iPhone X je trenutačno najbolji mobitel u ponudi Applea, jedan od najtraženijih mobitela na svijetu u ovom trenutku i tehnički iznimno napredan mobitel. Ne morate voljeti Apple, no ne možete poreći da je to dobar i kvalitetan mobitel. Da, cijena mu je visoka i za tu cijenu od 10-ak tisuća kuna možete dobiti stariji polovni automobil, no to nema nikakve veze.

Cijena je takva jer postoje milijuni ljudi koji su spremni izdvojiti te novce za dotični mobitel. Radi se o klasičnoj ponudi i potražnji koja se uči na prvoj godini bilo kojeg ekonomskog fakulteta. Da nema tolike velike potražnje, cijena bi bila daleko manja. Tako da o cijeni zapravo i ne treba pretjerano raspravljati. Ona je takva kakva je – ako vam odgovara, kupit ćete iPhone X, ako ne – nećete. I to je to.

Mi ćemo u ovom tekstu usporediti cijene i vidjeti gdje možete najjeftinije kupiti iPhone X. Naravno da ga nećete nigdje kupiti za 7000 kuna, no neki shopovi imaju veće marže, neki manje, pa pogledajmo gdje ga je najisplativije kupiti. Uz to, pogledat ćemo odmah i cijene iPhonea 8 jer nemaju svi trgovci iPhone X u ponudi.

 

Hrvatski Telekom (HT)


Krećemo s Hrvatskim Telekomom (HT) i Vipnetom (Vip). Kao dva najveća telekomunikacijska operatera, logično je da u svojoj ponudi imaju iPhonee, pitanje je samo imaju li osmicu, X ili oba?

Hrvatski telekom u svojoj ponudi (op.a. barem u trenutku pisanja ovog teksta) ima samo iPhone 8.

iphone x ht

 

Naravno da cijena ovisi o tarifi ili pretplati koju uzmete, no ako uzimate uz preporučenu tarifu (199kn/mj), te uz ugovornu obavezu od 24 mjeseca, iPhone 8 64 GB možete dobiti za 5760 kuna, odnosno 36 rata po 160 kuna + mjesečna tarifa (model s 256 GB za 195 kn * 36 rata = 7020 kn).

Ako želite uzeti tarifu bez ikakve obaveze i pretplate, tada će vas uređaj koštati jednokratno oko 6560 kuna, odnosno 7820 kuna za model od 256 GB.

 

Vip(net)

Drugi telekom bez kojeg ne možemo je Vip koji Appleove uređaje nudi, barem ako je tako suditi po njihovoj web stranici, samo uz pretplatu. Ako ga želite kupiti na bonove, trenutačno ne možete, odnosno možda možete u poslovnici, no preko weba ne možete.

Zašto je to tako ne znamo, no nije ni previše bitno. Bitnije su cijene za koje uređaj možete dobiti.iphone x vipnet

Krenimo od najboljeg uređaja iPhonea X. Ako uzmemo najmanji model sa 64 GB, njega možete dobiti u relativnoj velikoj L tarifi (269 kn/mjesečno), pri čemu morate za uređaj jednokratno platiti 3299 kuna, te još mjesečno dati 210 kuna (210 kn * 24 mj = 5040 kn). To znači da vas iPhone X 64 GB košta 3299 + 5040 = 8339 kn. Na to još nadodajte mjesečnu tarifu i iPhone X će vas koštati osjetno preko 10-11 tisuća kuna.

U istoj spomenutoj tarifi L (269 kn/mj) možete dobiti i uređaje iPhone 8 i iPhone 8 Plus. “Čista” osmica vas uz pretplatu košta jednokratno 1009 kn + 200 kuna mjesečno, odnosno 24 rate po 200 kuna. To iznosi 1009 + 24 * 200 = 5809 kn. Nije loše za model od 64 GB.

Malo veći model Plus vas košta 1799 kuna jednokratno plus 24 rate po 200 kuna što iznosi 6599 kuna. Na to još dodajte i mjesečnu tarifu. Ako smanjite tu mjesečnu tarifu, uređaj će vas koštati osjetno više pa dobro odvagnite što želite. Da li želite uređaj manje platiti, a imati veću mjesečnu tarifu ili biste radije manju mjesečnu tarifu, ali ste spremni više platiti za uređaj.

Napomena: Cijene kod oba telekoma su promjenjive i možda neće odgovarati ovom tekstu u trenutku kada ga budete čitali. Napisane cijene su ovakve u trenutku pisanja ovog teksta. Ako se odlučite na kupovinu uređaja, sami još provjerite cijene ili posjetite njihove poslovnice za više informacija.

 

(Web) shopovi

Ako mobitel potražite po web shopovima nećete naći mnogo jeftinije uređaje – dapače. Bit će nešto skuplji jer vam telekomi daju popust kada uzmete pretplatu kod njih. Tako iPhone 8 64 GB u nekim web shopovima možete naći po 7200 kuna. Negdje više, negdje manje, no cijena je otprilike vrlo slična. Posjetite stranicu nabava.net pa pogledajte gdje možete jeftinije kupiti uređaj.

Ako planirate jednokratno platiti cijeli uređaj, onda je svakako bolja opcija kupovina u web shopu jer se ne morate obvezati nikakvim ugovorom na 12 ili 24 mjeseca. No, odluka je na vama. Neki vole bonove, neki pretplate, pa u taj dio nećemo previše ulaziti.

 

Amazon

Pogledali smo još da li se isplati kupiti iPhone X na Amazonu, točnije njemačkoj varijanti Amazona jer tada ne biste trebali platiti nikakvu carinu niti imati ikakve dodatne troškove osim mobitela i dostave.

Već na prvi pogled vidimo da cijena varira za spomenuti model, ali u prosjeku iznosi 1169 eura + 11 eura dostave. U trenutku pisanja to iznosi 8898 kuna što je u prosjeku 500 do 1500 kuna jeftinije nego u Hrvatskoj kada kupujete iPhone X u slobodnoj prodaji. Nije loše, a što je najbolje, mobitel je osiguran i ako mu se išta dogodi, Amazon će vam poslati novi uređaj ili vratiti novac. Mi smo neke velike stvari kupovali ovim putem i do sada nismo imali nikakvih problema.

iphone x cijena

iPhone 8 vas košta oko 720 eura + 11 eura dostave, što iznosi 5512 kuna. Veći brat, odnosno Plus model sa 64 GB košta 797 eura + 11 eura dostave što iznosi 6094 kune. Definitivno razmislite o ovoj opciji ako imate taj novac i nije vam problem jednokratno platiti uređaj. Ušteda je osjetna.

Slične cijene su i na web stranici Computer Universe s koje smo također kupovali sve i svašta bez ikakvih problema.
Nadamo se da smo vam kroz ovaj tekst pomogli oko odluke za kupovinu iPhonea X i da ćete ga kupiti što je jeftinije moguće.

 

Piše: B.P.

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here