Huaweijevi pametni telefoni Mate 30 i Mate 30 Pro iduće su na redu perjanice koje očekujemo. Posebnu pažnju plijeni Pro verzija, s obzirom na to da bi ona trebala označiti nastavak baštine najboljih od najboljih pametnih telefona osmišljenih od strane ove tvrtke. Podaci u vezi izlaska na tržište ova dva telefona govore u prilog tomu da bismo ih trebali vidjeti u trgovinama ove jeseni. No, to možda i ne bude tako.

S obzirom na probleme s kojima se kineski proizvođač odnedavno susreo (zabrana poslovanja s američkim tvrtkama i uopće prodaja Huaweijevih proizvoda na teritoriju SAD-a) upitno je hoće li Huawei uspjeti svoja dva nova flagshipa staviti na tržište u vremenu kada je to planirano.

No, na internetu postoje vijesti, glasine i najave u vezi toga kako bi ova dva uređaja trebala izgledati i kakvih bi sve specifikacija trebali biti. Evo što smo zasad saznali o ova dva nadolazeća flagshipa.

 

Naziv i datum izlaska

Najnoviji pametni telefoni koje je Huawei pustio u prodaju, odnosno Huawei P 30, P30 Pro i P30 Lite ostali su na istom načinu imenovanja (odnosno davanja brojčanih oznaka nazivu uređaja) s kakvim smo po prvi puta bili upoznati od Huaweija P20 serije. P30 serija, najnovija P serija trenutno, za deset brojeva je ispred P20 serije. S obzirom na ovo logično je za očekivati da će se najnovija Mate serija Huaweijevih uređaja zvati Mate 30 i da će njome Huawei slijediti standard kao kod P serije.

Što se tiče datuma izlaska, ako se sjetimo prošle godine (i godina prije nje) onda možemo vidjeti da je Huawei za izlazak svojih Mate pametnih telefona uvijek odabirao sredinu jeseni, odnosno listopad. Prošle godine listopad je bio ispunjen različitim novim, pametnim telefonima. Na primjer, imali smo Googleov Pixel 3, OnePlus 6T, LG-jev V40 ThinQ i još neke.

Prema toj logici imalo bi savršenog smisla kada bi se Huawei odlučio na puštanje u prodaju Mate 30 uređaja isto u listopadu. Ono što bi eventualno mogli omesti Huawei u tome su problemi koji su nastali između kineskog proizvođača i američke vlade. Zasad nije poznato kako će se i na koji način ovi problemi riješiti, no nadamo se da će korisnici, koji sigurno očekuju Huawei Mate 30 uređaje ove jeseni, biti zadovoljeni.

 

Dizajn – očekujemo zadržavanje konfiguracije kamera od lani

S obzirom da je do eventualnog listopada (ako bi tada Mate 30 izašao u prodaju) još relativno daleko, teško je sa 100%-tnom sigurnošću reći kako bi nova Mate serija trebala izgledati. No, možemo napraviti neke pretpostavke, pogotovo ako uzmemo u obzir postojeće P30 i Mate 20 seriju.

Najveća promjena koja se odnosila na Huawei Mate 20 i Mate 20 Pro bile su trostruke stražnje kamere koje su bile razmještene u četvrtasto-kružnu formaciju. Sudeći prema nekim glasinama i šuškanjima u vezi pametnih telefona koji bi trebali izaći u nastavku ove godine, formacija kamera sa Mate 20 uređaja vrlo je dobro prihvaćena.

Ako su glasine istinite onda bi isto tako i novi iPhone te nadolazeći Google Pixel 4 trebali imati slične kamere otraga. Ovo samo pokazuje da je Huawei napravio odličan posao sa kamerama koje se nalaze na Mate 20 uređajima. S obzirom na to, postoje velike šanse da bismo isti dizajn i smještaj kamera trebali vidjeti i kod nove Mate 30 serije.

Što se tiče prednjih kamera, ako pogledamo trenutno stanje na tržištu, vidjet ćemo da se velika većina proizvođača svojih flagshipa odlučuju na dizajn kao na Galaxy S10 ili OnePlus 7 uređajima. S obzirom na to da je Mate 20 imao na sebi zubić sličan onome kakav smo vidjeli i na iPhoneu XS, bilo bi iznenađenje da se Huawei ne odluči za isto i kod novih Mate pametnih telefona.

Kirin 985 SoC

OLED ekran od 6.7 inča i Kirin 985 SoC

Huaweijev Mate pametni telefon je ono što je za Samsung Note serija (ili bolje rečeno, kombinacija Note i ”S” serije). To znači da Mate pametni telefoni oduvijek na sebi i u sebi imaju samo najbolje od najboljeg što se tehnoloških postignuća i novotarija tiče. Mate 30 bi trebao biti nastavak onoga gdje je Huawei stao kod Mate 20, plus neke dodatne stvari i mogućnosti (za koje ne znamo hoće li ih uređaj imati, ali se nadamo da hoće).

Trenutne glasine i kojekakva ”curenja” informacija govore u prilog tomu da bi Mate 30 trebali imati na sebi ekran od 6.7 inča OLED kvalitete (što znači ogroman ekran). Takav ekran mogao bi imati i količinu osvježenja od čak 90 Herza (istu takvu razinu osvježenja ima ovogodišnji OnePlus 7 Pro). Ne samo da će na takvom ekranu sve izgledati znatno ljepše (u odnosu na one ekrane koji imaju ”refresh rate” samo od 60 Hz), već će i samo korištenje biti ugodnije i fluidnije.

Huawei, otkako postoji vrlo često sam stavlja i proizvodi svoje procesore za svoje pametne telefone. Tako bi Mate 30 u sebi trebao imati Huaweijev HiSilicon Kirin 985 SoC zajedno sa Balong 5000 modemom. Ne samo da bi ovaj chipset omogućio iznimno velike internetske brzine, već bi isto tako omogućio i 5G brzinu.

 

4.200 mAh se možda čini godinu dana ”staro”, ali i dalje je OK

Što se tiče baterije, s obzirom na to da se radi o velikom uređaju i baterija bi trebala biti prikladna za uređaj takvih gabarita. 4.200 mAh bi za takve potrebe trebala biti sasvim dovoljna. Iako nije ništa novo (ista takva nalazi se i na Mate 20 Pro), 4.200 djeluje sasvim OK.

Šlag na torti ili šećer na kraju zauzimaju memorija i cijena, s time da ćemo (možebitnu) cijenu navesti na kraju.

Mate 20 Pro imao je  6 GB radne i 128 GB unutarnje memorije. Bilo bi za očekivati da će Huawei ove standarde podići na barem 8 GB RAM i 256 GB ROM s novim Mate 30 modelom.

Cijena je naravno, još jedan vrlo važan segment svakog uređaja. Huawei Mate phableti spadaju u visoki razred ili ”high-end” pametnih telefona, a cijena je jedan od segmenata koji ti potvrđuju.

 

Cijena? Negdje između 6.000 i 8.000 kuna

Huawei Mate 30 bit će skup, no koliko točno skup naravno zasad ne možemo reći. Huawei Mate 20 je (ovisno o specifikacijama) koštao između 5.500 i 6.300 kuna, dok je recimo Huawei Mate 20 Pro koštao oko 7.700 kuna.

Sukladno tome, za očekivati je da će novi Mate 30 (naravno, opet ovisno o tome radi li se o Mate 30 ili Mate 30 Pro verziji) koštati otprilike isto. Stvari bi se mogle zakomplicirati ako se ubrzo ne riješe problemi na relaciji Kina-SAD. No, nadamo se da će američka i kineska vlada sjesti za stol i da će se ovaj problem riješiti, jer onaj tko ima najviše štete od toga je naravno korisnik.

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here