IFA 2019 sajam mjesto je na kojem je Huawei, kineski proizvođač pametnih telefona i tehnologije uopće, imao prilike predstaviti svoj najnoviji procesor. Radi se o HiSilicon Kirin 990 modelu, koji se između ostaloga ističe kompatibilnošću s 5G mrežama, umjetnom inteligencijom te brzinom i snagom, koja nadilazi sve dosadašnje Huaweijeve procesore. Jedan od uređaja koji bi na najbolji mogući način trebali prikazati moć i snagu Kirin 990 SoC-a bit će Huawei Mate 30 Pro. Što će sve u sebi i na sebi (osim Kirin 990 procesora) imati nadolazeći Huaweijev flagship, pročitajte u našoj najavi!

 

Huawei Mate 30 uređaji trebali bi na tržište izaći 19. rujna

Huawei je dao i službeni datum kada bismo nove Mate 30 pametne telefone trebali vidjeti na tržištu. 19. rujna trebao bi biti datum kada bi nova Mate 30 serija pametnih telefona trebala biti i službeno dostupna za kupnju.

 

Tri Huawei Mate 30 uređaja

Prijašnja ”curenja” informacija govorila su o tome kako bi Huawei Mate 30 serija trebala biti dostupna u tri različita modela. Huawei je te informacije navodno i službeno potvrdio. Naime, Huawei Mate 30 trebao bi na tržištu zaista biti dostupan u tri različite verzije: Huawei Mate 30 Lite, Huawei Mate 30 i Huawei Mate 30 Pro.

 

”Standardni” i ”Pro” model u sebi će imati Kirin 990 SoC

Dok će ”Lite” model služiti kao neka vrsta ”entry” Mate 30 pametnog telefona, ”standardni” i ”Pro” model bit će skuplji, a onda i samim time tehnički iznad ”Lite” modela. Ta tehnička superiornost trebala bi se najviše ogledati u procesorskoj moći. Naime, standardni i Pro Huawei Mate 30 uređaji će u sebi imati najnoviji i najsnažniji procesor osmišljen i izrađen iz Huaweijeve radinosti. Osim toga, standardni i Pro model trebali bi imati četiri stražnje kamere, dok bi Lite inačica trebala imati tri.

 

Huawei Mate 30 Pro u suradnji sa Sonyjem

Budući da je Huawei Mate 30 Pro najjači, najbolji i tehnički najkvalitetniji od tri nova Mate uređaja, ta tehnička kvaliteta se treba vidjeti i pokazati u svakom segmentu. Jedan od tih segmenata je naravno i kamera uređaja. Huawei Mate 30 Pro na sebi bi trebao imati četiri stražnje kamere. Ako se ispostavi da su najave istinite, to bi značilo da će te četiri kamere biti ”odjevene” u Sonyjevo ”ruho”, odnosno da će Mate 30 Pro na sebi imati Sonyjeve IMX600 senzore.

Primarna kamera Mate 30 Pro uređaja bit će senzor od 40 megapixela, otvora blende od f/1.6 – f/1.4, sa prikazom točkica u ”RYYB” (ili ”Red-Yellow-Yellow-Blue”, odnosno ”crvena-žuta-žuta-plava”) kombinaciji te sa Cine Lens mogućnošću. Sekundarni senzor također će biti od 40 MP, sa 120 stupnjeva ”ultraširokih” mogućnosti i Cine Lens mogućnostima. Treća kamera bit će 8-megapixelni telefoto osjetljivi senzor s mogućnostima peterostrukog zumiranja, dok će četvrta biti periskopska leća.

 

Zakrivljeni zaslon sa širokim ”zubom” uz ”AirGlass” zaštitu

Huawei Mate 30 Pro imat će i zakrivljeni zaslon s poprilično širokim zubom, unutar kojeg će biti trodimenzionalan senzor za otkključavanje prepoznavanjem lica korisnika. Ekran će imati i Super AMOLED ploču s razinom osvježavanja od 90 Herza. Još jedna od novina koju bi Mate 30 Pro mogao imati je ”AirGlass”. Radi se o novom načinu zaštite staklenih podloga uređaja, koja će služiti kao svojevrsna zamjena za Gorilla Glass opnu.

 

Osnovne tehničke specifikacije Huawei P30 Pro:

  • Ekran: 6.71 inča
  • Ploča: Super AMOLED
  • Baterija: 4.200 mAh
  • OS: Android 10
  • SoC: HiSilicon Kirin 990
  • Kamere: četiri stražnje (40 + 40 MP + telefoto i periskopska leća) i jedna prednja

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here