Microsoft je danas tehnloški div koji je zaslužan sa mnogo toga. Da nije bilo Microsofta ja ne bih mogao pisati ovaj članak na svome računalu (koje na sebi ima Windows OS) i nitko od nas ne bi mogao koristiti mnoštvo odličnih i vrlo korisnih što programa, što internetskih preglednika koje je Microsoft otkako postoji osmislio. Svijet zasigurno ne bi bio isti bez Windowsa.

No, ovdje nije riječ o jednom od najraširenijih operacijskih sustava za računala na svijetu. Ovdje je riječ o nečem drugom.

Microsoft i pametni telefoni – nešto što smo željeli zaboraviti

Sjećate li se Microsoftovih pokušaja u svijetu pametne tehnologije? Jedno vrijeme je sve bilo dobro. Microsoft je jedno vrijeme čak i bio dobra ravnoteža između dviju ”divljih zvijeri”, odnosno Androida i iOS-a. Sjećamo se Nokija Lumia koje su na sebi imale Windowse 7 koje su radile dosta dobro i čak su bile vrlo izdržljive i po pitanju softvera i dizajna. No, sve je otišlo ondje gdje nije trebalo otići nakon što je Microsoft kupio Nokiju i nakon što je osmislio Microsoft Lumia pametne telefone. Sa Windowsina 10 na sebi. Svi znamo kako je to završilo.

Surface telefon i projekt Andromeda su iza nas, no Microsoft ne odustaje od svijeta pametnih telefona

Vrlo je vjerojatno da nikada nećemo vidjeti još nešto što je trebao biti genijalan Microsoftov izum- Surface telefon. Isto tako sjećamo se možda i projekta Andromeda (projekta kojim je Microsoft želio osmisliti prvi, savitljivi pametni telefon koji bi bio izravno osmišljen od strane Microsofta). No bez obzira na ove ove pokušaje (u vezi kojih se još uvijek ne zna sigurno hoće li uspjeti) Microsoft ne odustaje.

Prije nekoliko dana na internetu su osvanule vijesti vezane uz nešto drugo. Navodno Microsoft radi na svom novom projektu koji je nazvan kodnim imenom ”Centaurus” (ili kentaur). Projekt je započeo navodno prije više od godine dana, a ono što bi Microsoft na kraju tog projekta trebao osmisliti, to bismo mi kao korisnici trebali vidjeti negdje iduće godine.

MICROSOFT Centaurus SURFACE TELEFON

Projekt Centaurus – o čemu se točno radi?

Projekt Kentaur na hrvatskom (ili Centaurus u originalu) je projekt kojim Microsoft pogađate što? Želi osmisliti novu vrstu pametnog telefona! Prve vijesti govore o tome da bi to trebao biti pametni telefon takozvani ”2 u 1”. Ako je to istina onda nas to vodi natrag do već spomenutog projekta Andromeda. No prema izvorima vrlo bliskim Microsoftu, ovaj tehnološki div navodno ima potpuno drugačije planove za oba ova vrlo ambiciozna projekta.

Andromeda bi tako bio prvi džepmi uređaj koji bi na sebi imao dvostruki ekran, dok bi Centaurus bio samo prvi prikaz, odnosno pokazatelj (konkurenciji i potencijalnim korisnicima) toga što sve Microsoft može i zna u pogledu pametnih telefona.

Hoće li Centaurus na sebi imati Android ili…ne?

Microsoft zasad ne zna hoće li njegov novi ”pametni” izum na sebi imati Android kao operacijski sustav ili će u pitanju biti nešto drugo (možda Windows Core OS).

S obzirom na to da će Windows Core OS biti novija i modernija verzija Windowsa 10, za očekivati je da Centaurus vjerojatno neće biti puno drugačiji od posljenje generacije Surface Pro uređaja. Jedina stvar je što bi trebao biti naravno manji, savitljiv i trebao bi imati dva ekrana.

Microsoft i pametni telefoni? Nije nešto što nam na prvu daje razlog za oduševljenje. No tko zna, možda je Microsoft naučio iz svijih grešaka. Je li vrijeme da osim Androida i iOS vidimo trećeg konkurenta? Vrijeme će pokazati.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here