Apple je odlučio svoje osmo izdanje iPhone pametnog mobitela otkriti svijetu i tržištu danas 12. rujna. To znači da nas dijeli još samo nekoliko sati do svečanog objavljivanja svega onoga o čemu se dosad šuškalo i špekuliralo u vezi iPhonea 8.

Jesmo li bili u pravu u vezi svega onoga o čemu smo dosad govorili ili je Apple odlučio opet napraviti nešto po svome što neće imati nikakve ili jedva nekakve veze sa informacijama koje su svih ovih mjeseci curile iz pojedinih izbora – vidjeti ćemo vrlo skoro.

Apple je svoj prvi iPhone pametni telefon otkrio svijetu prije deset godina. Od te 2007. pa sve do današnjih dana svijet se mogao upoznati sa Appleovim načinom osvajanja tržišta pametnih telefona i idejama koje su bile utjelovljene u obliku ”lika i djela” iPhone uređaja.

Jedan dio korisnika je postao i ostao vjerni Appleov kupac dok drugi dio korisnika nije dijelio ista uvjerenja i ostao je pri Androidu i pametnim mobitelima koji su u sebi imali konkurentski operativni sustav. Još od prošle godine i od izlaska iPhone 7 uređaja govorilo se kako će novi iPhone 8 biti nešto dosad neviđeno, nešto što će oduševiti još i veći broj korisnika nego što je to bio slučaj dosad. S obzirom da će Apple sa iPhone 8 na svojevrstan način obilježiti desetogodišnjicu ”postojanja” iPhone uređaja, ne sumnjamo da Apple zaista ima nešto posebno u rukavu.

Appleov iPhone 8 će tako biti i službeno predstavljen javnosti sutra na službenom sajmu u Cupertinu u Californiji gdje je smješteno sjedište Applea. Što je ono što bismo mogli očekivati na novom iPhoneu 8, izuzev novog iOS 11 operativnog sustava, te po čemu će iPhone 8 biti pametni telefon godine kako ga najavljuje Apple – saznajte u nastavku.


 

iphone_8_cijena
Debljina nije prikazana, ali ima zaslon od ruba do ruba koji mjeri točno 5.767 inča po dijagonali.

 

 

iPhone 8 prvi i glavni cilj: preskočiti Samsung i njegov Galaxy S8

Prvo i osnovno što Apple želi učiniti kada se govori o iPhone uređajima jest da želi prestići i preskočiti sve eventualne konkurente, od kojih je najljući konkurent zasigurno Samsung sa svojim Galaxy S uređajima.

Dosad je ovaj posao Appleu išao manje ili više uspješno; uspješno u tome što je iPhone 7 imao odličan i superbrz procesor kao i dosta dobru kameru, dok je manje uspješan bio u pogledu toga što, osim micanja utora za slušalice od 3.5 mm, iPhone 7 i dalje nije imao utor za microSD, a ako ćemo uspoređivati zaslone dva rivala onda tu nema govora jer pobjedu u kvaliteti zaslona odnosi Samsung i to najviše zbog svog Super AMOLED zaslona.

Biti bolji od konkurencije nikada nije lak posao, pogotovo kada se radi o svijetu tehnologije. Ove godine se čini kako će Apple imati možda teži posao nego ikada prije: Samsung Galaxy S8 je izašao na tržište dosta prije Appleovog flagshipa, a sudeći po uspjehu kojeg je S8 ostvario u prvih nekoliko mjeseci, zasad je vrlo teško za reći hoće li ijedan konkurent na području pametne tehnologije ove godine ponoviti isto.

 

iphone8

 

iPhone 8 ili iPhone… X?

Hoće li se u borbu za prvo mjesto najboljeg pametnog telefona na tržištu uključiti iPhone 8 ili iPhone X? Neobično je da bi se novi Appleov flagship mogao zvati iPhone X, no ako ćemo prosuđivati prema najnovijim vijestima – to nije nemoguće.

S obzirom da Apple s osmim ”i” pametnim telefonom želi označiti i okruniti deset godina poslovanja i da ”X” označava rimski broj 10, moguće je da će se novi iPhone zvati – iPhone X.

 

 

 

 

iPhone 8 : Portrait Lightning, Face ID i Animoji su samo neke od najnovijih novosti koje smo otkrili

Ono za što se već duže vremena sumnja i to opravdano kako će se raditi o jednom od brojnih poboljšanja koje će donijeti iPhone 8 ili iPhone X jest svakako Portrait Lightning. Radi se o novom poboljšanju koje bi trebalo biti prisutno na novom iPhoneu 8 i koje će poboljšavati već postojeći Portrait Mode te će u kombinaciji sa isto tako najavljenim kamerama koje će imati dva senzora davati dosad neviđenu kvaliteti fotografija.

Ono što se ne zna jest to hoće li Portrait Lightning biti sastavni dio iOS 11 operativnog sustava ili ćemo na korištenje nove mogućnosti igre svjetlosti i sjena morati pričekati sve dok Apple ne izbaci 11.1 nadogradnju.

 

iphone-8

 

Prepoznavanje lica ili Face ID je još jedna novost o kojoj se govorilo. Radi se o načinu na koji Apple želi zamijeniti dosadašnji Touch ID.  Face ID bi trebao funkcionirati na način da uređaj upotrebljava posebne 3D senzore za skeniranje koji će, kako vijesti govore, biti dostupan samo na novom iPhoneu 8.

Face ID bi tako korisniku, osim otključavanja i zaključavanja uređaja prepoznavanjem lica ili facijalnih obilježja, trebao omogućiti i plaćanje putem mogućnosti Apple Pay-a. Nešto kao Samsung Pay? To ćemo vidjeti, nadamo se za nekoliko dana.

 

iphone 8 Animoji

 

Još jedna stvar koja spada pod novosti koje možemo očekivati na novom iPhone uređaju se zove Animoji. Radi se o animiranoj kombinaciji likova i emotikona koji bi na novi način korisnicima trebali prikazati kako se emotikoni mogu koristiti u 3D-u. Nadalje, animirani emotikoni bi trebali moći oponašati izraze lica korisnika, što u stvari znači da bi sa implementacijom Animoji-ja korisnik trebao moći sam stvarati svoje emotikone.

 

iphone8 karakteristike

 

iPhone 8 će biti službeno prikazan tržištu danas, u utorak, 12.09. na sajmu Steve Jobs Theater u Cupertinu u Californiji. Točan datum kada iPhone 8 možemo očekivati da će se pojaviti na tržištu se ne zna. Neke vijesti govore o tome da bi iPhone 8 službeno mjesto na policama trebao ugledati krajem ovog mjeseca ili najkasnije do sredine listopada (u isto vrijeme kada bi cijene iPhonea 7 i 7 Plus uređaja trebale pasti).

Bilo kako bilo, sutra ćemo i sigurno znati što nas očekuje u pogledu iPhonea 8 kao i to jesu li sve one pretpostavke kojima smo se bavili i vijesti koje smo čitali bile točne i ako jesu- u kojoj mjeri. Ne sumnjamo da će iPhone 8 donijeti ono što će oduševiti korisnike diljem svijeta, slično kao što je bio slučaj u sa prijašnjim verzijama uređaja.

Činjenica da se radi o obljetnici u kojoj Apple obilježava deset godina postojanja iPhonea samo daje dodatnu čar svemu ovome.

iPhone 8 cijena:

Iako još ne postoje službene cijene po kojima bi se mogao prodavati novi iPhone 8 u Hrvatskoj, predviđanja su da bi cijena iPhonea 8 u Americi trebala biti:

  • Phone 8 64GB: 699 dolara
  • iPhone 8 256GB: 849 dolara

 

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here