Osim ako ste prošlog tjedna bili negdje na moru ili ste bili u totalnoj izolaciji ili vas jednostavno ne zanima tehnologija, vrlo je vjerojatno da ste čuli za dva predstojeća Samsungova pametna telefona. Radi se o telefonima iz ”Note” serije, odnosno o Samsung Galaxyju Note 20 i Note 20 Ultra.

Kako stvari dosad stoje, radi se vjerojatno o dva najočekivanija pametna telefona za ovu godinu, kojima južnokorejska tvrtka želi nastaviti svoju uglavnom uspješnu Note seriju, dodajući pokoju nadogradnju na ono što smo imali prilike vidjeti kod lanjske Galaxy Note 10 serije.

Što se nadogradnji tiče, to je jednim dijelom istina, jednim baš i ne. Galaxy Note 20 Ultra model imat će jako puno poboljšanja i novina, kakve bismo i očekivali od jednog Samsungovog flagshipa, što će naravno Samsung znati i naplatiti. Standardni Note 20 će imati, prema onome što se dosad uspjelo saznati, zbunjujuće komponente i specifikacije.

Većina stvari koju će Ultra imati, standardni model neće. Da stvar bude gora, Galaxy Note 20 mogao bi, po nekim obilježjima, biti čak i lošiji od prošlogodišnjeg Galaxyja Note 10. Po nekima, no ne i po cijeni, koja bi i za taj standardni model trebala biti paprena. Sve u svemu, Samsung se za ovogodišnju Note seriju odlučio na neke poprilično neobične poteze, no iz tvrtke poručuju kako će Galaxy Note 20 i Note 20 Ultra biti dosad dva najbolja Galaxy pametna telefona iz te serije.

Galay Note20 ultra

Je li to zaista tako ili se Samsung malo pogubio?

Počnimo sa zaslonom. I dalje je tu Super AMOLED, koji će i dalje prikazivati ”žive”, bogate i vrlo realistične boje, s dubokim, pravim nijansama crne boje. No rezolucija će biti Full HD+, a razina osvježenja bit će 60 Hz. Zaboravite na 90 ili 120-herznu razinu osvježenja i na QHD rezolucije kod Galaxy Notea 20. No to nije sve.

Kada govorimo o kamerama, glavna kamera standardnog modela bit će ona od 12 MP, dok će Galaxy Note 20 Ultra glavni senzor imati onaj od 108 MP. Isto tako, kapacitet baterije će biti manji, kao i količina radne memorije, a i S-olovka će biti slabija i lošije će reagirati od one koja se dobiva s Galaxyjem Note 20 Ultra. Možda nekima od korisnika to neće puno značiti, no kada se sve to zbroji, dobije se jedan pametni telefon koji ima ime i cijenu prave perjanice, a specifikacijama to baš i nije.

Usporedimo to s onime što će imati Samsung Galaxy Note 20 Ultra.

Za početak imamo zaslon. QHD+, odnosno rezolucija od 3088 x 1440p, HDR10+, razina osvježenja od 120 Hz. Od kamera imamo trostruku stražnju (glavni senzor je onaj od 108 MP, dok njemu pomažu u radu 12-megapikselna periskopska, telefoto osjetljiva leća te još jedna, 12-megapikselna ultra-širokokutna leća. Kamere naravno imaju mogućnost snimanja u 8K (nije da ćete to negdje moći gledati, ali ajde) i ono što je svakako važno za reći jest to da će Ultra model imati 12 GB RAM, sa od 128 do 512 GB ROM, plus microSD.

Oba uređaja će se definitivno istaknuti cijenom, koja će biti paprena. No ono što je nejasno jest znatno ”oslabljivanje” standardnog modela u odnosu na Ultra. Da je barem i cijena slabija…

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here