Huawei nastavlja svoj put prema gore, preman imenu i prezimenu najboljeg proizvođača pametnih telefona. S obzirom da je prodaja Huawei Mate 9 modela bila i više nego uspješna, kineski proizvođač pametne tehnologije, ponukan dosadašnjim uspjehom, polako ali sigurno se okreće nasljedniku ”devetke” i uređaju koji bi na području pametne telefonije trebao donijeti još više noviteta i samim time osigurati još veći uspjeh. Radi se naravno o Huawei Mate 10 uređaju.

Novi flagship bi tako između ostaloga trebao imati i 18:9 prikaz slike, dvostruku kameru, novi HiSillicom Kirin 970 procesor (koji je osmišljen na arhitekturi od 10 nanometara) i još puno toga. Što je ono što zasad znamo o novom Huawei flagshipu te kada bismo novi Mate 10 mogli vidjeti na tržištima – pročitajte u nastavku!

 

 


 

 

Huawei Mate 10 će navodno izaći u dvije inačice – Lite i Pro

Ono što vjerojatno prije od svega zanima potencijalne kupce i korisnike Huawei Mate flagshipa su datum izlaska na tržište i cijena. Prema nekim predviđanjima, čini se da će dvije verzije Huawei Mate uređaja – Huawei Mate 10 Lite i Huawei Mate 10 Pro biti otkriveni na događaju koji će se odvijati u Muenchenu u Njemačkoj.

Ono što možemo isto tako vidjeti iz ovoga jest da će postojati dvije verzije Huawei Mate uređaja, koji će se naravno razlikovati po cijeni i specifikacijama, a koji će ići od korisnika do korisnika, ovisno o njihovim preferencama.

 

huawei mate 10 baterija

 

Kako stvari stoje u vezi cijene? Hoće li se i u pogledu ovog aspekta Huawei približiti svojim konkurentima, kao što su Samsung, Apple i HTC? Oni upućeni znaju kako se otpilike kretala cijena Huawei Mate 9 uređaja, čija je cijena bila otprilike 600 američkih dolara (cijena kakva je bila odmah nedugo nakon što je uređaj bio dostupan na tržištu, što je otprilike 3800 kuna).

I za cijenu od 3800 kuna se nije moglo reći da je niska ili pristupačna, pogotovo za one korisnike koji su možda u potrazi za uređajem čija cijena se kreće do nekih 2000 kuna. Ipak, ono što isto tako stoji jest da je Huawei Mate 9, barem prema mišljenjima korisnika, vrijedio svake uložene lipe. Hoćemo li isto vidjeti i sa novom, ovogodišnjom inačicom Huaweijevog flagshipa, ne možemo reći dok uređaj ne ”primimo u ruke.”

 

HUAWEI mate-10

 

Vjerojatna cijena novog Huawei Mate 10 oko 1000 američkih dolara?

Precizna cijena Huawei Mate 10 uređaja nije još uvijek poznata. No, bez obzira na to, postoje ipak neka nagađanja i špekulacije koje govore nešto o tome da bi novi Huaweijev flagship trebao koštati oko 1000 američkih dolara, što je zamalo pa dvostruko više od cijene njegovog prethodnika. Neki će se vjerojatno na ovu informaciju pitati, što je to zbog čega Huawei Mate 10 treba ”koštati toliko?”

Bi li pravi odgovor na ovo pitanje bio- performanse? Ili možda izdržljivost kućišta, dugotrajnost i kvaliteta baterije, stabilnost sustava ili nešto peto, ne znamo, no ako je suditi po onome što smo dosad imali prilike vidjeti, možemo biti sigurni da će se i u vezi novog Huaweijevog uređaja sve ono što uložimo ”debelo” isplatiti.

 

huawei mate 10 cijena

 

Moda smanjivanja rubova se nastavlja i s novim Huawei flagshipom

Izgled pametnog telefona se ne može drastično promijeniti. Ono što smo imali i ”na početku” imamo i sada. Imamo uređaj čija prednja strana se sastoji gotovo u cijelosti od površine koju zauzima zaslon, dok manju površinu zauzimaju ”fizičke” ili virtualne tipke koje korisnicima olakšavaju korištenje. Tako je od početka i tako će vrlo vjerojatno i biti sve dok se zaista ne dogode neke grandiozne promjene koje će pokazati da se dizajn pametnih telefona može zaista promijeniti ”od glave do pete.”

Ono što se kod pametnih mobitela mijenja i ono što se mijenjalo (uz veličinu, odnosno inče koji se s vremenom samo ”dodaju”) su rubovi uređaja. Danas sve veći broj uređaja teži tomu da njihovi rubovi budu što ”manji” odnosno da ih, ako je to ikako moguće, nema (što je pogotovo slučaj kod flagshipa). Zbog toga i velik broj današnjihm najnovijih uređaja teži tomu da budu ”bezeless” ili kako bi se to na našem jeziku najjednostavnije prevelo- ”bez rubova.”

Huawei Mate 10 u potpunosti ide u korak s najnovijim trendovima kada se govori o smanjivanju rubova uređaja. To se može vidjeti i iz fotografija na kojima se jasno da razaznati da bočnih rubova na Mate 10 uređaju gotovo da i nema, to jest neprimjetni su, dok su gornji i donji rubovi isto tako uvelike smanjeni (još su djelomično ostavljeni iz praktičnih razloga – zbog zvučnika i estetike – jer na donjem dijelu uređaja piše ”Huawei”).

 

Huawei-Kirin-970

 

Kada govorimo o performansama, Huawei Mate 10 bi trebao napokon prestići svoje ”najljuće” konkurente – Samsung i Appleov iPhone

Cilj Huaweijevih inženjera je oduvijek bio osmisliti i kreirati takve vrste procesora koji bi posramili i ostavili daleko iza sve ono što danas možemo vidjeti od strane Samsungovih i Appleovih flagshipova. Hoće li u tome Huawei Mate 10 uspjeti ili ćemo na eventualno osvajanje trona najboljeg uređaja, barem u pogledu performansi, još uvijek trebati pričekati na koju godinu?

Odgovor, barem onaj precizan i  ”stopostotan”, kakav čitatelji sigurno očekuju je trenutno nemoguće dati. Ipak, ono na što momci i djevojke iz kineske tvrtke ukazuju jest najnoviji Huaweijev procesor. Radi se o HiSillicon Kirin 970 procesoru, koji bi prema svemu sudeći trebao biti pravo ”čudovište” u pogledu performansi.

Prva jako važna stavka po kojoj će se novi Kirin 970 razlikovati od svih svojih prethodnika jest to što je novi procesor osmišljen i dizajniran na novoj arhitekturi. Umjesto dosadašnjih 16, imati ćemo arhitekturu od 10 nanometara, što će nesumnjivo dati taj toliko potreban ”boost” u performansama i brzini obrade podataka.

 

huawei mate 10 kamera

 

Novi procesor bi tako trebao biti tu negdje sa Samsungovim Exynosom 8895 ili Qualcommovim Snapdragonom 835, a ako dodamo činjenicu da će Kirin 970 biti osmojezgreni procesor (četiri jezgre na 3.0 GHz, druge četiri na 1.8 GHz) i da će imati grafičku karticu Mali-G71 MP8, možemo samo reći da jedva čekamo isprobati što je ono što ovaj stroj može.

Sve u svemu, ono što možemo očekivati jest to da će se Huawei Mate 10, ako neće već preskočiti, onda će se barem jako približiti Samsungu i iPhoneu. Huawei će svojim novim flagshipom sigurno htjeti pokazati publici sve ono zbog čega bi trebali odabrati baš njihov uređaj. Prema dosad viđenom, možemo samo reći da će i ova godina u pogledu tehnologije pametnih telefona biti korak unaprijed.

 

Tehničke specifikacije Huawei Mate 10 (prema onome što zasad znamo):

  • Veličina zaslona i prikaz slike: 5.9 inča, 18:9 omjer
  • Procesor i grafička kartica: HiSillicon Kirin 970, Mali-G71 MP8
  • Kamere: Dvostruka prednja kamera od 20 i 12 MP
  • Baterija: 4000 mAh
  • Radna memorija: 4 ili 6 GB
  • Unutarnja memorija: 64 i 128 GB (ovisno o modelu)

 

Huawei Mate 10 neslužbene specifikacije po modelima

SPECSMATE 10MATE 10 LITEMATE 10 PRO
DISPLAY6.2-inch, 18:9 aspect ratio5.9-inch, 18:9 aspect ratio6.2-inch, 18:9 aspect ratio
PROCESSORKirin 970Kirin 970Kirin 970
CAMERADual rear camera with 20+23 MPDual rear camera with 20+12 MPDual rear camera with 20+23
BATTERY4,000 mAh3,240 mAh4,000 mAh
RAM4 GB or 6 GB4 GB or 6 GB4 GB or 6 GB
INTERNAL STORAGE64 GB, 128 GB64 GB, 128 GB64 GB, 128 GB

 

 

Piše: I.H.

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here