Glasina: U javnosti su se pojavile informacije da će Apple prestati proizvoditi svoj top model iPhonea koji je tek nedavno i došao na tržište. Model iPhone X je, do sada, najskuplji i najbolji mobitel koji je izašao iz Cupertinove radionice, tako da ova informacija čudi, no pojavila se na portalima koji su dobro upoznati sa stanjem u Appleu i koji su redovno imali točne informacije i prije nego su one službeno potvrđene. U konkretnom slučaju, glasine govore da je model podbacio, odnosno da nije zaradio koliko se očekivalo, posebice u Kini gdje su korisnici nezadovoljni veličinom ekrana.

Što se zapravo događa: Događa se to da su portali koji prate Appleov ekosustav puni bombastičnih naslova koji praktički govore da je Apple odustao od modela X i da će Apple još par mjeseci (najkasnije do polovice godine) još slagati ovaj model, a da će onda predstaviti dva veća modela X koji bi trebali biti sličniji starim modelima, nego ovom novom. S time da će veći model, navodno, imati dijagonalu oko 6.5 inča.

Što kaže zdrav razum: Pitanje je što za Apple znači prekinuti proizvodnju određenog modela. To može biti kako glasine govore – da nisu postigli prodaju kakvu su očekivali, no isto tako može značiti da je Apple kupio dovoljno materijala da složi X milijuna mobitela, da planiraju još prodati X milijuna do ljeta i da im je to dovoljno da krenu dalje s novim modelima. To ne znači da nećete više moći kupiti iPhone X. Hoćete, jer će se napuniti skladišta diljem svijeta, no na ljeto će vjerojatno krenuti ubrzana proizvodnja 2 (ili čak 3) nova modela.

Što to znači: Glasina znači da je Apple samo odlučio nastaviti u novom pravcu i da su već na tragu novog iPhonea X, bez obzira hoće li se on zvati iPhone 11 ili iPhone X Plus ili nešto treće. Kao što smo maloprije rekli, vrlo vjerojatno su ljudi u Cupertinu donijeli strategiju o modelima 2H18 (kodno ime koje se pojavljuje u nekim člancima) i to je to. Zašto trošiti novac na ovaj model, kada znaš da ćeš zalihe prodati do jeseni i taman možeš krenuti s novim modelima? Bezbroj je razloga koji mogu biti okidač za ovu odluku i jako je teško reći tko je u pravu. Ipak, uzmite u obzir da Apple planira u prvom kvartalu ove godine prodati 18 milijuna iPhonea x, plus još modele iPhone 8 i iPhone 8 Plus.


Kako to utječe na vas (i vaš iPhone X): Vrlo vjerojatno nikako, niti biste trebali previše pažnje davati ovoj vijesti. Posebice ako uskoro planirate kupiti iPhone X ili ste ga već kupili. Kao prvo, ne morate imati svaki novi model, a kao drugo, ovaj model je dosta noviteta donio, tako da idući modeli vjerojatno neće. Osim što će imati drugačije dimenzije i potencijalno veći ekran. Ako ste taman naručili s eBaya novu maskicu za svoj telefon, nemojte očajavati! iPhone X će biti još dobar godinama.

Uostalom, dobre stvari se stalno prekidaju s proizvodnjom. iPhone 5S je vjerojatno bio najbolji mobitel koji je Apple ikada proizveo, barem iz dizajnerske perspektive. U svakom slučaju, ista stvar se dogodila i s njime. Bio je na tržištu svega godinu dana (op.a. možda čak i manje) i nikog nije bilo briga. Došli su novi modeli u malo drugačijem kućištu s malo boljim ekranom.

Ništa novog u svijetu elektronike. Mi smo u potpunosti zadovoljni sa svojim modelom X i nećemo ga sigurno mijenjati do kraja 2019.-te kada bi Apple morao izbaciti iPhone 12 ili kako god će se zvati.

Da li je iPhone X prevara: Nije. Još jednom, to je model po kojem Apple posluje i radi. Apple izbaci novi model, proizvodi ga par mjeseci, odnosno gura ga po svim mogućim trgovinama i reklamama godinu dana i onda ga “zaborave” i predstave 2-3 nova modela. I tako u krug. Problem je u korisnicima koji konstantno žele nove modele pa im je taj ciklus prekratak. Nažalost, to je kapitalizam u svom punom obliku i tu nema ništa loše. Ako možete i želite – kupite ga. Ako ne – kupit ćete neki drugi.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here