Prema glasinama koje smo dosad imali prilike saznati, čini se da bi Google Pixel 5a uskoro mogao osvanuti na tržištu. Evo što smo sve uspjeli saznati!

Prošle godine, Google Pixel 4a i njegov veći brat, Google Pixel 4a 5G, zauzeli su svoja mjesta među definitivno najboljim pametnim telefonima za 2020. godinu. Iako običan model po mišljenjima nekih možda i ne pripada na sam vrh, siguran sam da će se mnogi složiti s tvrdnjom da se i danas radi o jednom vrlo zanimljivom, pametnom telefonu.

Sada, godinu dana kasnije, mnoge pogledi usmjereni su prema novom modelu koji služi kao nastavak i koji je službeno poznat kao Google Pixel 5a 5G. Očekujemo da će se ovaj novi unos u seriji “a” uklopiti u isti kalup kao i prethodni modeli. To znači da bi trebao imati sličan sustav kamera kao i Pixel 5 i da bi trebao biti cjenovno pristupačan. U nastavku ovog članka moći ćete pročitati sve ono što smo dosad saznali o Googleovom Pixelu 5a!

Google Pixel 5a 5G

Naziv uređaja i datum izlaska

Google je 09. travnja službeno potvrdio da će naziv svog sljedećeg telefona iz “a” serije biti Google Pixel 5a 5G. To ne čudi previše, jer se Google strogo držao svog sustava numeriranja od lansiranja prvog Pixela 2016. godine. Datum izlaska telefona pomalo je zbunjujući. Prvi telefon iz serije “a”, Google Pixel 3a, izašao je u svibnju 2019. U potpunosti smo očekivali da će nastavak tog telefona stići u svibnju 2020.

Međutim, to se nije dogodilo. Pixel 4a na tržišta je izašao u kolovozu 2020. S takvim razlikama između ta dva datuma lansiranja, teško je odrediti kada bi Google Pixel 5a mogao izaći na tržište. Jedini nagovještaj kojeg imamo u vezi ovoga jest onaj od samog Googlea, u kojem se kaže da će Pixel 5a izaći na tržišta “kasnije ove godine” i da će biti službeno najavljen “u skladu s datumom kada je predstavljen prošlogodišnji telefon iz serije”. Dakle, to bi moglo značiti kolovoz, nešto prije ili malo poslije. No, zasad u vezi datuma izlaska nema službenih potvrda.

 

Dizajn uređaja

Zahvaljujući curenjima informacija imamo neke predodžbe o tome kako bi novi Google Pixel 5a mogao izgledati. Točnije, ako je za vjerovati tim istim curenjima informacija, nekih velikih promjena između Googleovog Pixel 4a 5G i 5a 5G modela neće biti. Na slikama je prikazan telefon koji nosi iste elemente dizajna kao Pixel 4a 5G, uključujući stražnju kameru s dva objektiva. Ako 5a zaista bude toliko sličan 4a modelu, bila bi to dobra nadogradnja u odnosu na Pixel 4a i Pixel 3a, koji su oboje imali samo stražnje kamere s jednim objektivom.

Također je lijepo vidjeti bi 5a model i dalje mogao imati dobar stari utor od 3.5 mm. Jedino što možemo zaključiti je da će sustav kamere Pixela 5a gotovo sigurno biti bolji od Pixel 4a, jednostavno zbog prisutnosti tog sekundarnog objektiva. Samo ovo moglo bi biti dovoljan razlog da vlasnici Pixela 4a nadograde na 5a, da ne govorimo o vlasnicima Pixela 3a.

 

Specifikacije uređaja

Kao što je ranije spomenuto, službeni naziv sljedećeg “a” uređaja od Googlea je Google Pixel 5a 5G. Uključivanje 5G-a dovodi u pitanje interne specifikacije telefona. Uostalom, ako Google učini Pixel 5a previše sličnim po specifikacijama i značajkama Pixel 4a 5G, koja je uopće svrha postojanja Pixela 5a 5G? Ova nedoumica postaje upečatljivija ako uzmete u obzir glasine koje govore o tome da bi Pixel 5a mogao imati isti procesor koji pokreće Pixel 4a 5G, a kasnije i Pixel 5. Ovu raniju glasinu potkrijepilo je izvješće Front Page Tech-a, u kojem se tvrdi da bi uređaj doista mogao dolaziti sa Snapdragon 765G SoC.

Ako telefon izgleda kao Pixel 4a 5G i čak ima isti procesor, što je ono što Google može učiniti po tom pitanju da se ovdje u stvari ne radi samo o Google Pixel 4a 5G s drugim imenom? Jedna je teorija da bi Google uklonio mmWave podršku s Pixela 5a, što bi smanjilo troškove. To navodno nije sve. Google kod 5a modela planira ukloniti još neke stvari i mogućnosti, kako bi dodatno smanjio cijenu uređaja. U svakom slučaju, možemo očekivati da Google Pixel 5a neće imati niže specifikacije od svog prethodnika.

To znači da bi trebao imati najmanje 128 GB interne memorije, najmanje 6 GB RAM-a, zaslon od 1080p ili bolji, žično punjenje od 18 W ili bolje, itd. Obično vidimo kako proizvođači odbacuju bežično punjenje i IP ocjenu na svojim telefonima srednje klase, ali Front Page Tech objavio je vijest da će Google ostaviti IP certifikat kod 5a modela. U pogledu razine osvježavanja zaslona se zasad ne zna puno, no neke glasine sugeriraju da Google Pixel 5a sigurno neće dolaziti s razinama osvježavanja od 120 Hz, budući da bi i to navodno utjecalo na cijenu uređaja.

Kada bismo uređaj mogli vidjeti na tržištu i po kakvoj cijeni?

Google najavljuje da će njegov Pixel 5a biti cjenovno još pristupačniji u odnosu na lanjske modele, što se i očekuje. Iako još nemamo čvrstih glasina o cijenama, ne možemo zamisliti da Google spusti cijenu Google Pixela 5a tako da ona bude čak niža od cijene Pixela 4a, čija je početna cijena bila 349 dolara. Ako ništa drugo, trebali bismo očekivati da će cijena ostati ista ili se čak vratiti na cijenu Pixela 3a od 399 USD.

S obzirom na to, također je vrlo malo vjerojatno da bi Google podigao cijenu iznad 399 USD. Pixel 4a 5G počinje s 499 USD i prodavao se kao premium verzija Pixela 4a (ili slabija verzija Pixela 5, koji je koštao 699 USD, ovisno kako na to gledate). Kao takav, Pixel 5a trebao bi doći po znatno nižoj cijeni, a 399 USD čini se kao prikladna gornja granica cijene. Neke glasine tvrde da bi novi Pixel trebao biti skuplji od Pixela 4a. Treće glasine pak tvrde da bi početna cijena uređaja trebala biti oko 450 USD.

Bilo kako bilo, ono što se očekuje jest to da će Google Pixel 5a biti još jedan cjenovno pristupačan Googleov pametni telefon, solidnih specifikacija i da će zbog toga biti još dostupniji za široke mase. Detalje ćemo zasigurno saznati u mjesecima koji slijede.

Piše: Ivan Hečimović

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here