Apple je ovog tjedna priznao da namjerno „sabotira“ rad svojih mobitela, usporavajući procesore na nekim starim modelima. IPhone 6, 6S, SE, kao i model 7, redom su žrtve operativnog sustava iOS koji sam usporava njihove procesore.

Među korisnicima već dugi niz godina kruže teorije kako Apple namjerno usporava stare uređaje prilikom predstavljanja novog modela (u ovom slučaju modela X), kako bi prodaja svakog novog smartphonea bila što uspješnija. Apple je zbog toga portalu Geekbench.com poslao sljedeće priopćenje.

– Prošle godine, uveli smo novu mogućnost za iPhone 6, iPhone 6s i iPhone SE, kako bi izgladili iznenadne skokove u potrošnji, ali samo kada je to neophodno kako bi spriječili uređaj da se neočekivano ugasi pod takvim uvjetima, kazali su predstavnici Applea.


iPhone 7 također je žrtva novih tvrtkinih promjena

Li-ion baterija u Appleovim smartphoneima gubi svoj maksimalni kapacitet, pa prilikom iskorištavanja maksimalne brzine procesora, dolazi do iznenadnog gašenja uređaja zbog nedovoljnog napona baterije.

Na Redditu su zato korisnici ubrzo počeli tvrditi da im je iPhone nastavio raditi jednakom brzinom nakon što su zamijenili problematičnu bateriju. Dakle, Apple nam najvjerojatnije ne laže.

Oslabljivanje starih modela radi bolje prodaje novih – obična teorija zavjere ili prava istina?

Ipak, korisnici nisu zadovoljni jer im nitko nije rekao da će im usporiti uređaje, kao ni da će zamjenom baterija iPhone nastaviti raditi jednakom snagom kao prilikom kupnje. Radi li se o slučajnom ili namjernom propustu, procijenite sami…

Piše: D.S.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here