Posljednjih se dana u raznim tehnološkim medijima diljem svijeta naveliko raspravlja o tome kako će kupci reagirati na činjenicu da uz pametni telefon više neće dobiti punjač. Pogledamo li samo malo u povijest vidjet ćemo kako su pametni telefoni prije koju godinu stizali u paketu s besplatnim punjačem, slušalicama, ali i maskicama za telefon. No, Apple je najprije izbacio slušalice iz paketa, a sada je sve bliže odluci da iz paketa izbaci i punjač.

Zanimljiva odlika Apple-a temelji se na brizi za zaštitu okoliša, barem ako je vjerovati informacijama iz ove bogate tehnološke kompanije. Naime, Apple smatra kako je punjač za pametni telefon nepotreban elektronički otpad koji se stvara svakog puta kada korisnik kupi telefon s pripadajućim punjačem. Kažu kako korisnici ionako već doma ili u automobilu imaju punjače koji su kompatibilni s pametnim telefonima – pa je dodavanje novog punjača u paket s pametnim telefonom po njima nepotrebno. Prema svemu sudeći, nova generacija Apple pametnih telefona u paketu neće imati punjač – a reakciju na taj potez Apple-a ćemo tek vidjeti.

Apple je prvi izbacio 3.5 mm utor za slušalice s pametnog telefona, da bi nakon toga svoju odluku iznimno dobro unovčio – zasebnom prodajom bežičnih slušalica. Mnogi smatraju kako iza priče s izbacivanjem punjača iz paketa stoji slična priča – u kojoj će Apple naknadnom prodajom punjača zaraditi veliki novac. Izbaci li Apple punjač iz paketa novog telefona uštedjet će nekoliko dolara koji su trošak izrade punjača. S druge strane, natjerat će korisnike koji žele novi punjač da za taj punjač dodatno plate.

Nakon priča da Apple planira izbaciti punjač, slična se priča pojavila i u konotaciji sa Samsungom. Naime, južnokorejski mediji raspisali su se kako Samsung od iduće godine ne namjerava isporučivati punjač u svim paketima novih telefona. Samsung će prema svemu sudeći uzeti nešto rezerviraniju taktiku u kojoj će procijeniti kako korisnici reagiraju na izbacivanje punjača iz paketa – pa će tek onda donijeti finalnu odluku. Iako možda zvuči nebitno – izbacivanje punjača može donijeti velike gubitke ili prihode ovim kompanijama. Valja naglasiti kako je brzo punjenje sve popularnije za što su potrebni novi punjači, a isto tako raste popularnost bežičnog punjenja – što bi možda Apple i Samsung mogli iskoristiti u svoju korist.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here