USB-C je danas glavna vrsta konektora koji se koriste u punjačima, kada su u pitanju Android uređaji. Naravno, još uvijek su tu budget uređaji koji koriste Micro-USB, a tu je i Apple sa svojim Lightning priključkom. No, Europska unija želi stvoriti jedinstveni standard punjača za sve uređaje.

Prema informacijama iz agencije Reuters, Europska komisija će sljedećeg mjeseca predstaviti propise koji bi trebali ujediniti punjače u telefonima i elektronskim uređajima. Pravilo će se uvesti u 27 država članica Europske unije. To bi na papiru, trebalo korisnicima pružiti mnogo pogodnosti, a imalo bi i velikog utjecaja na okoliš. Na kraju, nećete morati kupovati novi punjač.

Dakako, ova odluka bi najveći utjecaj imala na Apple. Dok su Android uređaji opremljeni USB Type-C priključcima, Apple i dalje koristi Lightning priključak. Zanimljiv je i podatak da prema studiji koju je naručila Europska komisija 2019. godine, Lightning konektor se koristi u samo 21% telefona, a Micro-USB/USB-C je prisutan u 79%.

Čak ako Apple i pristane na propise koje nametne Europska unija, problem bi bio u tehnologiji punjenja. Tehnologija punjenja je često različita za svakog proizvođača i trenutno je prava utrka na polju omogućavanja korisnicima najbržeg mogućeg punjenja najvećom mogućom snagom. Apple također smatra kako bi takav univerzalni punjač stvorio brdo elektroničkog otpada, ukoliko bi potrošači bili prisiljeni prijeći na nove punjače.

Što će biti na kraju? To je teško reći, a na Europskoj komisiji je da dođe do konačnog rješenja.

Definitivno, korisnicima pametnih telefona i drugih elektroničkih uređaja, takvo rješenje bi bilo vrlo povoljno i olakšalo bi život. Veliku korist bi imala i naša planeta, jer bi se smanjila količina elektroničkog otpada, a to je motiv kojim se vodi i Europska komisija.

Piše: Marijan Živković

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here