagu od 10W. 30-minutno punjenje vratit će oko 33% napunjenosti baterije, a za potpuno punjenje treba oko dva i pol sata. I očekivano nema podršku za bežično punjenje.

 

huawei mate 10 cijena

Zaključak

Nakon nekog vremena druženja s Huawei Mate 10 Lite, uglavnom su nam ostali pozitivni dojmovi. Telefon ima odličnu cijenu za ono što nudi. Izrađen je vrlo solidno, ima vrlo dobar 2:1 ekran s malim rubom i posebno smo impresionirani premium izgledom stakla na zaslonu. Svakodnevno korištenje obavlja brzo i glatko, a uz malo dotjerivanja, kamera radi vrlo dobre slike po danu. Portretni mod također radi iznenađujuće dobro, a skener otiska prsta je nevjerojatno brz i točan.

Huawei je sa Mate 10 Lite dobro pozicionirao ovaj telefon točno gdje mu je i mjesto, između premijum i osnovne klase telefona, i to sa nekoliko atraktivnih značajki i lijepim izlgedom. Veliko aluminijsko tijelo telefona s privlačnim temama na zaslonu, uz dobro balansiran čipset i dobrom all around kamerom oduševit će mnoge kupce, uz prihvatljivu cijenu telefona.

Da nije sve ružičasto, spomenimo da u isto vrijeme, Mate 10 Lite serija pati od nekih manjih problema, kao slabiji rezultati kod snimanja videa i kvaliteta fotografija u uvjetima slabijeg osvjetljenja (ova boljka je na većini telefona), pomalo zastarjeli microUSB utor, nedostatk najnovije verzije Androida i malo sporije punjenje baterije. No to su stvari koje su vjerovatno imale i na utjecaj konačne cijene uređaja, gdje je Huawei napravio određene kompromise. Jer tu je Mate 10 i Mate 10 Pro za one koji traže više.

Sve u svemu zaključak je da je Huawei Mate 10 Lite zapravo poprilično dobar telefon uz vrlo dobar omjer cijene i dobivenog. Na kraju, možemo ga sa sigurnošću i preporučiti ako tražite dobro zaokružen telefon koji vas neće pretjerano koštati, a glatko i brzo će obavljati vaše svakodnevne zadatke, bez ikakvih problema.

 

mate 10 lite specifikacije

Huawei Mate 10 Lite specifikacija:

 • CPU: OctaCore HiSilicon Kirin 659, (4x Cortex2,36 GHz Cortex-A53 + 4x 1,7 GHz Cortex -A53)
 • GPU: Mali-T830 MP2
 • Zaslon: 5,9 inča IPS LCD, 1080×2160, 409 ppi, Kontrast: 1852:1 (nominal), 2.654 (sunlight)
 • RAM: 4GB
 • Pohrana: 64GB, proširivo putem Micro SD do 256GB
 • Kamera: Dvostruka stražnja: 16MP + 2MP face detection autofocus, 1080p, LED bljeskalica, HDR mod,  Dvostruka prednja: 13MP + 2 MP, f/2.0, video 1080p@30fps
 • Povezivanje: Wi-Fi 802.11 b/g/n, DLNA, A-GPS, Bluetooth 4.2, A2DP, LE, aptX, Micro USB,
 • Baterija: 3.340 mAh
 • OS: Android 7.0 Nougat, EMUI 5.1
 • Dimenzije: 156,2 x 75,2x 7,5 mm
 • Masa: 164 grama
 • Cijena: oko 2.400 kn

 

ZA: Kvaliteta izrade, vrlo dobar 2:1 zaslon, vrlo dobre kamere, odličan omjer cijene/dobiveno

PROTIV: Zastarjeli microUSB priključak, slabija kvaliteta videozapisa, nema vodootpornu značajku

Piše: D.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here